Počela „Oluja“- najsjajnija vojna operacija u Hrvatskoj

Dogodilo se na današnji dan 4. kolovoza

Autor: Brodportal | Datum objave: 04.08.2020
Počela „Oluja“- najsjajnija vojna operacija u Hrvatskoj


 1180.  Splitski nadbiskup Rajnerije ubijen kamenovanjem 1180. godine, kad je na brdu Mosor pokušao omiškim knezovima Kačićima oteti zemlju. Danas se slavi i kao suzaštitnik grada Splita.

1693. Prema popularnom vjerovanju nastao je prvi, svjetski poznati vrhunski šampanjac Dom Pérignon.

1858.  umro je i sahranjen u Budimpešti, u kripti franjevačke crkve sv. Stjepana, Marijan Jaić, franjevac. U franjevački red ušao je nakon školovanja u Brodu i Iloku. Zaslužan je za gradnju južnog krila franjevačkog samostana u Brodu. 

1871. utemeljen je u Brodu prvi novčani zavod Broodersparkasse na čelu s predsjednikom Jovanom Popovićem, potpredsjednikom Mihaelom Tassovcem i upravom: Skender Radosavljević, Josip Ferić, M. Gitman. 

1875. umro je Hans Christian Andersen, danski pisac bajki, jedan od najomiljenijih i najslavnijih pisaca na svijetu.

1932. u mjesta brodskog i novogradiškog kotara iznenada je došlo veliko nevrijeme s munjama, grmljavinom, silnom kišom i ledom veličine lješnjaka. Nevrijeme je nanijelo goleme šteteu vinogradima i kukuruzu u Kovačevcu, Rešetarima i Štivici. 

1991. Krizni štab za obranu općine Slavonski preuzeo je ukupnu koordinaciju i funkcioniranje sustava obrane na području slavonskobrodske općine.

1995. Započela  je vojno-redarstvena akcija Oluja, a u njoj su Hrvatska vojska i policija oslobodile okupirana područja pod nadzorom pobunjenih Srba, na kojima je bila uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina. Operacijom je u hrvatski ustavno-pravni poredak vraćen cijeli okupirani teritorij odnosno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Pripreme za opsežnu akciju bile su Operacija Maslenica i Medački džep, te Zima '94., Skok-1, Bljesak, Skok-2, Ljeto '95. i još neke manjeg intenziteta. Operacija Oluja je najpoznatija i najveća operacija Hrvatske vojske i jedan od simbola Domovinskog rata. Iako njome nije oslobođena cijela zemlja, Oluja se računa kao kraj rata u Hrvatskoj, dok je u BiH odigrala ključnu ulogu oslobađanjem bihaćkog džepa. Njome se promijenio strateški odnos snaga ali vjerojatno najvažniji rezultat je poraz koncepta Velike Srbije na tlu Hrvatske i stvaranje uvjeta za svršetak rata u BiH.

1996. Na Olimpijskim igrama u Atlanti Hrvatska rukometna reprezentacija  osvojila je prvu zlatnu olimpijsku medalju u hrvatskoj povijesti. 

2015. u Zagrebu je održan vojni mimohod OSRH, na kojemu je sudjelovalo 3000 vojnika, 300 vozila i 30 zrakoplova.

2015. posvećena Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnoga Zavjeta u Kninu.

Rođeni na današnji dan su: britanska kraljica majka, Elizabeta (1900.), Louis Armstrong, američki glazbenik (1901.), Vladimir Bebić, hrvatski političar (1946),  44. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Barack Obama (1961.), Ladislav Ilčić, hrvatski političar i violinist (1970),  Ivana Tucak, hrvatska književnica  (1985). 

Umrli na današnji dan su: Hans Christian Andersen, danski pisac (1875.), Ivan Mažuranić, hrvatski pjesnik, jezikoslovac i političar (1890.), Jeanne Calment, najstarija osoba na svijetu, Francuskinja. Živjela je 122 godine i 164 dana (1977).

Zadnje vijesti

Peta uzastopna pobjeda nogometaša Marsonije

Pet novih pozitivnih osoba u Brodsko-posavskoj županiji

Teku završni infrastrukturni radovi na izgradnji Kuće Tambure

FOTO GALERIJA

Teku završni infrastrukturni radovi na izgradnji Kuće Tambure

11. Kongres pilinara jugoistočne Europe ponovno u Slavonskom Brodu

Svečano otvoren novi vrtić u Sibinju

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije