Počelo je u Maksimiru, Dinamo-Crvena zvezda

Dogodilo se na današnji dan 13. svibnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 13.05.2018
Počelo je u Maksimiru, Dinamo-Crvena zvezda


 1917. u portugalskoj Fatimi mladim pastirima ukazala se Gospa..

1923. danas slavna četvrt Hollywood nastalo je kao novo stambeno naselje financirano od poduzetnika H.J. Whitleya (otac Hollywooda). Na današnji dan postavljen je prepoznatljivi natpis HOLLYWOOD na obroncima brda Holywood Hills iznad Los Angelesa.

1939. u Tvornici vagona, strojeva i mostova u Brodu štrajk traje ravno 6 tjedana. Organizirana je štrajkačka kuhinja, koja opskrbljuje štrajkaše i njihove obitelji svakodnevno ručkom. Abonenata je 2100. Seljaštvo obilno pomaže ovu radničku kuhinju u prilozima u hrani. 

1940. Engleski premijer Winston Churchill u parlamentu je izjavio da naciji u sukobu s nacističkom Njemačkom ne može obećati „ništa osim krvi, muke, suza i znoja“. 

1942. u sobi Arhiva i knjižnice „Brlić“ održan je inicijativni sastanak uglednih Brođana, na kojem je predloženo osnivanje hrvatskog kulturnog društva „Berislavić“. HKD „Berislavić“ bi skrbio o tome da mladi naraštaji imaju prilike upoznavati i poštivati važne događaje iz brodske povijesti, a brinuli bi i o postojećim brodskim spomenicima i izdavalo svoj časopis „Prilozi za poznavanje Broda“. 

1944. osnovana je ukazom Josipa Broza Tita zloglasna OZNA (kratica za „Odjeljenje za zaštitu naroda“). Vodeću ulogu u toj službi imao je Aleksandar Ranković, po moći drugi čovjek u Partiji nakon Tita. Ranković je svojedobno navodno čak imao partijsku knjižicu s brojem 2 (broj 1 imao je Tito, broj 3 Edvard Kardelj, a broj 4 Milovan Đilas. Godine 1946. OZNA je preustrojena, tako da je od nje formirana poznata UDBA (kratica za Ured državne bezbednosti). Također, dio OZNA-e preustrojen je u protuobavještajnu službu KOS (kratica za „Kontraobavještajna služba“). Sve tri navedene službe (OZNA, UDBA i KOS) ostale su zloglasne po svojim represivnim metodama.

1990. Izgredi na utakmici Dinamo-Crvena zvezda zbog kojih utakmica nije odigrana između zagrebačkog Dinama i Crvene zvezde 13. svibnja ostala je zapamćena u hrvatskoj povijesti 90-ih godina 20. stoljeća. Na Stadionu Maksimir krvavi obračun između navijačke skupine Bad Blue Boys te Delija (navijača Crvene zvezde). Taj je događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet, a zauzeo je četvrto mjesto.

2005. Akademik Miroslav Šutej, ugledni hrvatski slikar i grafičar te dugogodišnji profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu umro je u 69. godini u specijalnoj bolnici za kardiovaskularnu kirurgiji i kardiologiju „Magdaleni“ u Krapinskim Toplicama. Likovna kritika ističe da je Šutej bio crtač i grafičar, čija su djela eksperimentalna, istraživačka, samostalna i autentična. 

2015. na ulazu u Industrijski park u Novoj Gradiški završena izgradnja kružnog toka. Kružni tok u Zvonimirovoj ulici na ulazu u Industrijsku zonu, zajedno s kružnim tokom kod naplatnih kučica čini dio, 20 milijuna kuna vrijedne, južne gradske obilaznice.

Ostali događaji:

1909. U Milanu je startao prvi Giro d'Italia. Jedna od najpoznatijih biciklističkih utrka pokrenuta je po uzoru na Tour de France, a baš kao što je francuska utrka bila zamišljena da poboljša prodaju dnevnih sportskih novina L'Auto, tako je i Emilio Camillo Costamagna, urednik La Gazzetta dello Sport, planirao da će Giro pomoći njegovim novinama.

1950. godine u engleskom Silverstoneu je održano prvo kolo Svjetskog prvenstva u utrkama Formule 1.

1981. Na Trgu sv. Petra u Rimu atentat na papu bl. Ivana Pavla II. Na papu je iz okupljene gomile pucao Mehmet Ali Ağca, turske nacionalnosti.

1995. Alison Hargreaves postala je prva žena koja se uspela na Mount Everest bez dodatnog kisika.

Rođeni na današnji dan: Marija Terezija, austrijska nadvojvotkinja, ugarsko-hrvatska i češka kraljica (1717.), Laza lazarević pisac (1851.), francuski slikar, Georges Braque (1882.), Miroslav Bulešić, hrvatski svećenik i mučenik (1920.), hrvatski filozof i politolog, Davor Rodin (1936.), Ritchie Valens, američki pjevač (1941.), Harison Ford, američki glumac (1942.), američko-njemačka pop pjevačica Melanie Thornton (1967.),Tomislav Karamarko, hrvatski političar (1959.), Davor Svedružić, hrvatski glumac (1968.), hrvatski glumac, Siniša Ružić (1969.), Živko Anočić, hrvatski glumac (1981.).

Umrli na današnji dan su: Eugen Kumičić, književni i političar (1904.), Robert Koch, njemački bakteriolog (1910.), Ivan Goran Kovačić, hrvatski esejist i književnik (1943.), Milan Begović, književni (1948.), Gary Cooper, američki glumac-snimio 84 filma (1961.), Mickey Spillane (1977.), Miljenko Stančić (1977.), Vlado Antolić (1981.), Josip Restek, hrvatski slikar (1977.), Vlado Antolić, hrvatski arhitekt i urbanist (1981.),  Krešimir Ćosić, hrvatski košarkaš i trener (1995.), Miroslav Šutej, akademik, slikar-grafičar (2005.). 

Zadnje vijesti

Stranci ponovo divljaju po Hrvatskim cestama

Ukrali traktor, ali se nisu dugo vozali...

Snijeg se vratio na kolnike, oprez!

NAJČITANIJE DANAS

Aktivni građani sportom protiv najdepresivnijeg mjeseca

Više od 100 Novogradiščana vježbalo uz tim Aktivne Hrvatske

FOTO GALERIJA

Nakon prvog vikenda, Legija 2 na drugom mjestu!

Polaznici Dječjeg vrtića "Maslačak" uskoro u obnovljenom prostoru

Akcija Društva turističkih vodiča i Turističke zajednice privukla veliki broj Brođana

U zasjedi na Hebrangu u nogu ranjen poznati brodski ugostitelj

Pucnjava na Hebrangu, jedna osoba ranjena