Početak radova gradnje podvožnjaka u Osječkoj ulici

Dogodilo se na današnji dan 31. srpnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 31.07.2022
Početak radova gradnje podvožnjaka u Osječkoj ulici


 1536. Brod je gotovo bez otpora pao u ruke Turcima, koji su s oko 18 tisuća vojnika izvršili desant preko Save, zauzeli Bord i u njemu postavili posadu od oko 1500 vojnika. Tako je započela 155- godišnja neprekidna vladavina Turaka Brodom. Prema procijeni biskupa Erdödya za samo pola godine turske okupacije Posavine, na islam je prešlo 40 tisuća katolika.

1883. Hinko Schulmann otvorio tiskaru u Brodu u Mesićevoj u podrumskom dijelu „Kasine“ i radila je više od 60 godina. U Schullmanovoj tiskari tiskan je i prvi brodski lokali list „Posavska Hrvatska“. 

1941. Hermann Wilhelm Göring naredio je generalu SS-a Reinhardu Heydrichu da mu u što kraćem vremenu dostavi generalni plan za konačno rješenje židovskog pitanja, čime je započelo planiranje i provedba holokausta.

1959. grupa baskijskih studenata je osnovala separatističku organizaciju ETA.

1971. ljudi su se po prvi put u povijesti vozili po Mjesecu.

1992. neprijateljski napadi granatama počinju ujutro u 6,40 sati, a u četiri navrata na Brod je ispaljeno 18 granata. Pogođena je crkva Gospe od brze pomoći, nekoliko zgrada u Starčevićevoj ulici, pekara Složna braća u Gundulićevoj ulici ispred koje su lakše ranjene tri žene koje su kupovale kruh. Na sela je ispaljeno dvjestotinjak granata. U Sibinju je pogođeno vozilo i ranjen vozač, a u Sikirevcima je izbio veći požar. Vrućine su bile nesnosne, a građani Broda, unatoč granatama, obavljaju gotovo sve svoje radne i druge obveze.

2002. Na osnovu sporazuma vlada BiH i hrvatske u Karlovcu bivši lider cazinskih muslimana Fikret Abdić osuđen na 20 godina zatvora za ratne zločine od 1993. do 1995. u tadašnjoj Autonomnoj Pokrajini Zapadna Bosna

2004. umrla je ing. arh. Alojka Čizmek rođena Vujičić 30. srpnja 1936. godine u Slavonskom Brodu. Bila je dugogodišnji projektant zgrada i interijera u Zavodu za izgradnju grada. Projektirala je zgrade Montaže, kompleks Poljopskrbe, ugostiteljski objekt Brođanka, samoposlugu Mikrorajon, Ekonomsku i Tehničku školu, zgradu šumarije i Modne industrije „Brod“, Osnovnu školu „Antun Mihanović“, poslovni prostor Vuković u Sikirevcima… 

2006. Fidel Castro predao je vlast bratu Raulu Castru.

2014. Nakon više desetljeća čekanja Brođani i stanovnici okolnih naselja konačno su dočekali početak radova gradnje podvožnjaka na pružnom prijelazu u Osječkoj ulici u Slavonskom Brodu. Radove izvode Osijek Koteks- Kamgrad -Tehnoelektro, a vrijednost radova je 68,7 milijuna kuna.

2018. Vlada republike Hrvatske proglasila 31. srpnja Danom nacionalne sućuti povodom smrti glazbenika Olivera Dragojevića.

2021. hrvatski tenisači Nikola Mektić i Mate Pavić osvojili su zlatnu medalju u igri muških parova na Olimpijadi u Tokiju. Oni su u finalu bili uspješniji od također hrvatskog para Marina Čilića i Ivana Dodiga (6-4, 3-6, 10-6) koji su osvojili srebro

Rođeni na današnji dan su: hrvatski književnik, Ignac Kristijanović (1796), hrvatska glumica, Mia Oremović (1918.), Duško Valentić, hrvatski glumac (1950.), hrvatski dirigent, Vjekoslav Šutej (1951.), skladatelji glazbeni urednik, Slavko Nedić (1959.), Vedran Mlikota, hrvatski glumac (1969.). 

Umrli na današnji dan su: Caravaggio, talijanski slikar (1610), Toma Babić, hrvatski franjevac i književnik (1750.), Ivan Rupert Gusić hrvatski (kajkavski) pisac i svećenik (1821. ), Franz Liszt, austrijski skladatelj mađarskog porijekla (1886.), Josip Kopjar, hrvatski katolički svećenik (2004.), Nikša Njirić, hrvatski skladatelj (2016), Jeanne Moreau, francuska glumica i redateljica (2017).

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“