Počela državna matura, uvedene nove mjere sigurnosti tijekom provedbe ispita, ali i strožije kazne za varanje

Za oko 34 i pol tisuće maturanata počeli su ispiti državne mature, koja će trajati četiri tjedna. Učenici su i ove godine iskazali velik interes za STEM područja i društvene znanosti, pa ih je tako od izbornih predmeta najviše prijavilo fiziku, biologiju, politiku i gospodarstvo, psihologiju, kemiju i informatiku. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja najavili su dodatne postupke u svrhu sprječavanja varanja učenika na ispitima i uvođenje rigoroznih kazni.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 04.06.2019


 Ono na što iz nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja  posebno upozoravaju – odzvonilo je svakome mogućem obliku varanja. Ako se nekog učenika uhvati u nedopuštenom ponašanju, svi ispiti iz tog ispitnog roka mu se poništavaju, a najteža kazna mogla bi biti zabrana polaganja državne mature do dvije godine. 

Ove godine pristupnici ispite pišu kemijskim olovkama i to isključivo onima koje je Nacionalni centar dostavio u škole i ispitne centre, dakle neće  moći koristiti vlastite olovke, a uz to strogo je zabranjena uporaba bilo kakvih elektronskih uređaja koji bi mogli pomoći varanju. Uz osobnu iskaznicu, dopušteno je ponijeti samo vodu i to u bočici bez etikete.
 
Državna matura završava 28. lipnja ispitima iz glazbene umjetnosti i etike. Rezultati će biti objavljeni 10. srpnja, rok za prigovore je dva dana, a konačni rezultati bit će poznati 15. srpnja. Jesenski rok državne mature počinje 21. kolovoza. 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Policija moli građane da ne dolaze prije početka radnog vremena po dokumente

Još dva restorana dobila standard Okusi graničarskog Posavlja

Kroz projekt "Stronger" do znanja potrebnih za proizvodnju, prodaju i promociju proizvoda ljekovitog i aromatičnog bilja

NAJČITANIJE DANAS

„Moje ljeto – nešto drugačije“

U Slavonskom Brodu više od 50 građana pristupilo besplatnom dermatološkom pregledu

FOTO GALERIJA

Kroz projekt "Stronger" do znanja potrebnih za proizvodnju, prodaju i promociju proizvoda ljekovitog i aromatičnog bilja

Eva Plavšić i Filip Beketić - najljepši snaša i momak 53. Đakovačkih vezova

Fra Josip Ivkić, novozaređeni svećenik franjevac, proslavio svoju mladu misu

FOTOGALERIJA - UŠR Petnja organizirala 3. Malu školu ribolova za djecu

Od Brođana najbolji rezultat imala Marina Nenadović