Pogled iznad obrva

Ponekad ovako "tapijareći“ nedjeljom zapitam se "A gdje sam ja to sada?“ gdje sam bio prije pet godina i opet dođem na istu nedjelju i istu radnju.

Autor: Ivica Janković | Datum objave: 13.04.2014
Pogled iznad obrva


Ne mogu se oteti dojmu da se cijeli život ovog našeg nazovimo zapadnjačkog društva pretvorio u običan podatak na USB-u,nekoliko slika na FB-u i sličnim servisima.
 
Meni možda treba puno više da napišem ova slova nego tebi da ovo pročitaš moj dragi čitaoče.
 
Nepovratnih pet godina gdje sam tu sam.... Potrošio, protratio da se ne izrazim teže, prokockao. Gdje sam bio što sam radio, nigdje i ništa.
 
Svijet smo počeli promatrati s distance kroz monitor, kroz isti monitor bi ga mogao promatrati i iz Njemačke, Kanade, Australije i opet bi bio sa svijetom tu negdje blizu, pri ruci, ali s kojom kintom više u džepu i slobodniji duhom, zadovoljniji tijelom bez stresa,panike, mučnih crnjaka pa se opet pitam vrijedi li svoja promišljanja, utiske i nezadovoljstvo stavljati na papir ili se jednostavno zadovoljiti crnom mrljom na bijelom papiru, vrijedi li se uhvatiti u koštac s misli gdje ću biti sljedećih pet godina, opet za istim stolom istom nedjeljom ili ću napraviti nekakav "klik“pomak naprijed u svom životu, skupiti hrabrosti, krenuti negdje u izgledniji život, perspektivniji ili živjeti po našoj staroj balkanskoj definiciji "od prvoga do prvoga“ di sam tu sam.
 
Nije li to razmišljanje i "noćna mora“svih nas u krizi srednjih godina nije li to vrijeme kad bi trebali u punom naponu radne snage nešto priskrbiti svojoj obitelji ostaviti nekakav miraz za nadolazeće generacije svoje djece, unučadi, da to je to vrijeme, ali u Lijepoj našoj smo ne/zadovoljni tek što ćemo preživjeti "od prvoga do prvoga“uspjeti platiti račune i samo živjeti,stvarati nove vrijednosti svakako ne,ne zamjeram ni sebi ni Vama jer je to u ovom sistemu nemoguće i nedokučivo.
 
Kako bi mogli opisati naslov mojeg upisa "pogled iznad obrva“...!?
 
Možda kao realno stanje Hrvatske obitelji u srednjem staležu ako još postoji ili realno nižem ili još realnije siromašnom, ne/komunikaciju između mladog bračnom para, koji nemaju perspektivu samo se gledajući u unajmljenom stanu, razočarani u sistem u vladajuće strukture i cjelokupni državni kvazi aparat, šaljući pisma i prijavljujući se na fiktivne natječaje,primajući odbijenice od istih i sliježući ramenima, prisiljeni gledati se preko oka, preko ramena s vječnim pitanjem, što ćemo,kako ćemo, ni krivi ni dužni morat će doći do zaključka,idemo dalje,gdje, nije bitno,preko bare,preko ocean gdje nećemo trošiti vrijeme šaljući već spomenute zamolnice, već biti vrijedni,opće prihvaćeni članovi društva bez predrasuda i dostojno plaćeni za posao koji obavljamo, zadovoljni razmišljati o budućnosti i planovima o životu bez stresa i financijskoj neovisnosti, da to je nešto realno i o čemu razmišljati.
 
Što sretni pojedinci sada imaju, imaju ono što su im ostavili majke i očevi,djede i bake, mogu li stvoriti nešto novo, jako tašto čini mi se.
 
Pišem ono što većina misli, svi se sjećamo boljih vremena gorih nikako.
 
Ne ovo nije moj poziv na masovno imigraciju ovo je poziv da se trgnemo iz sivila da sami sebi napravimo bolje sutra, poziv za biti optimista, krenuti negdje za početak od vrata do vrata jer nije bez razloga ona stara "tko pita ne skita“ vjerovati da još ima poštenih ljudi s poštenim i istinskim namjerama,koji će prepoznati i čuti Vaše razmišljanje, Vaše želje,Vašu potrebu i nadasve Vašu iskoristivost i vrijednost u društvu i odlučiti s Vama tražiti i graditi bolje sutra.
Zadnje vijesti

U Galeriji Ružić održana Večer poezije

Međunarodni Dan muzeja u Muzeju Brodskog Posavlja

Vodovod u Staroj Gradiški

SPORT

U dvoranama "Brod" i "Vijuš"

Sportska natjecanja kao završnica programa obilježavanja Dana grada

NAJČITANIJE DANAS

Sudjelovalo nekoliko stotina mališana

Održana manifestacija "Volim Brod" – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

FOTO GALERIJA

Hrvatski misionar -bogoslov Josip Brnjić poziva na humanitarnu akciju za djecu s posebnim potrebama u Tanzaniji

Konji su vrijedno blago naše Slavonije i sve je više mladih konjogojaca koji nastavljaju tradiciju

Druga i završna večer Mega bikers susreta u Slavonskom Brodu

Prva večer Mega bikers susreta uz sjajnu rock svirku i više od 5 tisuća posjetitelja

Medicinske sestre traže bolje uvjete rada, u Hrvatskoj ih nedostaje više od 10 tisuća