Počela nastava za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola, u školama mali broj djece

U školama diljem Hrvatske danas je počela nastava za učenike od 1. do 4. razreda. S obzirom da pohađanje nastave nije obvezno, i da su o tome hoće li djecu poslati u školu odlučivali roditelji, već krajem prošlog tjedna bilo je jasno da većina osnovnoškolaca neće pohađati nastavu. Ta predviđanja, jutros su i potvrđena.

Autor: Brodportal | Datum objave: 11.05.2020
Počela nastava za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola, u školama mali broj djece
 Osnovne škole, jutros su otvorile svoja vrata...Međutim, učenici su se mogli nabrojati na prste.

"Kod nas je jutos došlo dvoje učenika, učenik prvog i učenica trećeg razreda", kaže Snježana Vinarić, ravnateljica Osnovne škole "Antun Mihanović" iz Slavonskog Broda.

U školu ipak nisu ušli bezbrižno kao nekada, jer u organizaciji nastave poštivale su se stroge  epidemiološke mjere. Osim zaposlenika i učenike, u prostore škole - ne smije se ulaziti.  U svakoj školi, protokol je sličan. 

"Na ulazu ih je dočekala učiteljica koja ih je primila, odvela ih u njihovu učionicu, svako u svoju učionicu gdje su prvo oprali ruke prema epidemiološkim uputama koje su dane školi za nastavak rada", dodaje Vinarić.

I to rada – jedan na jedan, jer svaki je učenik u razredu bio sa svojom učiteljicom. 

U Osnovnoj školi "Antun Mihanović" još prošloga su tjedna znali da školske klupe neće popuniti. Potrebu za slanjem djece u školu, iskazalo je tek pet roditelja, no dio ih je odustao. Specifična situacija danas i u Brodskom Vinogorju. 

"U Osnovnoj školi Đuro Pilar nema niti jednog učenika koji pohađa mješovitu nastavu, svi roditelji su odlučili da djeca ostanu kod kuće, možda i oni koji su htjeli poslati nisu udovoljavali epidemiološkim uvjetima", govori Igor Nikičić, ravnatelj Osnovne škole "Đuro Pilar" Slavonski Brod.

Nastava će se zato nastaviti, isključio u on-line obliku. 

"Učitelji i dalje rade od kuće, ostalo tehničko osoblje će s današnjim radom početi redovito raditi, no učitelji su i dalje kod kuće i odrađuju svoj posao skojim sam vrlo zadovoljan", dodaje Nikičić.

Pitanje svih pitanje proteklih je dana bilo je li nastavu uopće bilo potrebno organizirati, i je li zapravo riječ o nastavi. 

"Učenici imaju prema rasporedu danas tri školska sata. Nakon toga će po njih doći članovi obitelji i onda idu kući. Na nastavu su djeca došla u osam sati, a kući idu u 10:30", objasnila je ravnateljica Vinarić.

Podsjećamo, na nastavu djecu niti nisu mogli poslati svi, već samo oni roditelji koji udovoljavaju određenim uvjetima. Hrvatski zavod za javno zdravstvo još je prošloga tjedna pozvao roditelje, da, ako je to moguće, djecu ipak ostave kod kuće, a ako je suditi prema situaciji u gradskim školama, ali i županiji, većina ih je preporuku i poslušala. I u županijskim školama, na nastavu je danas došao zanemariv broj učenika. 

"Radi se o 23 učenika što je nešto ispod 1 posto u odnosu na ukupan broj učenika koji pohađa razrednu nastavu u školama na području Brodsko-posavske županije kojima je županija osnivač", kaže Anica Vukašinović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu.

Nastava je organizirana samo u pet škola - Osnovnoj školi "Ivan Filipović" u Velikoj Kopanici, Osnovnim školama Dragalić i Okučani te novogradiškoj školi "Mato Lovrak" i područnoj školi Godinjak. Iako su sve škole, što se epidemioloških preporuka tiče, bile spremne za đake. 

"Mi smo im osigurali nabavku dezinfekcijskih sredstava, sve ono što se mjerama i Ministarstva znanosti i obrazovanja i mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo traži kako bi se osigurali uvjeti u našim školama za odvijanje nastave neovisno odvija li se danas nastava ili ne", zaključuje Vukašinović.

Ovako organizirana nastava, kako su istaknuli iz Ministarstva obrazovanja, izvodit bi se trebala sljedeće dva tjedna, a onda će se donijeti odluka o tome što dalje.

Zadnje vijesti

Udahni, okusi, doživi vina Brodsko-posavske županije

Nakon 30 godina prvi hrvatski redarstvenici priznati kao postrojba

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

SPORT

Dobra vijest

Ministarstvo hrvatskih branitelja podržava šahiste, donirani šahovski kompleti

NAJČITANIJE DANAS

Zbog epidemije

Ovogodišnji "Slavonija fest CMC 200" odgađa se do daljnjega, izgledno i otkazivanje

FOTO GALERIJA

Najbolji kafić Soho, restorani Grozd i Eden te konobar iz Savusa

Proslavljena 6. obljetnica postava Stope svetog Martina u Lovčiću

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"