Počeli radovi na zgradi Klasične gimnazije u Slavonskom Brodu

Dogodilo se na današnji dan 6. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.03.2018
Počeli radovi na zgradi Klasične gimnazije u Slavonskom Brodu


 1475. rođen je Michelangelo Buonarotti u malenom gradiću Capreseu u talijanskoj pokrajini Toskani. Danas se taj grad njemu u čast zove Caprese Michelangelo.

1860. Strossmayer i Vranyczany zatražili su sjedinjenje Dalmacije s Hrvatskom.

1872. godine u noći s 5. na 6. ožujka izbio je veliki požar u centru grada, tj. na početku današnje Starčevićeve ulice. Izgorjele su kuće, Aleksandra Radosavljevića, Josipa Ferića, Anke Mallin i obitelji Fabijanac. Šteta je velika, a razmjer požara povod za pokretanje inicijative osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Brodu.

1899. Bayer je registrirao aspirin kao zaštitni znak.

1909. održana je osnivačka skupština Udruženja brodskih obrtnika. Još 1905. godine osnivanje je inicirao Brođanin Đuro Matić. Kongres hrvatskih obrtnika održan je 8. rujna 1906. u Zagrebu.. Mjesna organizacija u Brodu osnovana je gotovo dvije i pol godine kasnije. 

1910. rodila se u Strizivojni Ivica Degmenčić, arheolog i kustos Arheološkog muzeja u zagrebu, te autorica brojnih znanstvenih i stručnih radova o grčkim i rimskim izvorima o Iliriku. Umrla je u Zagrebu 7. prosinca 1988. godine. 

1917. u Sijekovcu BiH na današnji dan rođen Đuro Basler, poznati arheolog. Uveo je bosansku Posavinu na arheološke karte Europe i dao neprocjenjiv znanstveni doprinos istraživanju kasnoantičkih bazilika i srednjovjekovnih motiva na nadgrobnim spomenicima u Bosni. 

1929. godine u Brodu na Savi kršten je Zvonimir Podkovac, potonji baletni plesač i publicist. Krsni kum mu je bio željezničarski namještenik Martin Milić. Dijete je u župnoj vrkvi sv. Stjepana krstio župnik Antun Leskovac, koji je deset godina ranije krstio i Miju Čorak istaknutu i zapaženu balerinu svjetskog glasa. 

1936. rođena je u Slavonskom Brodu Jela Godlar kći profesora Josipa Godlera umrlog u zatočeništvu u Staroj Gradiški 1942. godine. Nakon smrti oca živi kod strica Janka u Karlovcu gdje se i školovala. Filozofski fakultet završava u Zagrebu, potom živi i radi u Šibeniku. 

1955. u Brodu je osnovana Organizacija izviđača i planinki, pčelica i brđana. Po broju okupljene brodske mladeži, akcijama i aktivnostima dugo je prednjačila u Hrvatskoj. 

1964. slavni boksač Cassius Clay na današnji je dan dobio novo ime – Muhamed Ali. Bio je član organizacije Nacije islama čiji su pripadnici uzimali nova imena kako bi se odvojili od svog „ropskog nasljeđa“.

1967. Staljinova kći Svjetlana Alilujeva na današnji dan uputila se u američku ambasadu u New Dalhiju kako bi prebjegla. Amerikanci su joj dali politički azil i odmah preko Europe prebacili u SAD. Tamo se Svetlana javno odrekla oca i sovjetske vlade, te uzela ime Lana Peters.

1976. u Slavonskom Brodu rođen je operni pjevač Krešimir Špicer. Po završetku Muzičke akademije u Zgrebu, studirao je Sweelinck Conservatorium u Amsterdamu. 1997. godine osvojio je prvo mjesto na National Compettition for Young Singers u Nizozemskoj. Nakon toga nastupa kao solist u brojnim produkcijama, koncertima i operama. 

1988. kazališni i filmski glumac, redatelj Zvonimir Rogoz rođen je u Zagrebu 10. listopada 1887. godine. Glumački se školovao u Beču i Zagrebu.. Objavio je knjigu „Mojih prvih sto godina“, a o njemu je snimljen film „Zdrav Rogoz u zdravom tijelu“. Zvonimir Rogoz umro je na današnji dan 1988. godine u Zagrebu.

1995. Počeli radovi na zgradi Klasične gimnazije u Slavonskom Brodu. Klasična gimnazija i kolegij (internat) „Fra Marijan Lanosović“ biti će prva ovakva kulturno odgojna ustanova, pod ravnanjem Hrvatske franjevačke provincije iz Zagreb, u čitavoj Slavoniji. Za potrebe Gimnazije i kolegija Gradsko poglavarstvo je dalo zgradu iz 18. stoljeća, poznatu kao „Slavonska vojarna“ koja se nalazi u krugu Tvrđave. Sveukupni troškovi obnove (jer je zgrada bila vrlo lošem stanju) i pretvorbe vojarne u školsko –odgojnu ustanovu će iznositi 2.009.100 njemačkih maraka. Najveći dio sredstava osigurala su Županijska I gradska poglavarstva, a drugi dio osiguran je iz donacija. Za ravnatelja imenovan je bivši gvardijan Franjevačkog samostana fra Domagoj Šimunović,. 

2000. Odluka Gradskog Poglavarstva Slavonskog Broda prema kojoj je rad 200-tinjak trgovina na području grada nedjeljom izričito zabranjen trgovce razočarao.

2006. Na 78. dodjeli Oskara nagradu za Najbolji film dobio je film Fatalna nesreća (Crash).

Ostali događaji:

  • 1835. godine u Veneciji je premijerno izvedena poznata Verdijeva opera Traviata.
  • 1836. Bitka za Alamo koja se vodila između Texasa i Meksika u toku Teksaške revolucije.
  • 1992. godine „nemarni korisnici“ diljem svijeta saznali su je li njihovo računalo zaraženo virusom Michelangelo. Ovaj boot sector virus prvi je put otkriven 1991. godine, a „bum“ je doživio kada se saznalo da je Intel zabunom isporučio nekoliko stotina proizvoda zaraženih tim štetnim softverom.

Rođeni na današnji dan su: Elizabeth Barrett Browning, engleska književnica (1806.), Vjekoslav Luburić, ustaški oficir i zapovjednik sistema koncentracijskih logora među kojima i Jasenovca (1914.), kolumbijski pisac, novinar, izdavač i politički aktivist Gabriel García Márquez (1928.), Valentina Tereškova, ruska astronautica (1937.), Snežana Savić, glumica i pjevačica (1953.), njemački nogometaš Harald Anton Schumacher (1954.), Shaquille O'Neal, američki košarkaš (1972.), hrvatski nogometaš Stjepan Tomas (1976.), Iva Visković, hrvatska glumica (1984.), Marko Mamić, hrvatski rukometni reprezentativac ( 1994.).

Umrli na današnji dan su: kralj Pavao od Grčke (1964.), Zoltán Kodály, mađarski skladatelj, etnomuzikolog i glazbeni pedagog (1967.), Pearl S. Buck, američka spisateljica i prva Amerikanka nagrađena Nobelovom nagradom (1973.), Martin Niemöller, protestantski pastor (1984.), Krešimir Kovačević, hrvatski muzikolog i leksikograf (1992.), Melina Merkuri, grčka glumica (1994.), Dalibor Paulik, hrvatski teatrolog i kompozitor (2012.) Slobodan Petrović – Petar Slaj, baletski koreograf (2013.).

Zadnje vijesti

Šuma u slikama, riječima i mirisima proljeća

Raspored odvoza krupnog otpada u 2019. godini u akciji "Volim svoj grad"

Obilježava se Nacionalni dan invalida rada

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Ljeto je pred vratima, vaga pod krevetom – upište Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima