Pogled preko ramena (2. dio)

Prohujala 2014. godina pa bi bio red ipak se malo osvrnuti i prokomentirati pokoji detalj iz iste.

Autor: Ivica Janković | Datum objave: 06.01.2015


Pa krenimo redom. Počela je najdepresivnijim mjesecom u godini baš onako kako je počela i ova ali za razliku od prošle sa malo više optimizma na vidiku. Možda je neprikladno upotrijebiti riječ antologijska ali ipak po nekim stvarima godina za pamćenje.

Biti dežurni dramatičar i medijski izvor katastrofa ne vjerujem da je ikome to primarni cilj koliko god se to činilo da je tako. Draža mi je ona stara „Budi ono dobro koje želiš vidjeti u svijetu“

Kritizirati vlastodržačke strukture postala je već ofucala nezanimljiva praksa uzevši u obzir patroniziranje jedne stranke prema drugoj pa ti sve dođe na isto pa čak i gore.

U svibnju mjesecu zadesila nas je nažalost jedna katastrofalna i ipak antologijska situacija za ove prostore. Masovne oborine, nabujale rijeke rezultirale su poplavljenom Slavonskom Posavinom. Koliko god su štete, plača, suza izazvale nabujale vode sa druge strane se pokazalo koliko je srce u Hrvata  veliko u nevolji i u pomoći potrebitima. Pa sa te strane gledajući nevolju koja je iznjedrila veliko zajedništvo i homogenost među sugrađanima koja se mogla usporediti sa onom ranih 90-ih  u ratom zahvaćenoj lijepoj našoj.
Rezimirajući tu i slične situacije samo se nadam da će aktualni vlastodršci na Markovu trgu napraviti takav gaf pa da se istim zajedništvom u tren oka i njih riješimo a ne ovako povuci narod, zatim popusti da dođu do zraka pa potom opet ista radnja i gušimo se iz dana u dan ali pomalo i mučno.

Eto i lipnja mjeseca, povukle se vode, obećane uništene kuće od strane Vlade se ne napraviše napaćenom narodu već dovukoše kontenjere i  po njih problem riješen. Ali počeše izvirati i bombardirati nas slavodobitno informacijama o padu nezaposlenosti i smanjenju broja evidentiranih osoba u najvećem Hrvatskom poduzeću misleći pri tome Hrvatski zavod za zapošljavanje. Da li je riječ o stvarnom padu nezaposlenosti? Možda i je obzirom na turističku sezonu koja je u to vrijeme bila u jeku. Ali čini se ipak više mlaćenje prazne slame i jeftino prikupljanje političkih bodova. Da li je narod otišao trbuhom za kruhom u druge zemlje? Vjerovatno je. Da li se određeni broj evidentiranih prestao tragikomično javljati u spomenutu ustanovu. Vjerovatno je. A razlog velika nepokolebljiva vjera u njihovu svesrdnu pomoć koja im nikad neće pokucati na vrata i pomoći doli sami sebi. Nezaposlenost, diskutabilana tema bez početka i kraja, tema za novinske stupce i prodavanje istih, tema za dizanje gledanosti što državnih, što komercijalnih televizija. A što će drugo nezaposleni oslanjajuće se na aktualnu političku vlast doli gledati telku?

Bila je burna i politička sezona „Kiselih krastavaca“  Narod i državna ekonomija u glibu do grla ne videći pri tome nikakvog riješenja, šampioni naručiše cijelu ergelu preskupocijenih brendiranih i visokokvalitetnih automobila. A vidjevši po slijedećim radnjama ipak za osobne potrebe više nego za službene u službi naroda. Pa smo ih sa dotičnim lipicancima viđali svuda po regiji, obalama mora i sl. U osobnom aranžmanu sa službenim resursima. Neki se oturiše i do Grčke i to baš prvi kopljanik, ministar financija čiji je resor u najvećem kolapsu. Shvatljivo? Meni ne nikako.

Preskočiti koji mjesec ne bi bilo na odmet, čisto radi zdrave probave pa se dotaknimo i grčevite borbe za glasove i već znane nedjeljne predsjedničke izbore. Izbor je uz smjeh rečeno više nego dobar, dobar za odabrati od svih zala manje zlo. Ali kako stvari stoje u narodnom žargonu plavo više nije plavo već svijetlo na kraju tunela pored ishabane sijede i potrošene dosadašnje glavne glave naroda ali opet velim svakome na dušu njegov izbor. I eto nam kakve takve prilike aktualnim sjediocima na Markovu trgu malo prodrmati fotelje ne bi li se za prvo ruku čisto probudili pa se sjetiili nešto raditi za ono za čega su birani od naroda.

Dakle kako god bilo da bilo nitko ne može reći da nismo imali priliku, mogućnos i odabir sami sebi napraviti bolje sutra. Prema tome nitko niti nema pravo sutra kritizirati ono što je odabrao doli pokorno slušati i trpjeti svoje greške do iduće prilike što se iskreno nadam da neće biti slučaj. Shodno tome neka nedjeljni izbor bude onaj pravi na dobrobit svih nas a što se mene osobno tiče reklo bi se satirički mlađe je slađe, pametnije a bogami i ljepše.

Zadnje vijesti

Vanesa brončana na Europskom prvenstvu

Udruga Marsonia Zagreb okuplja sve zagrebačke Brođane na jednome mjestu

48 novooboljelih osoba od Covid-19 u proteklih 24 sata

FOTO GALERIJA

Obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje