Počela obnova rodne kuće dr- Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu

Dugo najavljivan, dugo čekan i na kraju dočekan početak radova na obnovi rodne kuće dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu konačno je ovih dana i započelo.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.10.2019
Počela obnova rodne kuće dr- Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu
 Kako smo o ovoj temi već nekoliko puta u zadnje tri godine pisali, Grad Pleternica, uz veliko zalaganje Gradonačelnice Antonije Jozić,  donio je odluku da rodnu kuću dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu obnovi i preuredi u spomen obilježje na ovog svjetski poznatog znanstvenika , rođenog Slavonca, Ličkih korijena, koji je u svjetskom zdravstvu i medicini ostavio velike i neizbrisive tragove, kao vrstan liječnik socijalne medicine, higijeničar i humanist, sa iznimnim organizatorskim sposobnostima, na čijim idejama, rješenjima i djelima, u nekim osnovama i postavkama i današnji zdravstveni sustav u Republici Hrvatskoj, a i šire, funkcioniraju.

U prvoj fazi radova na obnovi rodne kuće dr. Štampara izvršiti će se kompletna renovacija krovišta površine od 300 m2, Ti radovi obuhvaćaju kompletne sanaciju krovne konstrukcije, izmjena letve i postavljanje novog biber crijepa, izvođenje radova pod krovne izolacije, te završni krovni limarskim radovi. zajedno s odvodnim olucima.  Ovaj dio radova ovom objektu dati će potpuno novi izgled, te poboljšati energetsku učinkovitost,  što će se odraziti na konačnu funkcionalnu i uporabnu vrijednost ove građevine.

Nastavak vanjskih i unutarnjih radova na rodnoj kući dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu planiraju se početkom iduće 2020. godine, za što će se kao i do sada u proračunu Grada Pleternice osigurati jedan dio sredstava namjenjenih za ovu potrebu. Ostatak sredstava očekuje se iz  EU fondova i Razvojnih fondova Hrvatske vlade. Glavni nositelj projekta uređenja Štamparove rodne kuće je  "Udruge narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar" , koju vrlo uspješno vodi požeški liječnik , dr. Ivan Vukaja. Podršku ovom projektu daje Županija požeško-slavonska i Župan, Alojz Tomašević.

Dovršenjem obnove rodne kuće dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu i njeno otvaranje za javnost, bilo u kojem  statusu, Spomen kuće, Muzeja, ili kako neki zagovaraju Memorijalnog centra, biti će  veliko priznanje i zahvalnost dr. Štamparu za sve ono što je svjetskom zdravstvu i medici  dao. A puno je toga dobroga iza sebe ostavio. I Drenovcu će  za njegov opstanak i razvoj  sve ovo puno značilti  i pomoći  , prije svega što će postati odredište zanimljivo svima onima koji štuju i vrednuju  lik i djelo dr. Andrije Štampara, a sve to će dati brži poticaj razvoju ruralnoga turizma ne samo na području Grada Pleternice, nego i cijele  Požeško-slavonske županije.

foto: Monika Hilčešen

tekst: Franjo MEMEDOVIĆ

Zadnje vijesti

Četiri nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, pada broj osoba u samoizolaciji

Hrvatska osvaja srebrnu medalju na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"