Počeli radovi na izgradnji kružnog toka

Dogodilo se na današnji dan 16. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 16.10.2018
Počeli radovi na izgradnji kružnog toka


 1793. Giljotinirana zadnja kraljica apsolutističke Francuske, Marija Antoaneta, poznata po izreci da je gladnom narodu  navodno poručila: „Ako nemate kruha, jedite kolače“.

1801. u Petrovaradinu rođen je slavni hrvatski ban Josip Jelačić - Bužinskija. Mladi barun Josip Jelačić školovao se na uglednoj vojnoj akademiji Theresianum u Beču. Nakon školovanja odlučio se za zanimanje vojnog časnika. Već s 18 godina postao je konjički potporučnik u dalekoj Galiciji (današnja Poljska). U Beču je imenovan natporučnikom (Oberleutnant) i pobočnikom zapovjednika brigade. Bio je to početak njegove velike vojne karijere, te do još više titule grofa. 
1801. umro je Josip Stjepan Relković, sin poznatijeg Antuna Matije Relkovića, znamenitog slavonskog prosvjetiteljskog pisca i autor „Satira“. Stjepan Relković rođen je Zadubravlju 1754. godine i autor je djela „Kućnik“ u kojem je pružao savjete za život i rad na selu „preko cile godine“. „Kućnik“ je Relković tiskao 1796. godine u Osijeku, a pretisak je objavljen u Vinkovcima 193. godine kasnije. 
1833. Sava je bila regulirana pa su obavljeni radovi na čišćenju korita rijeke i uklanjanju mlinova kod Broda na Savi. U narednim godinama kroz područje Brodske regimene prošlo je 225 trgovačkih brodova, 12 brodova sa soli i mnogo brodova s drvima, pićem i inim poljoprivrednim proizvodima. Istodobno se promet odvijao u novoizgrađenim cestama brodskog kraja, pa su uspostavljene vojne pošte koje su prolazile kroz Vrpolje, Garčin, Podvinje, Oriovac za Vrbovu do Nove Gradiške. 
1845. rodio se u Karlovcu pravnik Vladimir Mažuranić, otac Ivane Brlić Mažuranić. Bio je 1878. godine savjetnik za civilna pitanja austrougarske vojske koja je okupirala Bosnu i Hercegovinu. Potom je predsjednik Banskog stola i član Akademije znanosti. 
1846. Prvi put izveden je u Bostonu veći operativni zahvat pod narkozom. Eter je upotrijebljen  kao anestezija.
1895. na današnji je dan grupa zagrebačkih studenata izrazila svoje nezadovoljstvo mađarskom vlašću nad Hrvatskom. To su učinili spaljivanjem kopije mađarske zastave na Trgu bana Jelačića. Uhićena su 24 studenta, među njima Stjepan Radić i Vladimir Vidrić. Radić je od svih najoštrije kažnjen, sa 6 mjeseci zatvora.
1906. na glavnom gradskom trgu Borda prvi se puta u povijesti grada pojavio automobil.
1909. Osnovana je institucija kojoj mnogi Zagrepčani doslovce duguju život. Bila je to Hitna pomoć, koja u Zagrebu djeluje i danas. Osnovana je na inicijativu profesora kirurgije Miroslava Čačkovića. Zanimljivo je da su prva kola navedene Hitne pomoći imala konjsku zapregu. Bili su to doista skromni početci, jer je Hitna raspolagala samo s dvojim takvim kolima i s četiri sanitarna pomoćnika. 
1923. Kompanija Walt Disney osnovana od Walta Disneya i njegovog brata Roya Disneya.
1928. u Novoj Gradiški je registrirana kao tvornica industrijska ciglana Jakoba Del Fabre iz Rešetara, koji je bio vlasnik ciglane i u Orubici. 
1940. Nacistički general-guverner Hans Frank stvorio je Varšavski geto, prostor koji je zauzimao oko 2,5 posto površine Varšave, a u koji je bilo smješteno oko trećina njenih stanovnika.
1966.  košarkaši BSK-a su se plasirali u Prvu saveznu košarkašku ligu. 
1978. Nad slavnom Sikstinskom kapelom u Vatikanu nadvio se  bijeli dim kao znak da je izabran novi papa. Radilo se o Karolu Józefu Wojtyłi, prvom netalijanskom papi još od davne 1523. godine. Wojtyła je uzeo ime Ivan Pavao II., prema svom nedavno preminulom neposrednom prethodniku – Ivanu Pavlu I.
1978. U  Parizu ubijen Bruno Bušić, hrvatski publicist i ekonomist, koji je svojom aktivnošću pokušavao okupiti hrvatske emigrantske udruge. Bruno Bušić rođen je 6. listopada 1939. godine kraj Imotskoga u selu Vinjanima Donjim. U ubojstvu Brune Bušića sudjelovala je po svemu sudeći jugoslavenska UDBA (kratica za Uprava državne bezbednosti). Bruno Bušić pokopan je na pariškom groblju Père-Lachaise. Na isti današnji dan, 11 godina nakon smrti, kosti su mu prenesene na zagrebački Mirogoj.
1991. U obrani Vukovara kod Trpinjske ceste poginuo je general Blago Zadro, ratni zapovjednik obrane Borova Naselja.
1995. Odlukom Državnog sudbenog vijeća 16. listopada 1995. Mirko Svirčević iz Slavonskog Broda  imenovan predsjednikom Općinskog suda.
1997. U Okučanima je u sklopu manifestacije  „Mjesec hrvatske knjige 97“ otvorena „Narodna knjižnica, čitaonica i galerija - Okučani“. Sredstva za uređenje prostora  u visini 340 tisuća kuna osiguralo je  Ministarstvo kulture RH.
2007. Todor Toše Proeski rođen 25. siječnja 1981. godine u Prilepu tragično je preminu na današnji dan kod Nove Gradiške.
 
