Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani

Naši učenici predstavili su se kao solisti, komorni glazbenici i članovi velikih ansambala

Autor: Brodportal | Datum objave: 19.02.2019
Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani


 Učenici Glazbene škole Slavonski Brod nastupili su prošloga petka, 15. veljače 2019. godine, u velikoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda u Zagrebu. Naime, bio je to drugi koncert u sklopu projekta ''Bersiana'' koji je s velikim uspjehom započeo 16. studenog 2018. godine u Slavonskom Brodu. Projekt koji su osmislile tri glazbene škole iz triju regija Republike Hrvatske - Glazbena škola Slavonski Brod, Glazbena škola Blagoja Berse iz Zagreba i Glazbena škola Blagoje Bersa iz Zadra - održava se u povodu 145. obljetnice rođenja i 85. obljetnice smrti hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.

Uz učenike iz Zagreba i Zadra, na koncertu su se ponovno predstavili naši učenici, i to kao solisti, komorni glazbenici i članovi velikih ansambala. 

Katarina Aračić (3. r. SGŠ, mentor Frano Fabris, prof.) izvela je klavirsku skladbu ''Serenada-Barkarola''. Sandra Böhm (3. r. SGŠ, mentorica Tihana Havelka Tudaković, prof.) otpjevala je ''Gospo slavna!'' uz klavirsku pratnju prof. Andreja Šepera. Trio harmonika koji čine Ivan Horvat (3. r. SGŠ), Gabrijel Sočković (1. r. SGŠ) i Lara Smolić (1. r. SGŠ), svi pod mentorstvom prof. Marijana Belovića, priredio je izvedbu ''Mjesečine'' koju je za trio harmonika obradio Saša Bastalec. Gitarist Borna Đuričić (1. r. SGŠ, mentor Vladimir Jevicki, prof.) sudjelovao je u kvartetu gitara koji je izveo ''Melankoliju'' u obradi Melite Ivković. Naša učenica flautistica Leonarda Plazanić (2. r. SGŠ, mentorica Maja Fabris, prof.) i profesor violine Krešimir Ivančić svirali su u sastavu orkestra sačinjenog od svih triju škola, a izveli su ''Idilu'' Blagoja Berse i Finale iz Suite ''Bersiana'' Zorana Juranića. Najveći sastav ove večeri bio je Djevojački zbor triju glazbenih škola u kojemu su pjevale i naše učenice (mentorica Danijela Božičević, prof.), a koji je otvorio koncertnu večer izvedbama skladbe ''Duhovi'' i zborskog broja ''Kad si brate sred oluje'' iz opere ''Jelka''.

Prisutne su pozdravili Mislav Defar, ravnatelj Glazbene škole Blagoja Berse iz Zagreba, i Nada Bezić, voditeljica knjižnice i arhiva Hrvatskoga glazbenog zavoda kao i jednoga od najvećih projekata ove institucije, projekta izdavanja ''Sabranih djela Blagoja Berse''. Svojim prisustvom podršku ''Bersiani'' pružili su Vjera Katalinić, upraviteljica Odsjeka za povijest hrvatske glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Stanislav Tuksar, predsjednik Hrvatskoga muzikološkog društva, te Alica Hergešić, viša savjetnica za umjetničke škole pri Agenciji za odgoj i obrazovanje. Potvrda je to da je doista riječ o vrijednom projektu koji među mladim glazbenicima, učenicima, nastoji pobuditi svijest o važnosti upoznavanja i njegovanja hrvatske glazbene baštine. 

Zagrebački koncert bio je prigoda i da se organizatori zahvale skladatelju Zoranu Juraniću po čijoj je skladbi čitav projekt dobio naziv. Stoga su mu domaćini uručili zahvalnicu.

''Bersiani'' ovdje nije kraj. Za mjesec dana treći i posljednji koncert bit će održan u Zadru. Bez sumnje, bit će ispraćen s jednako snažnim pljeskom kakav su mladi glazbenici zaslužili i u Slavonskom Brodu i u Zagrebu.

 

Zadnje vijesti

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

TKD Alfa Brod nastupio u Ljubljani

U vrtu pronašla protuzrakoplovni projektil

VIJESTI

Dugogodišnja suradnja

Američke studentice na praksi u županijskom Zavodu za javno zdravstvo

FOTO GALERIJA

Mednim doručkom otvorene 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje i 2. Proljetni sajam u Novoj Gradiški

Održana manifestacija „Volim Brod“ – Djeca i mladi svome gradu za njegov dan

Dalija Orešković u Slavonskom Brodu predstavila program START-a: Zalažemo se za uvođenje europske minimalne plaće

Održan središnji dio programa povodom obilježavanja Dana grada

U čast svetom Ivanu Nepomuku zapaljen Ivanjski krijes