Podcrkavlje: učenici i nastavnici proslavili dan svoje škole uz prigodni slavonski program

Učenici i nastavnici Osnovne škole 'Blaž Tadijanović' Podvinje, danas (31. svibnja) su prigodnim programom naslovljenim 'Slavonijo dok ti ime traje...' proslavili Dan svoje škole. Riječ je o jednoj od najstarijih škola na području grada Slavonskog Broda koja svoje korijene vuče još u drugu polovicu 18. stoljeća, a današnja zgrada škole sagrađena je 1981. godine. Školu danas pohađa 546 učenika, od čega njih 200-ak u područnoj školi u Podcrkavlju.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 31.05.2019


Okupljeni u dječju folklornu, tamburašku, recitatorsku i dramsku sekciju, te u pjevački zbor, 100-ak je učenica i učenika uz pomoć svojih nastavnica i nastavnika uvježbalo i brojnim gostima u školsko sportskoj dvorani nove područne škole u Podcrkavlju prikazalo prekrasan kulturno umjetnički program, sa spletom tradicijskih slavonskih pjesama, plesova, običaja i recitacija, uz glavnu poruku Slavonijo dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje. Tako su proslavili Dan svoje škole, okupivši roditelje, nastavnike, prijatelje, ali i brojne uzvanike među kojima su bili zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić, načelnik Općine Podcrkavlje Tomislav Trtanj, te župnici u Podvinju i Podcrkavlju, p. Josaphat N.Mosha i vlč. Mario Lešić.

Program je počeo intoniranjem Lijepe Naše, a nakon toga goste i sve nazočne učenike i učenice pozdravila je ravnateljica škole Veronika Čerenko.
 
"Osnovna škola 'Blaž Tadijanović' Podvinje, zajedno s Područnom školom u Podcrkavlju svake godine krajem svibnja obilježava svoj dan. Ove godine smo na inicijativu roditelja naših učenika i članova KUD-a odlučili organizirati program uz jedan pravi slavonski štih, imajući na srcu ono naše tradicijsko, slavonsko, što su nam u naslijeđe prenijeli naši preci. Narodna baština je nešto što moramo čuvati od zaborava. Zahvaljujući voditeljici dječje folklorne skupine KUD-a Krešimir Šimić iz Podcrkavlja, Ivani Nikolić, voditelju malih tamburaša Damiru Butkoviću i voditeljici dječjega zbora škole Ivani Đaković, naši su učenici uvježbali ovaj prekrasan program i darovali svojoj školi za njezin dan", kazala je ravnateljica Čerenko.
 

 
Uskoro počinje energetska obnova zgrade matične škole u Podvinju
 
U svom pozdravnom govoru, zamjenik gradonačelnika Grada Slavonskog Broda, u ime osnivača škole, uputio je čestitke svim učenicima, roditeljima i nastavnicima u prigodi Dana škole, koja je, kako je istaknuo, jedna od najvećih na području grada. Najavio je i početak dugo očekivane energetske obnove zgrade matične škole u Podvinju, projekt vrijednosti 7,8 milijuna kuna. 
 
"Škola u Podvinju proći će jednu temeljitu obnovu, od poda do krova, dobit će novu vanjsku ovojnicu odnosno fasadu,  novi krov, novi plinski sustav grijanja, solarne kolektore, stolariju, očekuje se ušteda na energiji veća od 80 posto. Bit će to gotovo nova škola, koja to i zaslužuje. Nakon otvorenja nove zgrade područne škole u Podcrkavlju, učenici s  područja Općine Podcrkavlje danas imaju  daleko bolje uvjete za nastavu od one u matičnoj školi u Podvinju, koju su godinama pohađali  generacije prije njih. Danas imaju jednosmjensku nastavu što je zaista velika stvar, a i odličnu sportsko školsku dvoranu u kojoj se danas nalazimo na proslavi Dana škole", kazao je dogradonačelnik Andrić.
 
Školu u Podvinju danas pohađa ukupno 546 učenica i učenika, od toga je njih oko 200 u područnoj školi u Podcrkavlju. Ravnateljica ističe kako ne bilježe trend opadanja broja učenika,  naprotiv, djece je sve više,  u ovoj školskoj godini upisano je deset razrednih odjeljenja  samo u područnoj školi koju pohađaju učenici iz naselja s područja općine Podcrkavlje, dok u matičnu na nastavu idu učenici iz Podvinja, Tomice i iz dijela Rastušja. U školi je zaposleno 80 ljudi, od čega su njih 50 nastavnici odnosno učitelji.

 
 
 
Brojni učenici iz Osnovne škole 'Blaž Tadijanović' sudjelovali su na niz natjecanja iz različitih predmeta kako na županijskoj tako i na državnoj razini i ostvarili odlične uspjehe, za što su u povodu dana škole i nagrađeni. Tako je prvo mjesto na županijskom natjecanju iz likovne kulture osvojila Ema Baličević, učenica 6. razreda, koja ide i na državno natjecanje, a najbolji na županijskom natjecanju iz tehničke kulture bio je Marko Didić, učenik 7. razreda OŠ 'Blaž Tadijanović'. Prvo mjesto na županijskom natjecanju u rukometu osvojile su učenice podvinjske škole pod mentorstvom Dražena Guska, a najbolji su i u atletici učenici ove škole, pod mentorstvom Marija Markovića. 
 
"Osim što sudjelujemo na natjecanjima, također smo već niz godina i dio Erasmus+ programa na što smo posebno ponosni.  Trenutačno smo u provedbi jednog projekta i dva su nam još u planu. Naši su učenici i učitelji kroz projekte Erasmusa putovali u brojne zemlje na edukaciju, od Švedske, Finske, Poljske, Češke, sve do Špankolske, Grčke, Malte i Turske. U pripremi nam je projekt sa Sicilijom i Francuskom, a  također smo i mi ugostili brojne učenike i učitelje iz brojnih zemalja. Posebno su nam u lijepom sjećanju ostali Turci koji su bili oduševljeni našim domaćinstvom", kazala nam je ravnateljica Veronika Čerenko.
 
Pred školom su brojni izazovi stalnog unaprjeđenja nastave uz primjenu najnovije tehnologije i suvremenih metoda učenja prema novom kurikulumu. "Dobili smo 56 tisuća kuna od  Ministarstva za opremanje svih nastavnih kabineta, ali i dodatna sredstva za opremanje obje školske knjižnice, za lektirne naslove, nabavili smo i puno novih računala, pametne ploče, baš smo jedna lijepa moderna škola", pohvalila se ravnateljica. Posebno je, kaže, sretna što konačno kreće i temeljita energetska obnova zgrade matične škole u Podvinju, stare gotovo 40 godina, u kojoj su pojedini prostori u zaista lošem stanju. 
 
Dobra je vijest i da će biti novih zapošljavanja u školi, nastavnike će za slijedeću školsku godinu trebati tri nova razredna odjeljenja u matičnoj školi i jedan u područnoj školi,  a trebat će i asistenata za učenike s teškoćama.

Povijest Osnovne škole 'Blaž Tadijanović' u Podvinju

Kao godina početka školstva u Podvinju spominje se 1767., kada je postojala trivijalna škola na njemačkom jeziku. Narodna škola na materinskom jeziku utemeljena je 1829. godine pod nazivom Obćinska narodna učiona. Školu su polazila djeca iz Podvinja, Rastušja, Tomice i Bukovja i imala je dva razreda. U prvom se razredu učilo vjeronauk u obliku govora, poznavanje pismena i sricanje, čitanje „šlavenskih“ tiskanih slova i pisanje, a u drugom početni temelji vjere, čitanje tiskanih i pisanih štiva, pisanje te usmeno i pismeno računstvo. Nastavni je jezik bio „šlavonski“, a uredovni njemački. Sve do 1835.godine nije postojala školska zgrada pa se poučavalo u stanu oficira i u kući mjesnog poštara.
 
Prva školska zgrada sagrađena je 1835. godine na br. 70. Bila je to drvena kuća u kojoj se poučavalo sve do 1904. godine. Sljedeće godine počelo se poučavati u novoj zgradi sagrađenoj na istom mjestu. Obuka je prekinuta 1941. kada se u školi nastanila vojska, a 1944. spaljena je školska zgrada i uništen inventar, knjižnica i arhiva. Poslije rata škola je obnovljena, a nastava održavana u prostorijama Mjesnog narodnog odbora (današnja ambulanta). Početkom 60-ih godina 20. stoljeća škole 'Podcrkavačkog bazena' pripojene su školi u Podvinju. Godine 1963. izgrađen je paviljon s dvije učionice, a nakon potresa 1964. iz donacije izgrađen je još jedan paviljon s dvije učionice. Godine 1981. otvorena je nova školska zgrada u kojoj se obučava do danas. Konačno je Podvinje dobilo optimalne uvjete školovanja, a škola brzo dobila dobru reputaciju.
 
Za vrijeme Domovinskog rata nastava je zbog opasnosti od zračnih napada organizirana izvan školskih prostora, po privatnim kućama i to na čak 74 različita mjesta. U to vrijeme u prostorijama škole privremeni smještaj našlo je puno izbjeglica iz Bosanske Posavine. Neko vrijeme tu su se smjestile općinske službe i vojne postrojbe, no 20. kolovoza 1992. u školsko dvorište pada granata. Nakon toga prekida se rad u matičnoj školi te se svi sele u područnu školu u Podcrkavlju.
 
Kroz svoju dugu povijest škola je više puta mijenjala i ime. „Obćinska narodna učiona“ utemeljena 1829. godine imala je samo dva razreda. Od 1931. godine nosi naziv Narodna škola Petra Svačića. 1941. godine mijenja naziv u Državna mješovita pučka škola. Nakon Drugog svjetskog rata zove se V. osnovna škola. Taj naziv zadržava do 1965. kada ga mijenja u «Mata Zvonarević» po narodnom učitelju i revolucionaru, Podvinjcu.  Od 15. ožujka 1991. škola nosi ime 'Blaž Tadijanović', po prvom slavonskom jezikoslovcu.
 
Najpoznatiji učenik  škole u Podvinju svakako je pjesnik i akademik Dragutin Tadijanović, rođen u Rastušju. Školu u Podvinju polazio je od 1912. do 1916. godine. Godine školovanja bile su kasnije pjesnikovo nadahnuće za nekoliko pjesama zbirke „Dani djetinjstva“. Školu u kojoj je učio čitati i pisati zadnji je put posjetio 1999. godine.
 
 
Tekst i foto: Ivica Vlašić
 
 

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

U Bukovlju ocijenjena najbolja mlada vina

Sapci jesenski prvaci 2. ŽNL – skupine A

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet