Počela afera Agrokor

Dogodilo se na današnji dan 10. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 10.10.2018
Počela afera Agrokor


 1887. godine počela je gradnja Ženske pučke škole na tadašnjoj Filipovićevoj poljani u današnjoj Gundulićevoj ulici u Slavonskom Brodu.

1919. u Zagrebu je osnovan Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ). Prisutno je bilo oko 50 poslanika komunističkih mladeških organizacija s područja Kraljevine SHS. Komunisti su postigli veliki uspjeh na izborima sljedeće godine, pa je kraljevska vlada zabranila rad komunističkih organizacija na području Kraljevine SHS. Od tada počinju progoni članova SKOJ-a, pa je tako ubijeno sedam sekretara SKOJ-a: Janko Mišić, Pajo Marganović, Mijo Oreški, Josip Kolumbo, Pero Popović Aga, Josip Debeljak i Zlatko Šnajder. Zanimljivo je da su većina od te sedmorice bili Hrvati i da su svi odreda stradali u Zagrebu ili okolici. 

1913. počela gradnja Panamskog kanala.

1924. rođena je u Brodu Nada Božić, koja je zbog svojih antifašističkih nazora svirepo ubijena u 20. godini života u logoru u Staroj Gradiški. Njezini posmrtni ostatci su identificirani i sahranjeni u kolektivnoj kosturnici na brodskom groblju. Nada Božić je još jedan primjer stradanja hrvatske mladeži raskoljene ideološkim i političkim podjelama i žrtvovane u kobnim povijesnim diobama hrvatskog nacionalnog korpusa. 

1944. Josip Berković, profesor francuskog, njemačkog i latinskog jezika na brodskoj gimnaziji, talentirani esejist, književni kritičar, pokretač i urednik časopisa „Suvremeni pogledi“ umro je u 39. godini života.

1948. osnovano je Gradsko gimnastičko društvo, koje će ubrzo, posebice u ženskoj konkurenciji, izbiti u sam vrh hrvatske gimnastike. Za predsjednika društva izabran je Josip Bosak, a za načelnika Milan Terzin. 

1949. nakon obavljenih prijemnih ispita počeo je s radom Muzički tečaju zgradi u Mesićevoj 1. 

1957. rođen je u Slavonskom Brodu Nenad Zakošek. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu, a na Slobodnom sveučilištu u Berlinu doktorirao 1974. godine. Od 1986. radi na Fakultetu političkih nauka baveći se suvremenom politikom, teorijom razvoja i demokratizacije. 

1991. ustrijeljen je snajperskim metkom filmski umjetnik i snimatelj HTV-a Gordan Lederer, jedan od najpoznatijih civila ubijenih u Domovinskom ratu. Taj zločin dogodio se na brdu Čukuru iznad Hrvatske Kostajnice, gdje je Lederer snimao hrvatske borce u akciji tijekom neprijateljskih napada na Pounje. Gordan Lederer ubijen je sa samo 33 godine života.

1991. srpske postrojbe su počinile pokolj u selu Lovasu, ubivši 40 Hrvata civila, a 14 je ozlijeđeno.

2004. umro je Pero Molnar poznati voskar i medičar te ugledni Brođani.

2005. objavljeno je u Njemačkoj da je između najjačih stranaka postignut dogovor po kojem će Angela Merkel postati nova kancelarka.

2011. Nakon dugotrajnog i vrlo složenog procesa dobivanja projektne dokumentacije započeli su radovi na izgradnji plinske mreže u općini Brodski Stupnik. U prvoj fazi gradi se osam kilometara magistralnog plinovoda a radove izvodi tvrtka Ecos iz Slavonskog Broda.

2017. Počela afera A G R O K O R , koja je „potresla“ državu i danima je tema medija, politike i cijelog društva.

2017. U poslovnicama Gradske Blagajne u Slavonskom Brodu od sada građani će moći plaćati račune za komunalne usluge, za vrtiće kao sve ostale račune u iznosu do 20.000 kuna. Građani račune za Grad Slavonski Brod, gradska trgovačka društva i ustanove plaćaju bez naknade, a za sve ostale uplate naknada po uplatnici iznosi dvije kune.

Rođeni na današnji dan su: Giuseppe Verdi, talijanski skladatelj (1813.), hrvatski glumac i redatelj Zvonimir Rogoz (1887.), Claude Simon, francuski književnik (1913.), hrvatski glazbenik Nenad Šarić (1947.), Dragan Bjelogrlić, glumac (1963.), Goran Navojec, hrvatski glumac (1970.), francuski alpski skijaš, Jean-Baptiste Grange (1984.).

Umrli na današnji dan su: Aleksej Konstantinovič Tolstoj, književnik (1875.), Edith Piaf, francuska pjevačica (1963.), Saša Britić, hrvatski dirigent i glazbeni pedagog (1965.), Silvana Armenulić pjevačica (1976.), Yul Brynne, legendarni glumac (1985.), Orson Welles, poznati glumac i redatelj (1985.), Christopher Reeve, američki glumac (2004.).

Zadnje vijesti

Hrvatska slavi Dan državnosti!

Prezentacija klastera Slavonija u mađarskom Pečuhu

Naslov iz Slavonskog Šamca vinkovačkoj Cibaliji

NAJČITANIJE DANAS

NOVI SINGL TAMBURAŠKOG SASTAVA BEHAR

Poslušajte novu pjesmu brodskog Tamburaškog sastava Behar - 'Kada te isprose'

FOTO GALERIJA

U katedrali sv. Terezije Avilske zaređena dva nova svećenika Požeške biskupije

"Tijelovo je svetkovina zajedništva i jedinstva u Isus Kristu, koji je jedini pravi Bog i čovjek"

Osječani u državnoj završnici turnira u odbojci

Na državnoj cesti D53 u Rastušju proradila nova kamera za nadzor brzine

Turnir u pogađanju trica u sjećanje na Dražena Petrovića