Počela seljačka buna

Dogodilo se na današnji dan 28. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 28.01.2020
 1573. U noći s 27. na 28. siječnja dan je znak za početak poznate seljačke bune čiji je predvodnik bio Ambroz Gubec (kasnije nazvan Matija) iz Gornje Stubice. Borili su se protiv feudalne gospode. Buna je ugušena kad je 9. veljače plemićka vojska kod Stubičkih toplica porazila seljačku vojsku.

1773. u Brodu na Savi i okolici osjetio se jak potres, koji ipak nije izazvao nikakve materijalne i ine posljedice.  

1820. otkriven posljednji neotkriveni kontinent na našem planetu. Bila je to Antarktika, a otkrila ju je ruska istraživačka ekspedicija.

1879. zbog austrougarske okupacije Bosne i silne vojske koja je boravila u Brodu i zauzela sve javne prostore, školska godina u Brodu je započela tek na današnji dan. 

1956. izbio je u bosanskobrodskoj Rafineriji nafte veliki požar. O razmjerima požara i moguće katastrofe govori podatak da su na gašenje krenuli vatrogasci iz Rijeke, Zagreba, Siska, Doboja, Banje Luke i Osijeka. Požar je suzbijen, a pet vatrogasaca je zadobilo opekotine i hospitalizirano je u brodskoj bolnici. 

1958. patentirane su suvremene Lego-kocke izrađene od plastike.

1992. Barkasa Hrvatske ratne mornarice naletjela je na minu tijekom razminiranja pristupa ratnoj luci Lora. Poginuli su Darko Jurišin i Nikola Prleta.

1993. U znak odmazde zbog poraza u operaciji „Maslenica“ srpske snage  zaprijetile su miniranjem brane Peruča namjeravajući prouzročiti katastrofu za čitav cetinski kraj. Kako bi spriječile zamišljeni scenarij Hrvatske snage  su 28. siječnja 1993. pokrenule oslobodilačku operaciju „Peruča“, kojom su srpske snage odbačene od brane. Naboji su ipak eksplodirali, ali brana unatoč teškim oštećenjima nije popustila.

1994. Tri talijanska novinara ubijena u Mostaru, u Zenici ubijen jedan Englez, dva teško ranjena. Donosili su humanitarnu pomoć.

2002. U Beogradu održana prva sjednica  Međudržavne komisije za utvrđivanje granica i pripremu o državnoj granici između Jugoslavije i Hrvatske.

2007. Grb i zastava Federacije Bosne i Hercegovine stavljeni su izvan snage, s obrazloženjem da ne predstavljaju sva tri bosansko-hercegovačka naroda.

2015. Probijen tunel Karaula dužine 902 metra koji spaja Sarajevo i Tuzlu.

2018. završeno 13. Europsko prvenstvo u rukometu koje se održavalo u Hrvatskoj. Prvo mjesto osvojila  je Španjolska pobjedom nad Švedskom rezultatom 29:23.

Rođeni na današnji dan su: američki pijanist poljskog porijekla Arthur Rubinstein (1887), američki slikar Jackson Pollock (1912.), Helga Vlahović, hrvatska televizijska voditeljica (1945.), Nikola Sarkozi, francuski političar (1955), Mirjana Karanović, glumica (1957),  hrvatski glazbenik Borislav Leiner (1957.), hrvatski nogometaš Marko Babić (1981.).

Umrli na današnji dan su: Ranko Marinković, hrvatski književnik (2001.), Astrid Lindgren, švedska spisateljica knjiga za djecu i mlade (2002.),Duško Trifunović, književnik rođen u Bosanskom Brodu ( 2006),  Ante Dulčić, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac (2008).Anđela Potočnik, hrvatska folklorna umjetnica ( 2013).

Zadnje vijesti

Postavljeni novi zdenci za osvježenje svih građana

Po 22. put održana fišijada u Oriovcu

Uvjerljiva pobjeda HDZ-a i u Slavonskom Brodu

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika