Počinje proslava 50. obljetnice djelovanja sestara karmelićanki BSI u Slavonskom Brodu

Karmelićanke Božanskog Srca Isusova proslavljaju ove godine 50. obljetnicu djelovanja svoje redovničke zajednice u Slavonskom Brodu. Svečano euharistijsko slavlje u nedjelju, 14. srpnja s početkom u 10.30 sati u župnoj crkvi Duha Svetoga predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 10.07.2019
Počinje proslava 50. obljetnice djelovanja sestara karmelićanki BSI u Slavonskom Brodu


 Proslavi prethodi trodnevna priprava od četvrtka 11. do subote 13. srpnja. Prigodan program svaki dan počinje krunicom u 17.30 sati. U četvrtak, 11. srpnja nakon krunice, uslijedit će misno slavlje u 18 sati, a u 19 sati je dječja predstava „San Anne Marije“. U petak, 12. srpnja nakon krunice bit će prikazana prigodna prezentacija „Apostolat kroz 50 godina“, a misa će biti u 18.30. U subotu, 13. svibnja tijekom mise koja počinje u 18 sati bit će i obred primanja karmelskog škapulara.

IZRAĐEN LOGO JUBILEJA KARMELIĆANKI

Logo Karmelićanki Božanskog Srca Isusova povodom 50 godina postojanja u Slavonskom Brodu od 1969.—2019. godine u znaku je milosrdne ljubavi jer dvije ruke redovnice  podignute u stavu molitve u dlanovima drže srce. Taj stav je poznat još od najranijih kršćanskih predstava moliteljice; orante u kršćanskim katakombama. Već u samim riječima utemeljiteljice reda Bl. Marije Terezije od sv. Josipa „ Boga u svima gledati. Boga u svima služiti. Boga u svima ljubiti.“ stoji upravo jezgra milosrdne; bratske i sestrinske ljubavi koje je Isus propovijedao. Oko  prstiju omotan je škapular  s likom Bogorodice kao zaštitnice  koji je paradigma bezgraničnom služenju Bogu u služenju drugima; onima u potrebi, nemoćnima, slabima, bolesnima, starima, djeci i mladima. Škapular je i poziv svim vjernicima laicima da se pridruže toj svetoj misiji. Škapular daje nadu svima da se mogu pridružiti u zajedničkoj molitvi jer u dlanovima redovnice u srcu kao simbolu  ljubavi stoji križ kao simbol otkupljenja. Ponovo kao što su prvi kršćani bili  grljeni eshatološkom porukom, porukom spasa tako i mi danas nadamo se spasu u otkupljujućoj žrtvi Isusa; u njegovom Božanskom Srcu prepunom ljubavi za druge. Tri zvijezde koje su simbol vjere, nade i ljubavi su zvijezde vodilje. 

Ruke redovnice su oblikovane  zaobljenom crnom linijom koja prati oblik motiva srca u crvenoj liniji. Križ je plastičan i zemljane je smeđe boje. On pripada po boji i po načinu oblikovanja zemaljskoj stvarnosti dok su ruke samo grafički označene kao i srce jer  su u molitvi dio nebeske stvarnosti, transcendentalne. Dvije zvijezde su plave boje, dok jedna žute i one čine kružnu kompoziciju oko križa te su poveznica između obline srca i ruku i geometrijskog lika križa koji u donjem svojem dijelu naznačenog je trodimenzionalnog oblika uslijed kontrasta svijetlog i tamnog tona smeđe boje. Smeđa boja je boja i  redovničkog ruha te u ovom logu nije samo lokalna deskriptivna boja drveta već je i simbol  žrtve redovničkog života u potpunosti posvećenog služenju Bogu. U slučaju Karmelićanki to  je uvijek  u Božanskom Srcu Isusovu kroz ljubav prema bližnjima. 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Preokret Brođana i prva pobjeda u Superligi

Pucnjava u Slavonskom Brodu: Muškarac pucao u maloljetnika

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

FOTO GALERIJA

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...