Pjevačko društvo Davor

Dogodilo se na današnji dan 30. travnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 30.04.2019
Pjevačko društvo Davor
 1671. Hrvatski ban i vojskovođa Petar Zrinski i pjesnik Fran Krsto Frankopan, pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu. Dvojica hrvatskih plemića bili su dio organizatora urote hrvatskih i ugarskih velikaša, poznate pod nazivom Zrinsko-frankopanska urota, nezadovoljni politikom Bečkoga dvora, koji je sklapao ponižavajuće mirovne sporazume s Osmanlijama.. Kosti dvojice velikana hrvatske povijesti 1919. premještene su u grobnicu u Zagrebačkoj katedrali pod Frankopanovim stihom „Navik on živi kizgine pošteno“.

1687. sastavljen je najveći dio Drnjanske pjesmarice, najstarije i najznačajnije pjesmarice hrvatske kajkavske književnosti. 

1789. George Washington preuzeo je službu prvog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

1919. održan je prvi poslijeratni skup Hrvatskog pjevačkog društva „Davor“ u povodu obljetnice smrti Zrinskog i Frankopana. Zastoj u radu društva trajao je gotovo pet godina. Inače, osnivanje društva inicirali su bečki đaci Hugo Badalić i Juraj Baumeister. Od 1919. godine on je u punom kontinuitetu i zamahu aktivnosti te usponu kvalitete sve do 1948. godine, kad je utihnuo silom političke volje partizanštine i svekolike zatucanosti. Ponovno je počeo s radom 1971., a definitivno se počeo vraćati krajem devedesetih. 

1925. U obnovljenom Hrvatskom domu, u povodu pogibije Zrinskog i Frankopana, vrlo uspješnu priredbu pripremila je hrvatska mladež, koju su uvježbale Katica Malli i Marija Lanogova. 

1941. Nezavisna Država Hrvatska donijela je Zakon o rasnoj pripadnosti, na osnovu kojeg su počeli progoni Židova, Roma i Srba. U samo nekoliko mjeseci od uspostave vlasti iz nacističke Njemačke „uvezeni“ su rasistički zakoni (Nürnberški zakoni) i postupci. Koncentracijski logori, prvenstveno Jasenovac. 

1944. u Novoj Gradiški mjesni Hrvatski radnički savez organizirao je proslavu uoči obilježavanja 1. svibnja, blagdana rada. U sklopu proslave je odigrana prijateljska nogometna utakmica između novogradiških sportskih klubova ŠK „Tvrdko“ i NK „Hrvatski domobran“. Pobjedu su odnijeli nogometaši ŠK Tvrdko rezultatom 3:0.

1945. Na današnji dan oko 15 sati i 30 minuta osoblje Führerovog bunkera u Berlinu čulo je glasan pucanj iz Hitlerove radne sobe. Pronađena su mrtva tijela Hitlera i Eve Braun.

1979. U bazilici sv. Petra, papa Ivan Pavao II. priredio je svečano euharistijsko slavlje u čast 11. stoljetnice međunarodnog priznanja hrvatske državne neovisnosti.

1989.  U Rimu u 60 godini umro Sergio Leone, talijanski filmski redatelj. Leone je poznat po svojim špageti-vesternima i svojim prepoznatljivim stilom.

1990. u drugom krugu prvih višestranačkih izbora u nezavisnoj Republici Hrvatskoj, na kojima je Hrvatska demokratska zajednica potvrdila svoju premoćnu pobjedu , u Slavonskom Brodu su izborni rezultati pokazali, kako je od ukupno 134 mjesta u tri vijeća Skupštine HDZ osvojio 110, a njegov glavni politički suparnik SKH-SDP 14. 

1992. osnovan je u Brodu Lyonsclub. Jedan od glavnih inicijatora i utemeljivača dr. Ivica Balen izabran je za prvog predsjednika kluba. 

1993. Svojevremeno najbolja tenisačica svijeta, po nacionalnosti Mađarica rođena u Novom Sadu, Monika Seleš je na današnji dan doživjela usred teniskog meča napad nožem od strane jednog od gledatelja.

1994. U restoranu Tvornice „Đuro Đaković“ održana je osnivačka skupština Zajednice izbjeglih iz Bosanske Posavine. Za predsjednika Skupštine Zajednice izabran je odvjetnik Šerif Isaković, a za predsjednika Zajednice prof. Ivo Križanović. 

2003. SAD, Rusija, Europska unija i UN službeno objavile „mapu“ za mirovne pregovore Izraela i Palestine, koji su trebali dovesti do stvaranja nezavisne palestinske države 2005.

2009. Američki proizvođač automobila Chrysler proglasio bankrot. Istovremeno Chrysler je sklopio dogovor o udruživanju sa talijanskom tvrtkom Fiat.

Rođeni: Vladimir Vidirć, hrvatski književnik (1875.), češki književnik Jaroslav Hašek (1883.), Bartol Petrić, hrvatski slikar (1899.), Zlatko Kauzlarić- Atač, hrvatski slikar i scenograf (1945.),  hrvatska liječnica i konzulica RH u Italiji dr. Nela Sršen (1965.), Miroslav Kirin, književnik (1965.), Aleksandar Srečković, glumac (1973.).

Umrli: Franjo Sušnik, hrvatski leksikograf, jezikoslovac (1739.), Đuro Sudeta, hrvatski pjesnik i novelist (1927.), Sergio Leone, talijanski filmski režiser (1989.), Jara Ribnikar, književnica (2007.), Benzion  Netanyahu, izraelski političar (2012.).

Zadnje vijesti

Junak s 2:0 pobijedio Marsoniju

Marsonia i Junak spremni za današnji susret

Stožer donio nove mjere: Od ponedjeljka bez maske ne možete u trgovinu, u posjet pacijentima...

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja