Počinju višednevni napadi zrakoplova JNA na Brod

Dogodilo se na današnji dan 6. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.05.2016


 1826. godine prema zapisu Kronike brodskog franjevačkog samostana, u Brodu je kanonsku vizitaciju župe počeo vršiti otac Petar Becker u pratnji velečasnog Silvestra Ninkovića, cerničkog gvardijana. U to vrijeme u brodskom samostanu boravi Grgur Čevapović poznati jezični reformator i pisac koji je 1810. godine doktorirao teologiju u Pešti, bio provincijalni ministar i gvardijan franjevačkih samostana u Beču i Vukovaru. 

Istaknuti zagovornik radničkih pravica i sindikalni aktivist Ivan Fajerbah rođen je na današnji dan 1895. godine. Kao poznatom i zaslužnom Brođaninu jednoj ulici u Brodu dano je njegovo ime. 
1896. godine u Slavoniji, pa tako i u Posavini, počeo je padati snijeg. Niske temperature zraka utjecale su u potonjim danima na uginuće gotovo svih lastavica. 
1930. godine profesor Artur Stroschneider poznati ekvilibrist iz obitelji koja se 500 godina bavila hodanjem po visokoj razapetoj žici, gostovao je u Brodu. Hodao je po žici razapetoj na dvadeset i pet metara visine između Prve hrvatske štedionice i gimnazije. U svojoj bogatoj ekvilibrističkoj karijeri Stroschneider je jedanput pao s 19 metara visine na tlo i ostao živ.  
Brodski list donosi vijest 1950. godine da su brodski boksači postali prvaci prvog dijela natjecanja B grupe hrvatske boksačke lige. 
1957. godine u Brodu i bližoj okolici palo je 10 centimetara snijega. 
Na današnji je dan 1989. zadarska grupa Riva pobijedila na natjecanju za pjesmu Eurovizije – Eurosongu 1989. godine. Natjecanje je održano u švicarskom gradu Lausanni na Ženevskom jezeru. Zaslužna za to što je Švicarska dobila domaćinstvo bila je Céline Dion, koja je prethodne godine pobijedila u Dublinu u Irskoj predstavljajući Švicarsku. Grupa Riva pobijedila je s pjesmom „Rock me“, osvojivši 137 bodova. Druga u poretku bila je Velika Britanija sa 130 bodova. Za Italiju je nastupila slavna Anna Oxa s pjesmom "Avrei voluto", no dobila je samo 56 bodova i završila na 9. mjestu. Zanimljivo je da je grupa Riva nastupala zadnja na natjecanju, a dobila je maksimalni broj bodova (12) od četiri zemlje (Izraela, Turske, Irske i Velike Britanije). Jugoslavija je svoju dvanaesticu dala Švedskoj. Za pjesmu „Rock me“ glazbu je komponirao Rajko Dujmić, a tekst je napisao Stevo Cvikić. Glavni vokal grupe Riva bila je pjevačica Emilija Kokić, a ostali članovi grupe bili su Dalibor Musap, Nenad Nakić, Zvonimir Zrilić i Boško Colić.
Šestog svibnja 1992. godine umro je inženjer šumarstva ivo Borevković-Baja, predsjednik brodske općine od travnja 1969. do travnja 1976.  i dugogodišnji direktor „Brodvina“. U vrijeme njegovog gradonačelnikovanja sagrađen je Spomen-dom Đuro Salaj, danas KKD „Ivana Brlić Mažuranić“, „Dom umirovljenika“, zgrada nove gimnazije, neboderi na glavnom gradskom trgu, nova zgrada kirurgije, dječji vrtić u Budakovoj i Osječkoj, Osnovna škola „Bogoslav Šulek“, a započeta je gradnja novog željezničkog kolodvora. Samo od 1971. – 1975. godine izgrađeno je u Brodu 724 stana.   
1992. godine počinju višednevni napadi zrakoplova JNA na Brod, posebice na Savski most. Drugog svibnja, nešto prije 13 sati, četiri MIG-a 29 raketiraju most i okolicu. Avio-bombe velike težine padaju na Jelas. Naleti su ponovljeni u 15 i 18 sati.  Razaranja su velika. Devetnaest osoba je ranjeno, a dvije su poginule. Sutradan su napli u 11,22 sata prvi put, a nakon toga još šest puta. Raketirani su i bombardirani Budainka, Jelas, Plavo polje, Pilareva i Krajiška ulica. Poginulo je 10 Brođana, od čega šestero djece. Četvrtog svibnja su sedam puta napali grad. Gori rafinerija nafte, u Brodu je poginula jedan osoba. Petog svibnja MIG-ovi su dvanaest puta raketirali i bombardirali grad, a 6. svibnja, konačno je nastalo zatišje. Zrakoplovi su četiri puta nadlijetali, ali nisu napadali. Sa srpskih položaja u Bosni grad je napadan granatama. Ranjeno je šest osoba i pogođen naftni terminal u Rušćici. U pet dana prihvaćeno je preko 2000 izbjeglica iz Bosne. 
2011. godine na Trgu bana Jelačića u Zagrebu srušen je Guinnessov rekord, a Hrvatska je postala zemlja s najvećim „smiješkom“ koji se formirao od ljudskog štita. S više od 700 okupljenih građana, oboren je rekord iz Latvije i glavnog grada Rige s 515 sudionika. 
 
 
Ostali događaji:
 
Njemačka i španjolska vojska 1527. godine opljačkale su Rim čime je završilo zlatno doba talijanske renesanse.
 
Na današnji dan 1758. godine rođen je znameniti francuski maršal André Masséna. On glasi za jednog od najsposobnijih Napolenovih vojnih zapovjednika uopće.
 
1861. godine rođen je osnivač najjače indijske političke dinastije 20. stoljeća – Motilal Nehru.
 
1882. godine rođen je posljednji krunski princ Njemačkog Carstva. Bio je najstariji sin poznatog cara (Kaisera) Wilhelma II., a imao je isto ime kao i otac – Wilhelm.
 
Na Svjetskoj izložbi u Parizu 1889. godine za javnost je otvoren Eiffelov toranj.
 
Jedna od najpoznatijih zrakoplovnih katastrofa u povijesti, zapaljenje i rušenje njemačkog cepelina Hindenburga dogodilo se 1937. godine u Lakehurstu u New Jerseyu. Uzroci nesreće koja je označila početak kraja putničkog prijevoza cepelinima i danas su nerazjašnjeni.
 
1954. početak prodaje televizora u boji.
Britanska kraljica Elizabeta II. i francuski predsjednik François Mitterrand 1994. godine svečano su otvorili Eurotunel, željezničku trasu koja izravno povezuje Folkestone u engleskoj grofoviji Kent s francuskom obalom kod Calaisa.
 
1996. godine pronađeno je u jednom pritoku rijeke Potomac pokraj američkog glavnog grada Washingtona tijelo bivšeg direktora CIA-e Williama Colbyja.
 
1999. prvi izbori za škotski parlament.
 
2002. ubijen nizozemski političar Pim Fortuyn.
Rođeni na današnji dan su: Henrik II. Sveti, njemačko-rimski car (973. ili 978.), francuski revolucionar, Maximilien Robespierre (1758.), Ivan Dežman, hrvatski književnik i liječnik (1841.), austrijski neurolog i utemeljitelj psihoanalize, Sigmund Freud (1856.), Victor Grignard, francuski kemičar i nobelovac (1871.), američki filmski glumac, Rudolph Valentino (1895.), Orson Welles, američki redatelj, glumac, scenarist i producent (1915.), hrvatska književnica Jasna Melvinger (1940.), Tony Blair, britanski političar (1953.), američki glumac, redatelj, scenarist i producent George Clooney (1961.), Marijan Mrmić, hrvatski nogometni vratar (1965.), hrvatski glumac, Frano Mašković (1978.), Chris Paul, američki košarkaš (1985.). 
 
Umrli na današnji dan su: Cornelius Jansen, osnivač jansenizma (1638.), sv. Franjo de Laval, biskup (Quebec) (1708.), feldmaršal grof Kurt Christoph von Schwerin (1757.), Francisco de Paula Santander (1840.), Alexander von Humboldt (1859.), Henry David Thoreau (1862.), kralj Edward VII. (1910.), L. Frank Baum (1919.), Maurice Maeterlinck (1949.), Maria Montessori (1952.), Theodore von Kármán (1963.), Deniz Gezmiş (1972.), nadbiskup kardinal József Mindszenty (1975.), William J. Casey (katolik, CIA) (1987.), Marlene Dietrich (1992.), Pim Fortuyn (2002.), Đorđe Novković (2007.), Giulio Andreotti (2013.).
 
Citat dana: „U žena je ljubav jednako često i kći i majka ljubomore.“ ~ Ludwig Börne
Blagdani i spomendani:
Dan grada Umaga
Jurjevo (srp. Đurđevdan)

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

U Bukovlju ocijenjena najbolja mlada vina

Sapci jesenski prvaci 2. ŽNL – skupine A

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet