Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani

Naši učenici predstavili su se kao solisti, komorni glazbenici i članovi velikih ansambala

Autor: Brodportal | Datum objave: 19.02.2019
Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani


 Učenici Glazbene škole Slavonski Brod nastupili su prošloga petka, 15. veljače 2019. godine, u velikoj dvorani Hrvatskoga glazbenog zavoda u Zagrebu. Naime, bio je to drugi koncert u sklopu projekta ''Bersiana'' koji je s velikim uspjehom započeo 16. studenog 2018. godine u Slavonskom Brodu. Projekt koji su osmislile tri glazbene škole iz triju regija Republike Hrvatske - Glazbena škola Slavonski Brod, Glazbena škola Blagoja Berse iz Zagreba i Glazbena škola Blagoje Bersa iz Zadra - održava se u povodu 145. obljetnice rođenja i 85. obljetnice smrti hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.

Uz učenike iz Zagreba i Zadra, na koncertu su se ponovno predstavili naši učenici, i to kao solisti, komorni glazbenici i članovi velikih ansambala. 

Katarina Aračić (3. r. SGŠ, mentor Frano Fabris, prof.) izvela je klavirsku skladbu ''Serenada-Barkarola''. Sandra Böhm (3. r. SGŠ, mentorica Tihana Havelka Tudaković, prof.) otpjevala je ''Gospo slavna!'' uz klavirsku pratnju prof. Andreja Šepera. Trio harmonika koji čine Ivan Horvat (3. r. SGŠ), Gabrijel Sočković (1. r. SGŠ) i Lara Smolić (1. r. SGŠ), svi pod mentorstvom prof. Marijana Belovića, priredio je izvedbu ''Mjesečine'' koju je za trio harmonika obradio Saša Bastalec. Gitarist Borna Đuričić (1. r. SGŠ, mentor Vladimir Jevicki, prof.) sudjelovao je u kvartetu gitara koji je izveo ''Melankoliju'' u obradi Melite Ivković. Naša učenica flautistica Leonarda Plazanić (2. r. SGŠ, mentorica Maja Fabris, prof.) i profesor violine Krešimir Ivančić svirali su u sastavu orkestra sačinjenog od svih triju škola, a izveli su ''Idilu'' Blagoja Berse i Finale iz Suite ''Bersiana'' Zorana Juranića. Najveći sastav ove večeri bio je Djevojački zbor triju glazbenih škola u kojemu su pjevale i naše učenice (mentorica Danijela Božičević, prof.), a koji je otvorio koncertnu večer izvedbama skladbe ''Duhovi'' i zborskog broja ''Kad si brate sred oluje'' iz opere ''Jelka''.

Prisutne su pozdravili Mislav Defar, ravnatelj Glazbene škole Blagoja Berse iz Zagreba, i Nada Bezić, voditeljica knjižnice i arhiva Hrvatskoga glazbenog zavoda kao i jednoga od najvećih projekata ove institucije, projekta izdavanja ''Sabranih djela Blagoja Berse''. Svojim prisustvom podršku ''Bersiani'' pružili su Vjera Katalinić, upraviteljica Odsjeka za povijest hrvatske glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Stanislav Tuksar, predsjednik Hrvatskoga muzikološkog društva, te Alica Hergešić, viša savjetnica za umjetničke škole pri Agenciji za odgoj i obrazovanje. Potvrda je to da je doista riječ o vrijednom projektu koji među mladim glazbenicima, učenicima, nastoji pobuditi svijest o važnosti upoznavanja i njegovanja hrvatske glazbene baštine. 

Zagrebački koncert bio je prigoda i da se organizatori zahvale skladatelju Zoranu Juraniću po čijoj je skladbi čitav projekt dobio naziv. Stoga su mu domaćini uručili zahvalnicu.

''Bersiani'' ovdje nije kraj. Za mjesec dana treći i posljednji koncert bit će održan u Zadru. Bez sumnje, bit će ispraćen s jednako snažnim pljeskom kakav su mladi glazbenici zaslužili i u Slavonskom Brodu i u Zagrebu.

 

Zadnje vijesti

Sjajna akustična večer Memorijala "Ostat ću mlad"

Rak dojke i dalje vodeća zloćudna bolest kod žena; iznimno je važna prevencija i rano otkrivanje...

Pred malonogometašima Broda 035 najvažnija utakmica sezone

VIJESTI

DAN NARCISA 2019.

Rak dojke i dalje vodeća zloćudna bolest kod žena; iznimno je važna prevencija i rano otkrivanje...

FOTO GALERIJA

Održana 3. Smotra studijskih programa Brodsko-posavske županije

FOTO - Etno zbirka narodnog ruha župnika Mate Kneževića pod zaštitom Ministarstva kulture

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu