Pivare - život u mjestu s 15-ak stanovnika

Kako se živi u mjestu s 15-ak stanovnika provjerio je Dnevnik SBTV u selu Pivare, kod Stare Gradiške.

Autor: Brodportal | Datum objave: 27.02.2020
 Jedno je to od onih naselja koja bilježe konstantak pad broja stanovnika od 50-ih godina prošlog stoljeća. Prometna izoliranost, sve manje mladih – no ipak mir, tišina i priroda ono je što veže dio stanovnika koji su se ovdje ipak odlučili vratiti. Priču o njima donosi Dnevnik SBTV-a.

Dragutin Marjanović vlasnik je OPG-a, a u svakodnevne je poslove uključena čitava obitelj. Najviše je posla oko ovaca i konja, a od poljoprivrede se, kaže Dragutin, može živjeti.  Danas se bavi ovčarstvom, govedarstvom, a uzgajaju i konje. Što se tiče života u Pivarama, Marjanovićima kaže, ništa ne nedostaje. U trgovinu idu u obližnja mjesta, a djecu u školu voze u Dragalić. 

To što nema asfalta ne smeta ni Mladenu Škrinjarić. Rođen je u Pivarama, živio je u Zagrebu, a sada u mirovini ponovno se skrasio upravo ovdje. Iako se vratio u mjesto s 15-ak stanovnika, Mladenu nikada nije dosadno.  

Obzirom na sve prednosti tako malog sela, nisu rijetki ni vikend gosti. Život bez buke i gužve, u čistoj prirodi no u isto vrijeme selo do kojega se iz susjednih Donjih Bogićevaca dolazi makadamskom cestom, selo bez trgovine, pošte, škole. Sve su to Pivare. No one nisu jedino mjesto u Brodsko-posavskoj županiji s manje od stotinu stanovnika. Prema popisu iz 2011. godine ih je ukupno 30. Najviše ih je upravo na zapadu, a četiri sela ostala su bez ijednog stanovnika. Što se Pivara tiče, slika ipak nije tako crna. Jer ovdje su se neki čak i vratili i čini se, ovdje planiraju svoj život i budućnost. 

Zadnje vijesti

Policija pronašla trojicu 18-godišnjaka koji su pretukli 29-godišnjaka i ukrali mi bicikl

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

Svađali se zbog nesuglasica u prometu pa se i potukli

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Online treninzi u doba Korone - Spartanci u dnevnom boravku

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji