Počinje regionalno natjecanje škola; u borbi za vrijedne nagrade i 24 škole iz Brodsko-posavske županije

Slijedeći tjedan počinje regionalno natjecanje škola u uštedi energije i vode "Navike promijeni školu opremi”. Riječ je o prekograničnom projektu „Inovativnim umom do pametnih škola", financiranog iz programa INTERREG IPA za Hrvatsku, BiH i Crnu Goru. Na natjecanje su se imale priliku prijaviti sve škole iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona, a dvije škole koje budu najuspješnije, osvojit će vrijedne nagrade.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 30.11.2017


Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije, koji će biti instaliran na objektu škole, te Solarni laboratorij, koji će zajedničkim praktičnim radom opremiti učenici škole, uz pomoć svojih nastavnika i mentora – nagrade su koje će osvojiti dvije najbolje škole, jedna iz Brodsko-posavske županije (RH) i jedna iz Tuzlanskog kantona (BiH), nakon reginalnog natjecanja pod nazivom "Navike promjeni, školu opremi". U utrci za nagrade su 24 škole iz Brodsko-posavske županije  i 81 škola s područja Tuzlanskog kantona.

 
Natjecanje škola će trajati do kraja ožujka 2018.  Riječ je zapravo o jedoj od aktivnosti iz prekograničnog projekta vrijednog milijun i 600 tisuća eura koji je financiran iz Europskog programa Interreg, a u koji su uključene Hrvatska, BiH i Crna Gora. Vodeći partner u projektu je Centar za razvoj i podršku sa sjedištem u Tuzli, a projektni pratneri su Tuzlanski kanton, Brodsko-posavska županija, Zelena akcija sa sjedištem u Zagrebu i Brodsko ekološko društvo. Glavni cilj je promocija najboljih razvojnih mogućnosti u područje energetske efikasnosti i primjeni obnovljivih izvora energije u školama, te educirati javnost o benefitima tih izvora. 
 
Projektom je predviđena energetska obnova sedam škola, među kojima i osnovna škola Ivana Mažuranića u Sibinju, koja će dobiti novu fasadu. Osim ovog natječaja do 20. prosinca otvoren je i natječaj za mlade inovatore u prekorgraničnom natjecanju učenika pojedinca osnovnih i srednjih škola iz IT i tehničkh inovacija za obnovljive izvore energije. Početkom slijedeće godine planirana je i edukacija za eneregetske menadžere i zaposlenike organizacija iz javnog sektora s područja Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona.
Zadnje vijesti

Ugovor za Đuro Đaković Specijalna vozila u vrijednosti od 46 milijuna kuna

Obilježena 26. obljetnica pogibije pripadnika 105. bjelovarske brigade

VIDEO Posljednjih noći Brođani bez mirnog sna

SPORT

U nedjelju posljednja provjera

Još tjedan dana do početka sezone za nogometaše Zvonimira iz Donje Vrbe

NAJČITANIJE DANAS

Počinje 23. Novogradiško glazbeno ljeto

Četiri večeri odlične zabave uz S.A.R.S., Hanku Paldum, Plavi orkestar, Bebeka...

FOTO GALERIJA

Dograđena i obnovljena vjeronaučna dvorana u župi Podcrkavlje

Dječji vrtić „Trnoružica“ uskoro spreman za početak predškolske godine

U Koraću održana 6. Smotra folklora 'Gospi u čast'

Svetkovina svetog Lovre svečano proslavljena u Požegi

Novi radovi na proširenju kolnika i izgradnji biciklističke trake u Budakovoj ulici