Podružnica Hrvatskog instituta za povijest u Slavonskom Brodu obilježava 25 godina rada

Unatoč pandemiji i manje promocija i javnih događanja brodska Podružnica Hrvatskog instituta za povijest objavila čak 8 knjiga prošle godine

Autor: Brodportal | Datum objave: 13.01.2021


 2020. godina nije bila naklonjena kulturi i javnim događanjima. No primarno, rad znanstvenika u brodskoj Podružnici Hrvatskog instituta za povijest znači sustavno istraživanje, dugotrajni samostalni istraživački rad te izdavanje knjiga. Upravo time su se primarno bavili i prošle godine, a što je nastalo i koji su planovi za ovu godinu, donosi Dnevnik SBTV-a.

Možda je bilo manje promocija knjiga i znanstvenih skupova, no u 2020. itekako se istraživalo, pisalo i izdavalo knjige.  Hrvatski institut za povijest, Podružnice Slavonije, Baranje i Srijema u Slavonskom Brodu tako iza sebe ima 7 samostalnih objavljenih knjiga te jednu u suradnji s matičnim uredom u Zagrebu. Prvenstveno, to je novo izdanje Scrinie Slavonice – znanstvenog časopisa koji donosi recentna istraživanja regionalne povijesti ovih krajeva.  Tu je i 5. knjiga "Crkva i država" Miroslava Akmadže te dvije knjige koje se bave srednjovjekovnom povijesti - Gradovi donjeg međuriječja Drave, Save i Dunava u srednjem vijeku te Rudina – benediktinski samostan sv. Mihaela Arkanđela.

Branko Ostajmer i Marijan Šabić objavili su knjigu "Janko Tombor – književnik i političar", a jedna u sunakladništvu sa središnjicom instituta bit će posebno zanimljiva Brođanima. "Rat za Bosansku Posavinu 1992. godine" Davora Marijana. Do sada su o toj temi napisane brojne knjige, ova donosi sustavni znanstveni pristup, od društveno političkih odnosa u Bosni i Hercegovini, tijeku ratnih događanja pa sve do  kontroverzi, nedoumica i priloga za teoriju zavjere. 

Uz činjenicu znanstvenici brodske podružnice svake godine organiziraju znanstvene skupove, daju svoj doprinos istraživanju regionalne povijesti kroz istraživanja, radove, knjige i predavanja treba reći da u Starčevićevoj 8 za sve istraživače imaju dostupnu bogatu knjižnicu. Što se tiče istraživanja povijesti Slavonije, Srijema i Baranje ovo je jedna od najopremljenih knjižnica. 

Brodska Podružnica za povijest u ovoj 2021. obilježava 25 godina postojanja. Uz suglasnost Ministarstva znanosti i tehnologije Hrvatski institut za povijest iz Zagreba donio je naime u lipnju 1996. odluku o utemeljenju svoje Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje upravo u Slavonskom Brodu. Predstojnik je od osnutka do 2012. bio Mato Artuković. Danas ima 8 znanstvenika i dva znanstvena novaka, a kroz četvrt desetljeća više od 100 objavljenih knjiga. 

Zadnje vijesti

353 komada oružja, 15 tisuća komada streljiva i 10,7 kg eksploziva predano u 2021.

Upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 1,86 promila

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FOTO GALERIJA

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata