Početak bitke za Vukovar

Dogodilo se na današnji dan 25. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 25.08.2021
Početak bitke za Vukovar


 1609. Galileo Galilei u Veneciji predstavio svoj teleskop. 

 
1718. Francuski iseljenici u Americi osnovali New Orleans.
 
1856. rođen je u Temerinu Heinrich Hinko Schulman, tiskarski majstor, čija tvrtka je radila 58 godina u Brodu i postala jedna od najjačih tiskara u Slavoniji. 
 
1884. Hrvatski nadbiskup dr. Josip Stadler, rođeni Brođanin, počeo je graditi stolnu crkvu u Sarajevu.
 
1892. Narodna škola osnovana je u Podvinju.
 
1948. izvještaj Državne komisije za nacionalizaciju imovine u privatnom vlasništvu građana pokazuje da je Tvornica kožne galanterije u posjedu Mate Pospišila postala državno poduzeće Pionir. Od privatnih ciglana GiovaniaToffolinia i Britza i Lauba stvara se socijalističko poduzeće Opeka. Od mljekare Nikole Čopa i silosa Jete Benčević stvoreno je poduzeće Hrana, a Ella mlin vlasništvo Stjepana Pracnija, postao je socijalističko mlinarsko poduzeće Posavina. Privatne tiskare Josipa Pečvarca i Vilima Buka postale su Štamparsko poduzeće „Plamen“.
 
1963. rođena je u Slavonskom Brodu košarkašica Kornelija Kvesić. Karijeru je počela u Košarkaškom klubu „Rade Končar“ iz Slavonskog Broda, nastavila u sarajevskoj Bosni „Elemesu“ iz Šibenika. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrala 170 utakmica, karijeru je gradila i u Francuskoj, Grčkoj, Makedoniji, Izraelu, Belgiji i Turskoj. Korenelija danas živi u svom rodnom gradu.
 
1980. održana je u Brodu prva izložba ekološke karikature pod nazivom Ribe plivaju leđno, čiji je cilj bio zaštita Save od zagađivanja i uopće čovjekove okoline. 
 
1988. štrajkalo je u Brodu 20 poduzeća sa 10 929 radnika. Bio je to najmasovniji štrajk u Brodu svih vremena. 
 
1991. početak sveopćeg napada JNA i srpskih paravojnih snaga na hrvatski grad Vukovar. Bitka za Vukovar bila je najveća Bitka u Domovinskom ratu. Opsada grada trajala je gotovo 3 mjeseca i na kraju je angažirala ogromnu neprijateljsku silu, po nekim procjenama i do 80,000 vojnika. Pothvat vukovarskih branitelja predstavljalo je upravo to zadržavanje velike neprijateljske vojske tri mjeseca, što je omogućilo ostatku Hrvatske da se pripremi za obranu. U konačnici je ispalo da je Bitka za Vukovar bila time ključna za cjelokupnu obranu Hrvatske.
 
1991. na velikom skupu roditelja u dvorani Globus u Zagrebu dogovoreno osnivanje Pokreta majki za mir Bedem ljubavi.
 
1992. Vojska bosanskih Srba zapaljivim granatama uništila sarajevsku Vijećnicu. Oko 80% knjižnog fonda, koji je čuvao kulturno i povijesno naslijeđe BiH, nepovratno je izgubljeno u požaru.
 
1999. na temelju tajne optužnice Haškog suda za ratne zloćine protiv čovječnosti uhapšen je u Beču načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske general pukovnik Momir Tolić.
 
2001. Mette Marit Tjessem Hobi, samohrana majka i bivša konobarica, udala se u Oslu za norveškog prestolonasljednika princa Haakona. 
 
 
Rođeni na današnji dan su: američki skladatelj, pijanist i dirigent, Leonard Bernstein (1918.),Stjepan Blažeković, društveno politički djelatnik i publicist (1925), Sean Connery, škotski filmski glumac (1930), Branko Cvejić, srpski glumac (1946),hrvatski karikaturist, Ivan Pereža (1953.), Branislav Lečić, srpski glumac (1955), Josip Kljaić, povjesničar (1960), Claudia Schiffer, njemačka manekenka (1970).
 
Umrli na današnji dan su: James Watt, izumitelj parnog stroja (1819), izumitelj Michael Faraday (1867.), Friedrich Wilhelm Nietzsche, njemački filozof (1900), hrvatski književnik Milan Ogrizović (1923.), Milan Prelog, povjesničar umjetnosti (1988), Ivan Stambolić, srpski političar (2000), Virgilije Nevjestić, hrvatski slikar (2009), američki senator Edward M. “Ted” Kennedy (2009.), Lazar Mojsov, makedonski državnik (2011), Vesna Girardi-Jurkić , hrvatska političarka (2012.), Neil Armstrong, američki astronaut (2012).

Zadnje vijesti

Pronašao ubojito sredstvo i odmah pozvao policiju

Sutra se otvara klizalište u Tvrđavi Brod

Prevaren prilikom prodaje ruksaka

VIJESTI

Manje oružja, manje tragedija

Pronašao ubojito sredstvo i odmah pozvao policiju

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Pogled iza kamere na snimanju spota Mateja Matijevića za srpske zvijezde u Beogradu

FOTO GALERIJA

Sutra se otvara klizalište u Tvrđavi Brod

Deset godina Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije kroz fotografije

Novi autobusni kolodvor pušten u rad

Dodjelom godišnjih volonterskih nagrada obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Advent u Brodsko-posavskoj županiji nikad atraktivniji