Poginula Lady DI

Dogodilo se na današnji dan 31. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 31.08.2019
Poginula Lady DI


 12. godine rodio se jedan od najzloglasnijih rimskih careva – Kaligula.

1803. umro je književnik Ivan Velikanović, rođen u Brodu 1723. U književnosti je označen „kao promicatelj pobožnih drama“. 

1862. Na Zagrebački Zapadni kolodvor iz Zidanog Mosta stigla je prva lokomotiva. Okupio se gotovo cijeli grad kako bi vidio tu zadimljenu kočiju koja se kreće bez konja.

1930. na gradskom kupalištu održano je prvo propagandno plivačko natjecanje u Brodu. Organizirala ga je plivačka sekcija Brodskog športskog kluba „Slavonija“. Plivanje i veslanje bilo je u to vrijeme omiljeni sport i zabava mladih Brođana. Čista i pitka Sava privlačila je mladež, pa se Poloj, gradsko kupalište, oficirsko kupalište i Ada u ljetnim mjesecima bili glavni punktovi njihovog okupljanja i prakticiranja vodenih sportova. 

1941. pušten je u promet obnovljeni most preko Save kojeg je u povlačenju 12. travnja 1941. Minirala jugoslavenska vojska. Most je za tri mjeseca popravila i osposobila njemačka organizacija Todt. 

1945. rođen je George Ivan Morrison, poznatiji kao Van Morrison, irska glazbena ikona, tekstopisac, pjesnik i multiinstrumentalist.

1997. u automobilskoj nesreći u Parizu poginula je princeza Diana, zajedno sa svojim zaručnikom bogatim Arapom DodialFayedom, te njegovim vozačem, a samo pola sata poslije smrti pojavljuju se teorije zavjere vezane uz smrt prema kojima su je ubili agenti MI6.

2008. umrla je u Zagrebu pjesnikinja Slavica Brinzej, rođena u Zagrebu 2. prosinca 1948. godine. U Brod je došla 1982. i kao diplomirani agronom radi u AK „Jasinje“, a potom u Hrvatskom stočarskom centru kao matičar za uzgoj konja. Pisanjem se bavi od djetinjstva.

2013. Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Marka Vinarića u općini Donji Andrijevci održano je 11. državno natjecanje u oranju i 2. državno natjecanje u oranju konjima na kojem je sudjelovalo 30 natjecatelja iz 15 hrvatskih županija. Najbolji su bili Josip Dorić iz Svilaja u oranju konjima, Zoran Postić iz Bjelovarsko-bilogorske županije u oranju traktorom, s plugom premetnjakom, i Željko Šebalj iz Virovitičko- podravske županije u oranju plugom ravnjakom.

Rođeni: hrvatski političar, povjesničar i publicist, Natko Nodilo (1834.), Ante Biankini, hrvatski liječnik i političar (1860.), hrvatski pedagog i pisac, Josip Binički (1861.), hrvatski književnik, povjesničar i publicist, Mato Hanžeković (1884.), Zlatka Radica, hrvatska operna pjevačica (1904), Richard Gere, američki glumac (1949.), hrvatski političar, Tonino Picula (1961.), hrvatski glumac, Mario Valentić (1980.).

Umrli: sv. francuski pjesnik Charles Baudelaire (1867.), francuski slikar Georges Braque (1963.), Rocky Marciano, američki boksač (1969.), John Ford, američki redatelj (1973.), Henry Moore, engleski kipar (1986.), Bakir Tanović, filmski redatelj i producent (2012.).

Zadnje vijesti

Započelo odašiljanje HD programa u DVB-T2 HEVC na području cijele Republike Hrvatske

27 odličja Karate kluba Slavonski Brod na dva natjecanja

Međunarodna strategijska igra i u Hrvatskoj; domaćini Osijek, Slavonski Brod i Slavonski Kobaš

VIJESTI

Do potpunog prelaska dovoljno vremena za prilagodbu na novi sustav

Započelo odašiljanje HD programa u DVB-T2 HEVC na području cijele Republike Hrvatske

NAJČITANIJE DANAS

FOTO GALERIJA

Nikad glamurozniji, veći i spektakularniji Sajam vjenčanja Exclusive u Novoj Gradiški

FOTO GALERIJA

Održana večer Vojvođanskih Hrvata

Minimalna pobjeda Marsonije nad Slogom za ostanak na vodećoj poziciji

Tehnička škola predstavila projekt "Slavonika 5.0" vrijedan 80 milijuna kuna

Uz blagdan Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće

Osnovna škola iz Oriovca prvi put partner u dvogodišnjem međunarodnom KA2 projektu