2012. U Slavonskom Brodu nakon 67 godina mirovanja osnovana podružnica Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ iz Sarajeva. Za predsjednika izabran je je Fano Piplović, a tajnika Miro Sirovina. Nakon četiri godine djelovanja 2016. godine podružnica je opet u mirovanju.
 
2016. započeli radovi na izgradnji kružnog toka na križanju ulice Matije Gupca i Ulice Nikole Zrinskog. Predviđeni rok izgradnje novog kružnog toka 10 dana.
Rođeni na današnji dan su: Josip Jelačić Bužinski, hrvatski ban (1801.),  Oscar Wilde, irski književnik (1854.),  David ben – Gurion, izraelski državnik (1886.), B.B. King, jedan od najvećih gitarista svijeta (1925.),  Günter Grass, njemački književnik i nobelovac (1927.), američki  glumac, redatelj i scenarist Tim Robbins (1958.), Michael „Flea“ Balzary, američki bas gitarist i trubadur (1962.), hrvatski košarkaš Danko Cvjetičanin (1963.).
Umrli na današnji dan su: ruski vojskovođa Grigorij Potemkin (1791.), Jakov Gotovac, hrvatski skladatelj (1892.),  Nick Begich (američki kongresmen hrvatskog porijekla) (1972.), Bruno Bušić, hrvatski domoljub (1978.), izraelski general Moshe Dayan (1981.), Mario Del Monaco, operni pjevač (1982.), hrvatski dirigent i skladatelj Jakov Gotovac (1983.), Boris Papandopulo, hrvatski skladatelj (1991.), Deborah Kerr, škotska glumica (2007.), Barbara West (2007.), Toše Proeski, makedonski pjevač, (2007.). 
 

Zadnje vijesti

Šuma u slikama, riječima i mirisima proljeća

Raspored odvoza krupnog otpada u 2019. godini u akciji "Volim svoj grad"

Obilježava se Nacionalni dan invalida rada

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Ljeto je pred vratima, vaga pod krevetom – upište Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima