Plenković u Orubici: "Sustav navodnjavanja u Orubici primjer je kako koristiti prednosti članstva u EU"

DAVOR, ORUBICA - Prije sjednice Savjeta za Slavoniju u Okučanima, predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Općinu Davor. Ondje je najprije položio vijence u počast davoračkim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu te održao radni sastanak sa županijskim i općinskim čelništvom, a potom u Orubici razgledao prošle godine završen EU projekt Sustava navodnjavanja, vrijedan 35 milijuna kuna.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 13.07.2022
Plenković u Orubici: "Sustav navodnjavanja u Orubici primjer je kako koristiti prednosti članstva u EU"


Sustav javnog navodnjavanja u Orubici lokalni je primjer odličnog ulaganja europskog novca od kojega koristi može imati cijela Hrvatska – tako su u općini Davor predstavili premijeru Plenkoviću novoizgrađeno postrojenje s retencijskih bazenom i crpnim stanicama pokraj Save, vrijedno 35 milijuna kuna. Vodom iz rijeke Save navodnjava se više od 325 hektara poljoprivrednih površina zasijanih povrtlarskim kulturama kod 100-ak poljprivrednika u općini Davor.

Projekt navodnjavanja u Orubici osmislila je kao pilot projekt Brodsko-posavska županija s ciljem jačanja konkurentnosti tradicionalno jake povrtlarske proizvodnje u tom mjestu. No, važno je istaknuti, upravo povrće ubrano s ovog plodnog slavonskog tla, završava na tezgama zelenih tržnica diljem Hrvatske, što je osobito važno u aktualnom vremenu poremećaja na globalnom tržištu hrane, koji, naglasio je premijer, za posljedicu imaju rast cijena. Po tom pitanju apeliao je iz Davora na solidarnost svih dionika u lancu opskrbe.

Sustav navodnjavanja u Orubici sa 75 posto iznosa sufinancirala je Europska unija iz EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, 18 posto je pokriveno iz državnog erara, a 7 posto iz županijskog proračuna. "Ovakvim projektom na najbolji mogući način koristi se prednost članstva u Europskoj uniji, lokalne inicijative županije i općine i dobra koordinacija s ministarstvom, rekao je premijer Plenković. Ukazao je pritom i na druge napore kao što su izgradnja zgrade općine, investicija u ambulantu, energetska obnova škola, jačanje nasipa na Savi te zaključio kako je važno da se stvore infrastrukturni preduvjeti za opstanak i povratak ljudi.  
 
 
Predsjednik Plenković po dolasku u Davor položio je vijenac pred spomen obilježje 18 davoračkih brabnitelja poginulih u Domovinskom ratu, potom prošetao i 300 metara dugom šetnicom hrvatskih branitelja, uz Savu, koju krasi 19 jarbola s hrvatskim zastavama, a nakon toga održao i radni sastanak s čelnicima Općine Davor i Brodsko-posavske županije. O aktualnim temama vezanim uz lokalnu i regionalnu zajednicu Plenkovića su informirali župan  Danijel Marušić i načelnik Općine Davor Đuro Anđelković.

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Trideset prijavitelja imat će solarne panele na vlastitim kućanstvima

Odabran izvođač radova za izradu geoinformacijskog sustava

Počinio niz prekršaja, pa pokušao pobjeći od policije – oduzet mu automobil

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Kazališna družina premijerom predstave "Vuk i sedmi kozlić" proslavila 10. rođendan

Počele 23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje u Novoj Gradiški

Policija i građani zajedno u brodskom hodatonu

Obilježena 31. godišnjica stradavanja Luke Andrijanića, heroja obrane Vukovara