Počast za 18 hrvatskih branitelja iz Bjelovara poginulih na području Slavonskog Broda

U Slavonskom Brodu danas je obilježena 27. obljetnica pogibije 18 hrvatskih branitelja, pripadnika 105. bjelovarske brigade Hrvatske vojske koji su poginuli na slavonskobrodskom i ratištima u bosanskoj Posavini, u kolovozu i rujnu 1992. godine. Počast su polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i prigodnom molitvom kod spomenika hrvatskim braniteljima u Ulici Stjepana Radića, pokraj savskog mosta, odala brojna izaslanstva kao i roditelji poginulih branitelja.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 18.08.2019
Gospođa Nada Hegedić majka je poginulog hrvatskog brantitelja i predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Bjelovarsko-bilogorske županije. Kaže kako su osjećaji kao da je sve bilo jučer. "Osjećamo se kao i prvih godina. Nas roditelje to strašno stišče u srcu. Obilazimo sva bojišta diljem Lijepe Naše, ali i Bosne i Hercegovine. Gdje su god naša djeca poginula, mi se njima idemo pokloniti. Roditelja, koji su ovdje zajedno sa mnom došli, sve je manje. Ostala nas je tek  četvrtina. No, dokle god budemo mogli, naša je dužnost da se svojoj djeci poklonimo, gdje god ona stradala", poručila je Nada Hegedić, danas iz Slavonskog Broda, gdje je tijekom ratnih mjeseci 1992. godine  život izgubilo 18 branitelja bjelovarske 105. brigade, a od toga su na današnji dan poginula njih čak sedmorica.

Uz roditelje poginulih branitelja, predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, počast su poginulim bjelovarskim vojnicima odali zamjenik gradonačelnika grada Bjelovara, Igor Brajdić; zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Bojana Hribljan; zamjenik župana Brodsko-Posavske županije, Stjepan Bošnjaković i zamjenik gradonačelnika grada Slavonskog Broda, Hrvoje Andrić.

- Jedno od najvećih vrijednosti koje su ostale iz Domovinskog rata upravo je povezanost između raznih dijelova Lijepe Naše koju su stvorili naši branitelj.  Nažalost, najčvršće povezavši svojom žrtvom, svojim životima koje su dali boreći se za svoje domove daleko od svojih domova. Kao što su Brođani ginuli od Vukovara do južnih bojišta preko Maslenice, tako su i Bjelovarčani ginuli u Posavini i po istočnom bojištu. No, na taj su način stvorene neraskidive veze koje će trajati koliko i naša Domovina, dakle, vječno", rekao je Hrvoje Andrić, brodski dogradonačelnik. I dožupan Bošnjaković smatra da je iznimno važno da obljetnice poput ovih na spomen-područjima uvijek i trajno obilježavamo te da se nikada u tome ne umorimo. 
 
Boreći se hrabro na zapadnom i istočnom slavonskom bojištu ukupno je poginuo 91 pripadnik 105. bjelovarske brigade, dok se jedan smatra nestalim, a ranjeno ih je više  350, podsjetio je ovom prigodom Mirko Antolić, jedan od zapovjednika 105. bjelovarske brigade.
 
Zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije istaknula je kako je djecu potrebno naučiti što je nacionalna svijest, a što nacionalizam jer, kaže, 'kod nas se to sve pobrkalo'. "Smatramo kako bi 'Škola za život' trebala obuhvatiti i ovakva spomen-područja jer se iz života najlakše uči ljubavi prema domovini, a ta ljubav prvo potječe od roditeljskog doma, zatim iz škole, gdje djecu moramo odgajati da cijene odakle dolaze. Ako se nacionalna svijest ne izgrađuje, uskoro bi mogao nestati i identitet naroda. Vjerujem kako će 'Škola za život' dati prostora, pogotovo nastavi povijesti, za vrednovanje tih stvari pravim riječima, ali i pravim stavom", rekal je Bojana Hribljan. 

 

Zadnje vijesti

Zdravko Mamić iz Brlog Predstavlja objavio spot za novu pjesmu "Ulicama grada"

Međužupanijsko natjecanje u vožnji motornog vozila održano u brodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi

Mohamed Mo Cherif ostaje u Marsi

VIJESTI

VIDEO

Međužupanijsko natjecanje u vožnji motornog vozila održano u brodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi

FOTO GALERIJA

Žrtva trčanja 21,5 kilometar neznatna u odnosu na živote hrabrih seljaka koji su se borili za istinu

Održan Valentino kup 2020.

Humanitarni koncert za potrebe sibinjske osnovne škole uz natupe KUD-ova i Opće Opasnosti

Šezdesetak jahača na 8. pokladnom jahanju u Općini Oriovac

Prisegnuo 27. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju