Poginula Lady Diana

Dogodilo se na današnji dan 31. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 31.08.2021
Poginula Lady Diana


 1862. Na Zagrebački Zapadni kolodvor iz Zidanog Mosta stigla je prva lokomotiva. Okupio se gotovo cijeli grad kako bi vidio tu zadimljenu kočiju koja se kreće bez konja.

 
1888. u Londonu je serijski ubojica Jack Trbosjek ubio svoju prvu žrtvu.
 
1930. na gradskom kupalištu održano je prvo propagandno plivačko natjecanje u Brodu. Organizirala ga je plivačka sekcija Brodskog športskog kluba „Slavonija“. Plivanje i veslanje bilo je u to vrijeme omiljeni sport i zabava mladih Brođana. Čista i pitka Sava privlačila je mladež, pa se Poloj, gradsko kupalište, oficirsko kupalište i Ada u ljetnim mjesecima bili glavni punktovi njihovog okupljanja i prakticiranja vodenih sportova. 
 
1941. pušten je u promet obnovljeni most preko Save kojeg je u povlačenju 12. travnja 1941. minirala jugoslavenska vojska. Most je za tri mjeseca popravila i osposobila njemačka organizacija Todt. 
 
1945. rođen je George Ivan Morrison, poznatiji kao Van Morrison, irska glazbena ikona, tekstopisac, pjesnik i multiinstrumentalist.
 
1991. na zagrebačkoj zračnoj luci Plesu JNA uhitila hrvatsko-kanadskog poduzetnika Antuna Kikaša, s 18 tona lakog pješačkog i protuoklopnog naoružanja namijenjenog MUP HR i ZNG-u.
 
1997. u automobilskoj nesreći u Parizu poginula je princeza Diana, zajedno sa svojim zaručnikom bogatim Arapom DodialFayedom, te njegovim vozačem, a samo pola sata poslije smrti pojavljuju se teorije zavjere vezane uz smrt prema kojima su je ubili agenti MI6.
 
2005. u stampedu na mostu al Aljman u Bagdadu poginulo je 1.199 osoba.
 
2008. umrla je u Zagrebu pjesnikinja Slavica Brinzej, rođena u Zagrebu 2. prosinca 1948. godine. U Brod je došla 1982. i kao diplomirani agronom radi u AK „Jasinje“, a potom u Hrvatskom stočarskom centru kao matičar za uzgoj konja. Pisanjem se bavi od djetinjstva
 
2013. Na OPG-u Marka Vinarića u općini Donji Andrijevci održano je 11. državno natjecanje u oranju i 2. državno natjecanje u oranju konjima na kojem je sudjelovalo 30 natjecatelja iz 15 hrvatskih županija. Najbolji su bili Josip Dorić iz Svilaja u oranju konjima, Zoran Postić iz Bjelovarsko-bilogorske županije u oranju traktorom, s plugom premetnjakom, i Željko Šebalj iz Virovitičko- podravske županije u oranju plugom ravnjakom.
 
2020. završeni su izbori u Crnoj Gori. Tri oporbene koalicije osvojile su većinu u parlamentu. Demokratska partija socijalista, stranka predsjednika Mile Đukanovića, odlazi s vlasti nakon 30 godina.
 
Rođeni na današnji dan su: rodio se zloglasni rimski car Kaligula (12. godine), hrvatski političar, Natko Nodilo (1834.), Ante Biankini, hrvatski liječnik (1860.), hrvatski pisac, Josip Binički (1861.), Marija Montesori, talijanska liječnica (1870), hrvatski književnik Mato Hanžeković (1884.), Zlatka Radica, hrvatska operna pjevačica (1904), Richard Gere, američki glumac (1949.), hrvatski političar, Tonino Picula (1961.), Chris Tucker, američki glumac (1972), hrvatski glumac, Mario Valentić (1980.).
 
Umrli na današnji dan su: Ivan Velikanović, književnik (1803), sv. francuski pjesnik Charles Baudelaire (1867.), francuski slikar Georges Braque (1963.), Rocky Marciano, američki boksač (1969.), John Ford, američki redatelj (1973), Henry Moore, engleski kipar (1986), Bakir Tanović, filmski redatelj i producent (2012.).

Zadnje vijesti

1. prosinca - Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Pronađeni kradljivci s područja Slavonskog Šamca i Bukovlja

Hrvatskoj nedostaje i pedijatara

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja