Počeli radovi na zgradi Klasične gimnazije u Slavonskom Brodu

Dogodilo se na današnji dan 6. ožujka

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.03.2020
Počeli radovi na zgradi  Klasične gimnazije u Slavonskom Brodu
 1835. godine u Veneciji je premijerno izvedena poznata Verdijeva opera Traviata.

1860. Strossmayer i Vranyczany zatražili su sjedinjenje Dalmacije s Hrvatskom.

1872. izbio je veliki požar u centru grada Broda - na početku današnje Starčevićeve ulice. Izgorjele su kuće, Aleksandra Radosavljevića, Josipa Ferića, Anke Mallin i obitelji Fabijanac. Šteta je velika, a razmjer požara povod za pokretanje inicijative osnivanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Brodu.

1899. Bayer je registrirao aspirin kao zaštitni znak.

1902. Osnovan nogometni klub Real Madrid.

1909. održana je osnivačka skupština Udruženja brodskih obrtnika, dvije i pol godine nakon Kongresa hrvatskih obrtnika održanog 8. rujna 1906. u Zagrebu.

1910. rodila se u Strizivojni Ivica Degmenčić, arheolog i kustos Arheološkog muzeja u Zagrebu. Umrla je u Zagrebu 7. prosinca 1988. godine.  

1917. U Sijekovcu  BiH   na današnji dan rođen Đuro Basler, poznati arheolog. Uveo je bosansku Posavinu na arheološke karte Europe i dao neprocjenjiv znanstveni doprinos istraživanju kasnoantičkih bazilika i srednjovjekovnih motiva na nadgrobnim spomenicima u Bosni. 

1949. Radio Beograd prvi put emitirao humorističku emisiju „Veselo veče“, koja je odmah postala jedna od najpopularnijih radio emisija.

1953. Georgij Maljenkov poslije smrti Staljina postao sovjetski premijer i prvi sekretar Komunističke partije.

1955. U Brodu je osnovana Organizacija izviđača i planinki, pčelica i brđana. Po broju okupljene brodske mladeži, akcijama i aktivnostima dugo je prednjačila u Hrvatskoj. 

1964. Slavni boksač Cassius Clay na današnji je dan dobio novo ime – Muhamed Ali.  Bio je član organizacije Nacije islama čiji su pripadnici uzimali nova imena kako bi se odvojili od svog „ropskog nasljeđa“.

1967. Staljinova kći Svjetlana Alilujeva na današnji dan uputila se u američku ambasadu u New Dalhiju kako bi prebjegla. Amerikanci su joj dali politički azil i odmah preko Europe prebacili u SAD. Tamo se Svjetlana javno odrekla oca i sovjetske vlade, te uzela ime  Lana Peters.

1976. u Slavonskom Brodu rođen je operni pjevač Krešimir Špicer. Po završetku Muzičke akademije u Zgrebu, studirao je Sweelinck Conservatorium u Amsterdamu. 1997. godine osvojio je prvo mjesto na National Compettition for Young Singers u Nizozemskoj. Nakon toga nastupa kao solist u brojnim produkcijama, koncertima i operama. 

1988. Kazališni i filmski glumac, redatelj Zvonimir Rogoz rođen je u Zagrebu 10. listopada 1887. godine. Glumački se školovao u Beču i Zagrebu.. Objavio je knjigu „Mojih prvih sto godina“, a o njemu je snimljen film „Zdrav Rogoz u zdravom tijelu“. Zvonimir Rogoz umro je na današnji dan 1988. godine u Zagrebu.

1995. Počeli radovi na zgradi Klasične „Fra Marijan Lanosović“ u Slavonskom Brodu. To je prva ovakva kulturno odgojna ustanova, pod ravnanjem Hrvatske franjevačke provincije iz Zagreb, u čitavoj Slavoniji. Za potrebe Gimnazije  i kolegija Gradsko poglavarstvo je dalo zgradu iz 18. stoljeća, poznatu kao „Slavonska vojarna“ koja se nalazi u krugu Tvrđave. Sveukupni troškovi obnove (jer je zgrada bila vrlo lošem stanju) i pretvorbe vojarne u  školsko –odgojnu ustanovu će iznosio je  2.009.100 njemačkih maraka. Najveći dio sredstava osigurala su Županijska i Gradska poglavarstva, a drugi dio osiguran je iz donacija. Za ravnatelja imenovan je bivši gvardijan Franjevačkog samostana fra Domagoj Šimunović.

2000. Odluka Gradskog Poglavarstva Slavonskog Broda prema kojoj je rad 200-tinjak trgovina na području grada  nedjeljom izričito zabranjen  trgovce razočarao.

2006. Na 78. dodjeli Oskara nagradu za Najbolji film dobio je film Fatalna nesreća (Crash).

2018. Održana je promocija četiri knjige Jerka Zovka, autora i kolumniste čija izdanja predstavljaju kronologiju važnih događaja koji su posljednjih sedam godina obilježili gradove Slavonski Brod i Novu Gradišku, te Brodsko-posavsku županiju. Naslovi promoviranih knjiga su: „Za Dusparina vakta“, „Vođe i vođeni u brodskom Posavlju“, „Za sve je kriva šutljiva većina“ i „Novogradiški lideri“.

Rođeni na današnji dan su:  Michelangelo Buonarroti, talijanski renesansi slikar i kipar (1475),  Vjekoslav Luburić, ustaški oficir (1914), Đuro Basler bosanskohercegovački povjesničar ( 1917),  Branko Pleša, glumac i redatelj (1926),  kolumbijski pisac, Gabriel García Márquez (1928.), Valentina Tereškova, ruska astronautica (1937.), Snežana Savić, glumica (1953),  Iva Visković, hrvatska glumica (1984.), Marko Mamić, hrvatskirukometaš ( 1994).

Umrli na današnji dan su: Pearl S. Buck, američka spisateljica i prva Amerikanka nagrađena Nobelovom nagradom  (1973.), Krešimir Kovačević, hrvatski muzikolog i leksikograf (1992),  Melina Merkuri, grčka glumica (1994), Petar Slaj, baletski koreograf (2013).

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja