Počela državna matura, uvedene nove mjere sigurnosti tijekom provedbe ispita, ali i strožije kazne za varanje

Za oko 34 i pol tisuće maturanata počeli su ispiti državne mature, koja će trajati četiri tjedna. Učenici su i ove godine iskazali velik interes za STEM područja i društvene znanosti, pa ih je tako od izbornih predmeta najviše prijavilo fiziku, biologiju, politiku i gospodarstvo, psihologiju, kemiju i informatiku. Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja najavili su dodatne postupke u svrhu sprječavanja varanja učenika na ispitima i uvođenje rigoroznih kazni.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 04.06.2019


 Ono na što iz nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja  posebno upozoravaju – odzvonilo je svakome mogućem obliku varanja. Ako se nekog učenika uhvati u nedopuštenom ponašanju, svi ispiti iz tog ispitnog roka mu se poništavaju, a najteža kazna mogla bi biti zabrana polaganja državne mature do dvije godine. 

Ove godine pristupnici ispite pišu kemijskim olovkama i to isključivo onima koje je Nacionalni centar dostavio u škole i ispitne centre, dakle neće  moći koristiti vlastite olovke, a uz to strogo je zabranjena uporaba bilo kakvih elektronskih uređaja koji bi mogli pomoći varanju. Uz osobnu iskaznicu, dopušteno je ponijeti samo vodu i to u bočici bez etikete.
 
Državna matura završava 28. lipnja ispitima iz glazbene umjetnosti i etike. Rezultati će biti objavljeni 10. srpnja, rok za prigovore je dva dana, a konačni rezultati bit će poznati 15. srpnja. Jesenski rok državne mature počinje 21. kolovoza. 
 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Preokret Brođana i prva pobjeda u Superligi

Pucnjava u Slavonskom Brodu: Muškarac pucao u maloljetnika

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

FOTO GALERIJA

PRIČA IZ MAROKA, 3. dio: Sahara - izazov koji morate doživjeti!

Ratna škola „Ban Josip Jelačić” u sklopu studijskog putovanja posjetila Slavonski Brod

PRIČA IZ MAROKA, 2. dio: Marrakech – kraljevski grad tisućljetne tradicije, najveće tržnice i moderne turističke ponude

Moto klubovi iz cijele regije na brodskom Poloju

PRIČA IZ MAROKA, 1. dio: Moderni Rabat i Casablanca koja živi na staroj filmskoj slavi...