Podrška brodskim prosvjednicima stigla i od državnog vrha

Brođani su ovaj puta senzibilizirali cijelu Hrvatsku pokušavši im približiti problem koji muči naš grad, oduzima nam sadašnjost, a budućnost stavlja pod veliki upitnik.

Autor: bportal | Datum objave: 23.11.2016


 Porast malignih oboljenja, respiratorne bolesti od kojih najviše obolijevaju djeca postale su svakodnevica, a respiratorne pumpice koje mnogi od nas nisu vidjeli cijelo djetinjstvo, sastavni su dio mnogih učeničkih torbi. Brođani problem zagađenosti zraka ne mogu riješiti sami, ali ako ovaj puta ne budemo jedinstveni, riješiti ga neće nitko. Nakon brojnih fotografija Brođana s natpisom i pozivom na prosvjed, isti je postao viralan pa su Brođanima podršku pružili i brojni popularni Hrvati od našeg Brođanina Marija Mandžukića pa do Elle Dvornik, Joleta, Vuce, Luke Nižetića, Slavka Sobina, Generala Wooa i brojnih drugih.

Podršku ali i angažiranost u rješavanju problema zagađenja, Brođanima su pružili i premijer Vlade RH Andrej Plenković, ministar financija, Brođanin Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier i saborski zastupnici HDZ-a Pero Ćosić, Marko Šimić i Ljubica Maksimčuk. Podršku su dali i zastupnici SDP-a, među kojima i oni koji su glas dobili u Brodskoj-posavskoj županiji Marta Luc Polanc i Predrag Matić, ali i Ivan Vilibor Sinčić. Danas je tako započela i redovna sjednica Hrvatskog sabora i pitanje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu postavljeno je u parlamentu.

 

Kako bi se problem mogao riješiti, sinoć je u RTL Direktu kojeg vodi Brođanin Zoran Šprajc, Davor Štern, jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka kada je nafta u pitanju, iznio potpuno novi model. Štern kaže kako je Hrvatska potpisnica Lisabonske koncencije i kako ju moramo poštivati, ali kako postoji mogućnost da se zakonski regulira kvaliteta nafte, tj. da ona ne smije biti bogata sumporom tj. radilo bi se o lakoj nafti te bi se na taj način, za početak definitivno može riješiti dio problema zagađenja.

Sutra, 24.11.2016. godine točno je 8 godina od kako je započela sa radom Rafinerija Brod i kada je započelo intenzivno trovanje Brođana sa obje strane Save. Upravo 24. studenog na brodskom Korzu će se održati prosvjed protiv zagađenja i ovaj puta će Brođani tražiti konkretne odgovore i dinamiku rješavanja problem.

Više na 035portal.hr

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

U Bukovlju ocijenjena najbolja mlada vina

Sapci jesenski prvaci 2. ŽNL – skupine A

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet