Pivare - život u mjestu s 15-ak stanovnika

Kako se živi u mjestu s 15-ak stanovnika provjerio je Dnevnik SBTV u selu Pivare, kod Stare Gradiške.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.02.2020
 Jedno je to od onih naselja koja bilježe konstantak pad broja stanovnika od 50-ih godina prošlog stoljeća. Prometna izoliranost, sve manje mladih – no ipak mir, tišina i priroda ono je što veže dio stanovnika koji su se ovdje ipak odlučili vratiti. Priču o njima donosi Dnevnik SBTV-a.

Dragutin Marjanović vlasnik je OPG-a, a u svakodnevne je poslove uključena čitava obitelj. Najviše je posla oko ovaca i konja, a od poljoprivrede se, kaže Dragutin, može živjeti.  Danas se bavi ovčarstvom, govedarstvom, a uzgajaju i konje. Što se tiče života u Pivarama, Marjanovićima kaže, ništa ne nedostaje. U trgovinu idu u obližnja mjesta, a djecu u školu voze u Dragalić. 

To što nema asfalta ne smeta ni Mladenu Škrinjarić. Rođen je u Pivarama, živio je u Zagrebu, a sada u mirovini ponovno se skrasio upravo ovdje. Iako se vratio u mjesto s 15-ak stanovnika, Mladenu nikada nije dosadno.  

Obzirom na sve prednosti tako malog sela, nisu rijetki ni vikend gosti. Život bez buke i gužve, u čistoj prirodi no u isto vrijeme selo do kojega se iz susjednih Donjih Bogićevaca dolazi makadamskom cestom, selo bez trgovine, pošte, škole. Sve su to Pivare. No one nisu jedino mjesto u Brodsko-posavskoj županiji s manje od stotinu stanovnika. Prema popisu iz 2011. godine ih je ukupno 30. Najviše ih je upravo na zapadu, a četiri sela ostala su bez ijednog stanovnika. Što se Pivara tiče, slika ipak nije tako crna. Jer ovdje su se neki čak i vratili i čini se, ovdje planiraju svoj život i budućnost. 

Zadnje vijesti

Ministarstvo graditeljstva namijenilo značajnu donaciju Gradu Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Završen tehnički pregled mosta Svilaj na koridoru Vc

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika

Obnavlja se Mjesni dom J. J. Strossmayer

Obilježena 29. obljetnica osnutka 108. brigade ZNG