Podvinje ostalo u sastavu Slavonskog Broda

Dogodilo se na današnji dan 27. travnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 27.04.2018
Podvinje ostalo u sastavu Slavonskog Broda


 1791. Američki izumitelj i slikar Samuel F. B. Morse konstruirao je praktično prvi upotrebljivi telegrafski uređaj na temelju kojeg je razvijen Morseov kod, rođen je u Charlestownu na današnji dan.

1798. u Tisovcu, mjestu kod Nove Gradiške, rođen je Filip Mikoević, učitelj i krajiški školski ravnatelj. U Novoj Gradiški je djelovao od 1836. do 1839. godine te se isticao pedagoškim radom i velikim zalaganjem za uvođenje hrvatskog jezika u škole. Preminuo je u Novoj Gradiški 27. travnja 1877. godine. 

1874. Matija Mesić je imenovan za profesora hrvatske povijesti Hrvatskog sveučilišta u Zagrebu i za njegovog prvog rektora. 

1895. umro je u 53. godini života najpopularniji riječni parobrodar u Brodu, kapetan Nikola Bobinac. Plovio je od najranijeg djetinjstva. Bio je kapetan parobroda Paul i Hrvat sisačke tvrtke Šipoš i Morović. U Brodu je oženio bogatu Magdalenu Spitzmüller i imao četvero djece. Sahranjen je na gradskom groblju uz izuzetne počasti. 

1925. nakon što je 14. ožujka svečano otvoren i posvećen Hrvatski dom u Brodu, u nove prostorije uselila je i Hrvatska čitaonica, koja se do tada nalazila u susjednom svratištu Tri gavrana. 

1940. hrvatski pjesnik i pisac Marijan Matijašević postao je brodski zet. Oženio je Brođanku Ljerku Cviić, kćer poznatog brodskog geometra Josipa Cviića. 

1945. kad se Drugi svjetski rat približavao kraju, uhićen je fašistički diktator Benito Mussolini kad je pokušavao pobjeći u Švicarsku. Uhitili su ga talijanski partizani komunisti, u gradiću Dongo na jezeru Como, svega nekoliko kilometara od švicarske granice. Mussolinijev je plan bio iz Italije prebjeći u Švicarsku, a od tamo zrakoplovom u Španjolsku .Tijelo je nakon strijeljanja obješeno naglavačke u Milanu.

1991. u svim brodskim osnovnim školama zabilježeno 13.397 učenika.

2005. Podvinje ostalo u sastavu grada Slavonskog Broda. Referendum propao zbog slabog izlaska birača (10 posto od čega je 75 posto protiv izdvajanja).

2005. najveći avion na svijetu, europski „Airbas A380“, poletio je prvi put. Avion je dugačak kao osam autobusa, ima prostor na krilima dovoljan za parkiranje 70 automobila, a na dva nivoa može primiti 800 putnika. Avion je veličinom preuzeo primat od „Boinga 747“, kao najvećeg aviona koji je ikada letio.

2014. Pape Ivan Pavao II i Ivana XXIII proglašeni svecima.

Ostali događaji:

  • 1810. Ludwig van Beethoven skladao je minijaturu Za Elizu, jedno od svojih najpoznatijih djela koja je bila rođendanski dar djevojčici kojoj je veliki umjetnik zaboravio kupiti poklon.
  • 1956. boksač Rocky Marciano odlazi u mirovinu kao neporaženi prvak u teškoj kategoriji. 
  • 1994. južnoafričkim crncima dopušteno glasovanje na izborima.

Rođeni na današnji dan su: Samuel F.B. Morse, američki izumitelj i slikar (1791.), britanski filozof i jedan od utemeljitelja sociologije, Herbert Spencer (1820.), Ulysses S. Grant, američki vojskovođa, političar i predsjednik (1822.), ruski skladatelj, Sergej Prokofjev (1891.), Vicko Krstulović, hrvatski političar (1905.), poljski kardinal, Stanislaw Dziwisz (1939.), Elena Risteska, makedonska pjevačica (1986.).

Umrli na današnji dan su: sv. isusovački svećenik Robert Abercromby (1613.), Edmund Husserl, njemački filozof (1938.), Ruth Handler, američka poduzetnica (2002.), Mstislav Leopoldović Rostropovič, ruski violončelist, kompozitor i dirigent (2007.), Harold Pupkewitz, litvanski poduzetnik (2012.), katolički biskup Arthur Joseph O’Neill (2013.), Vujadin Boškov, legendarni nogometaš (2014).

Zadnje vijesti

Novih 1,3 milijarde kuna za Slavoniju, Baranju i Srijem

U kolovozu počinje izgradnja infrastrukture Luke Brod

Zašto nitko neće biti kažnjen za kontaminiranje uzoraka brodske vode?

SPORT

Nastupili na 1. međunarodnom mitingu "Zlatni Dukat"

Tri zlata, 13 srebrnih medalja i tri bronce za PK "Marsonia"

FOTO GALERIJA

Početak novih radova na pješačkim stazama; danas izgradnja u Ulici J.J. Strossmayera

Osmomjesečni Leon jedini u Hrvatskoj boluje od TAR sindroma; spasonosna skupa operacija čeka ga u Americi!

Postavljen transparent zahvale Mariju Mandžukiću na vrhu najviše zgrade u Slavonskom Brodu!

Nagrađeni naj restoran, terasa, bar, balkon, pretkućnica, stiže CMC Festival rocka

Uspješan sportski vikend za kajakaše i kanuiste Marsonije