Počela edukacija za korisnike projekta 'Komunikacijski posrednik u ulozi socijalnog uključivanja osoba oštećena sluha'.

U Slavonskom Brodu održana je edukacija za 15 korisnika projekta ”Komunikacijski posrednik u ulozi socijalnog uključivanja osoba oštećena sluha”. Edukaciju je vodila Iwa Dugač iz Zagreba.

Autor: Brodportal | Datum objave: 06.09.2021
Počela edukacija za korisnike projekta 'Komunikacijski posrednik u ulozi socijalnog uključivanja osoba oštećena sluha'.


Na samom početku svoga izlaganja gospođa Iwa predstavila je korisnicima  opće informacije o samome projektu i povijesni presjek zanimanja tumača i prevoditelja, te je istaknula da su u samome početku prije svega posao tumača i prevoditelja obavljali članovi obitelji gluhih i nagluhih osoba i njihovi učitelji.  Valja istaknuti kako te osobe nisu bile profesionalni tumači i prevoditelji. 

Tek u 19. stoljeću opat Sincard, koji je bio tumač i prevoditelj svojim učenicima, prvi puta intelektualcima pokazuje jezične sposobnosti svojih učenika. Sredinom 20. stoljeća u Sjevernoj Americi lingvisti počinju istraživati ASL (American Sing Language) što dovodi do osnaženja ugruga osoba oštećena sluha i otvra nove mogućnosti i vidike obrazovanja za tu skupinu osoba. Zbog bliske povezanosti s gluhim osobama oni koji su pružali uslugu tumača i prevoditelja pokalo u obavljanju te djelatnosti postaju pristrani, a to je dovelo to toga da su gluhe i nagluhe osobe počele tražiti profesionalnost u obavljanju posla što je zahtijevalo obuku, diplomu i etiku struke.  
 
Gospođa Iwa istaknula je kako je u Hrvatskoj tek 2007. godine osnovano Hrvatsko društvo tumača i prevoditelja znakovnog jezika za gluhe, dok se tumači i prevodtelji kao profesionalci pojavljuju 2008. godine te su uglavnom bili zaposleni kroz projekte za pružanje osobne asistencije koje je financiralo tadašnje Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.
 
 
Tumač i prevoditelj je osoba koja daje komunikacijsku podršku osobi oštećena sluha na način koji međusobno dogovore. To je osoba koja ima odgovarajuće znanje, vještine, sposobnosti u korištenju hrvatskog znakovnog jezika, odnosno svih sustava komunikacije koje se temelje na hrvatskom jeziku.
 
Tumači i prevoditelji zaposeni su u udruženjima osoba oštećena sluha i uglavnom se bave terenskim radom i pružaju usluge u: zdravstvenim ustanovama, školama, fakultetima, CZSS, policiji, sudovima, vjerskim ustanovama i obredima te u svim ostalim situacijama kada gluha osoba procijeni da mu je potreban tumač/prevoditelj. Etički kodeks struke obvezuje tumača i prevoditelja da bude nepristran, da drži stranu gluhoj osobi i da ne odlučuje umjesto gluhe osobe. 
 
Konvencija o pravima osoba s inveliditeom UN-a u članku 19. govori kako države trebaju osigurati osobama s invaliditetom pristup uslugama zajednice za potporu življenju i za uključenje u zajednicu. Članak 24. točka 3. ističe da države potpisnice trebaju promicati jezični identitet zajednice gluhih. 
 
Na samom kraju edukacije gospođa Iwa predstavila je korisnicima projekta proceduru kod traženja usluga tumača i prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika gluhih. Ukolko korisnicima treba pomoć tumača i prevoditelja potrebno se javiti koordinatoru projekta, g. Marku Rubilu, koji će potom s tumačem dogovoriti termin za pružanje usluge. 
 
Vjerujemo da će ovaj projekt biti od velike koristi za osobe oštećena sluha te da ćemo kroz vrijeme trajanja projekta olakšati kumunikacijske barijere gluhih i nagluhih osoba. 

M.R.

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Više narušavanja javnog reda i mira tijekom vikenda u alkoholiziranom stanju

FOTO GALERIJA

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice