Poginulo 17 boraca brodskih brigada

Na današnji je datum, godine 1992. na hrvatskim ratištima poginulo 17 boraca brodskih brigada. Kao pripadnici 108. brigade ZNG poginuli su: Goran Jurić, Marko Babić, Ivan Jazvić, Mato Grgić, Zvonko Simović, Smail Tahirović, Anto Jarić, Anto Knežević, Stipe Buleta, Mato Stopić, Reuf Hodžić Mehić, Anto Jazvić, Jakob Postović i Jure Šišković. Kao pripadnici 157. brigade HV poginuli su: Drago Knežević, Ivan Knežević i Alen Galošević.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 08.09.2019
Poginulo 17 boraca brodskih brigada


1504. predstavljen je kip Michelangelovog Davida.

 
1716. godine Turci su provalili u Brod i na kratko ga okupirali. Protiv njih je krenuo grof Ivan Drašković i na današnji dan ih je potukao i protjerao duboku u Bosnu. 
 
1838. u Brod je stigao prvi parni brod na svom probnom putovanju Savom. Zvao se „Sofija“.
1850. dr. Josip Juraj Strossmayer na današnji je dan posvećen za biskupa Đakovačke ili bosanske i srijemske biskupije. Biskupovao je do svoje smrti 1905. godine. U njegovo vrijeme otvara se novo doba, ne samo Đakovačke biskupije nego i života Katoličke crkve cijele Slavonije. 
 
1907. u Zagrebu je Brođanin Mijo plemeniti Filipović organizirao prvu filatelističku izložbu u Hrvatskoj. 
1910. godine održana je u Brodu prva kinopredstava u stalnom Kinematografu „Urania“ vlasnika Rudolfa Vogla. Do tada su u Brodu kina samo gostovala. Vogl je prvi otvorio stalni kinematograf u prizemnici koja je bila na mjestu zgrade Privredne banke na Trgu pobjede. Kasnije je u tom prostoru bila gostionica Gradski Tabarin koja se 1921. godine zove Novi svijet, a vlasnik joj je Đuro Valjak. Potom je tu Mita Mitrović s poznatom birtijom Zelen dvor. Godine 1923. Gustav Misler otvara u tom lokalu trgovinu kolonijalnom robom. Rudolf Vogl imao je kino i u Bosanskom Brodu, koje je 14. prosinca 1912. izgorjelo. 
1919. u Brodu je utemeljen Građanski športski klub za tenis, nogomet, atletiku, veslanje, plivanje i klizanje. 
1924. rođen je u Malinu Ivan Vargaš, pjesnik brodskog književnog kruga („Srce za sva srca“, „Lirike“, „Intima“). Umro je 18 siječnja 1989. godine. 
1925. otkrivena je spomen-ploča u Hrvatskom domu u povodu 1000 godišnjice opstanka hrvatskog kraljevstva. Tom prilikom dom je posvetio đakovački biskup monsignor Akšamović. 
1926. u povodu stote obljetnice rođenja Matije Mesića, književnika, znanstvenika i prvog rektora Zagrebačkog sveučilišta, rođenog Brođanina, na zgradi gimnazije u Brodu postavljena je spomen-ploča, rad kipara Milana Cindrića. 
1934. sagrađena je mrtvačnica na Gradskom groblju. 
1941. započela je opsada Lenjingrada koja će trajati gotovo 900 dana i uzeti preko milijun i pol ljudskih života.
1952. Ernest Hemingway objavio svoje djelo Starac i more.
1959. U Slavonskom Brodu počela je nastava u tek otvorenoj školi za medicinske sestre. Nastavu je pohađalo 85 učenica.
1978. godine oko 20.30 sati na autocesti kod Ivanić Grada u prometnoj nesreći poginuli su istaknuti hrvatski i brodski političari Franjo Sertić i Milan Mišković, a teško je ozlijeđen Ivica Račan, kasniji dugogodišnji predsjednik SDP-a Hrvatske. 
1991. održan je u Makedoniji referendum na kojem se većina glasača izjasnila u korist nezavisnosti te zemlje od Jugoslavije.
1992. na hrvatskim ratištima poginulo je 17 boraca brodskih brigada. Kao pripadnici 108. brigade ZNG poginuli su: Goran Jurić, Marko Babić, Ivan Jazvić, Mato Grgić, Zvonko Simović, Smail Tahirović, Anto Jarić, Anto Knežević, Stipe Buleta, Mato Stopić, Reuf Hodžić Mehić, Anto Jazvić, Jakob Postović i Jure Šišković. Kao pripadnici 157. brigade HV poginuli su: Drago Knežević, Ivan Knežević i Alen Galošević. 
1992. godine na Brod je u pet navrata ispaljeno dvadesetak granata. Pet osoba je ranjeno. Zrakoplovi su napadali u 10.00 i 11.22 sati kada su na Jelas ispaljene rekete zemlja-zrak. Na sela istočno niz Savu ispaljeno je približno 120 granata. 
1995. Ministri inozemnih poslova SR Jugoslavije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine prihvatili su u Ženevi mirovni plan za Bosnu, što je bio uvod u završetak najtežeg sukoba na tlu Europe od Drugog svjetskog rata.
 
2000. U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku potpisana je rezolucija Milenijska deklaracija. Na tom samitu najvećih svjetskih lidera u povijesti na kojem je sudjelovalo 150 kraljeva, predsjednika i premijera. Nisu prisustvovali Sadam  Huseina, Slobodan Milošević i Muamer el Gadafi.
2017. U Beogradu u 81. godini nakon teške bolesti preminuo Ljubiša Samardžić, jedna od glumačkih legendi srpskog i jugoslavenskog glumišta. Posljednja uloga koju je ostvario bila je u seriji „Miris kiše na Balkanu“ 2011. koju je i režirao.
 
Rođeni: Rikard I. Lavljeg Srca, engleski kralj (1157.), turski sultan, Mustafa IV. (1779.), Antonin Dvorak, češki skladatelj (1841.), francuski glumac. Alain Delon (1935.), Želimir Žilnik redatelj i scenarist (1942.), Vinko Puljić, bosanskohercegovački kardinal (1945.), Žanamari Lalić, hrvatska pjevačica (1981.), američki reper, pjevač i tekstopisac, Wiz Khalifa (1987.). 
 
Umrli: Stjepan Miletić, redatelj i kritičar (1908.), kralj Faisal I. od Iraka (1933.), Richard Strauss, njemački skladatelj (1949.), Rikardo Zamora, španjolski nogometaš (1978.), Cata Dujšin-Ribar, hrvatska slikarica (1994.), Josip Genda (2006.), Ljubiša Samardžić, glumac (2017.).
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Slavlje zlatne mise mons. Pere Aračića po Kristu, s Kristom i u Kristu

Slavonski Brod domaćin Nacionalne konferencije Savjeta mladih

U Galeriji umjetnina otvorena izložba akvarela

FOTO GALERIJA

Održan koncert popularne duhovne glazbe uz Mateja Galića i mlade glazbenike iz Doma molitve

Načelnik Jelinić: "Samo će nova radna mjesta zadržati mlade u Slavoniji"

"Sjećanje na 768 poginulih branitelja iz Brodsko posavske županije nikad neće izblijediti"

Brodski ronioci u eko akciji na domaćem terenu: čistili dno rijeke Save u Slavonskom Brodu

13. DAN AVANTURE - Preko Albanije, Crne Gore, Hercegovine ... povratak u Domovinu