Podvinjci poručili: nije sramota biti selo, veća je sramota kad „seljaci“ vladaju gradom

Dogodilo se na današnji dan 10. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 10.01.2020
Podvinjci poručili: nije sramota biti selo, veća je sramota kad „seljaci“ vladaju gradom
 1835.  Današnje Narodne novine vuku porijeklo od novina, koje su počele izlaziti godine 1835. pod imenom Novine Horvatzke. Nakladnik i urednik bio je Ljudevit Gaj. Bile su to prve novine u Zagrebu na hrvatskom jeziku. Od broja 29, objavljenog 25. srpnja 1835., novine uvode štokavštinu kao književni jezik te mijenjaju naslov u Danica horvatska, slavonska i dalmatinska.

1863. U Londonu otvorena prva linija podzemne željeznice u svijetu.

1882. u svom rodnom gradu Brodu dva je boravio dr. Josip Stadler, koji je 20. studenog 1881. godine ustoličen za nadbiskupa vrhbosanskog.

1888. Otvorena je željeznica od Sunje do Nove Gradiške. Iste godine 18. kolovoza počela je gradnja željezničke pruge Nova Gradiška- Slavonski brod, a izgradnja je završena 16. rujna 1889.

1901. Slike tornjeva na naftnim bušotinama u Americi i teksaški naftni baroni s kaubojskim šeširima dio su filmskog folklora od samih početaka industrije, no među manje poznate činjenice spada podatak da je upravo na današnji dan Antun Lučić rođen u Splitu, 9. rujna 1855., pomorski časnik, mineralog, najzaslužniji za prvu naftnu bušotinu u Teksasu u mjestu Spindletop, kraj Beaumonta.

1918. Kraljevsko redarstveno povjerenstvo u Brodu izdalo je naredbu u kojoj „ukazuje općinstvu da ukoliko dođe do navale neprijateljskih zrakoplova na grad Brod, biti najavljeno zvonjavom svih zvona u ovdašnjim crkvama…“

1920. Kolo posavskih jahača u Brodu pripremilo je jedinstvenu zabavu. Dvorana najstarijeg brodskog sastajališta Kasine pretvorena je u hollywoodsku ulicu, koja je svojim šarenilom predstavljala i pružala sliku svjetske filmske metropole. Samo u veljači 1931. godine, u raznim brodskim dvoranama, organizirano 13 gala zabava. 

1922. u Podcrkavlju je rođen Mladen Zvonarević, profesor psihologije na zagrebačkom sveučilištu. 

1930. gradsko načelstvo Broda na čelu s gradonačelnikom Vendelinom Djanješićem donijelo je odluku o prestanku javnog oglašavanja bubnjanjem i prekinulo ugovor s bubnjarom Stjepanom Novakovićem, zvonarom crkve sv. Stjepana. 

1971. Gabrielle „Coco“ Chanel umrla je na današnji dan u 88. godini života u hotelu Ritz u Parizu.

1992. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman donio je prvu uredbu o odličjima za ratne zasluge.

1994. Gotovo 99 posto mještana Podvinja potpisalo prijedlog za izdvajanje Podvinja iz sastava Grada Slavonskog Broda u čiji je sastav ušlo 1980. godine. Kako su naglasili Podvinjci  koji su pisali prijedlog njihovo naselje ima sve povijesne, gospodarske, kulturne, prometne i socijalne temelje da bi egzistiralo kao samostalna općina kojoj bi se priključila još neka okolna sela. Podvinje ima suvremenu školu, ambulantu, trgovinu, poštu, privatna poduzeća i razvijenu infrastrukturu. Gradsko Poglavarstvo nije podržalo prijedlog i takav stav uputio gradskom vijeću i Saboru koji nisu udovoljili  prijedlogu Podvinja koje nije postalo selo već ostalo grad. U svom odgovoru Podvinjci su odgovorili da nije sramota biti selo,  veća je sramota kad „seljaci“ vladaju gradom.

2001.  bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić predala se  međunarodnom sudu u Hagu u kojem je optužena za genocid i druge zločine počinjene 1991. i 1992.   

2003. u Posavini visina snijega iznosila je prosječnih 40 cm. I nadalje je snježni pokrivač zadavao najviše muke vozačima osobnih i teretnih automobila. 

2004. je poznati brodski kirurg traumatolog Zvonimir Hrečkovski – Rus, rođen u Vranovcima 16. svibnja 1931. godine. Bio je dugogodišnji voditelj odjela kirurgije u gradskoj bolnici u Slavonskom Brodu. 

2014. U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga „Otrovi biljaka i gljiva“ patera Marija Crvenke i prof. Tomislava Lukića, koja je objavljena u nakladi Posavske Hrvatske iz Slavonskog Broda. Kako su naglasili autori, tanka je granica između otrova i lijeka, jer je neosporno da biljke sadrže otrove ali stvar je u količinama. Obrađeno je 117 biljaka i gljiva.

Rođeni na današnji dan su: ruski svećenik i vidovnjak Grigorij Raspućin (1864.), Aleksej Nikolajevič Tolstoj, ruski pisac (1883.), Dobriša Cesarić, hrvatski pjesnik (1902.), Janko Bobetko, general Hrvatske vojske (1919.), američki pjevač Frank Sinatra (1944.), Rod Steward, engleski pjevač (1945.), Nikola Plećaš, hrvatski košarkaš (1948.),  američki boksač George Foreman (1949.), Šime Vrsaljko, hrvatski nogometaš ( 1992.). 

Umrli na današnji dan su: Laza Lazarević, srpski pisac i liječnik (1891.), “Buffalo Bill” Cody, jahač „Pony Expresa (1917.), Josip Pankretić, hrvatski političar (1998.), Carlo Ponti, talijanski filmski producent( 2007.), Boško Petrović, hrvatski glazbenik (2011.), David Bowie, engleski rock glazbenik (2015).

Zadnje vijesti

Brođanima ne smetaju rigorozne mjere protiv epidemije

Epidemija stvorila probleme i hrvatskim uzgajivačima junetine

Županija otvorila Javni poziv za financiranje programa projekata udruga

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji