Pero Kuterovac: Dosta je improvizacije, postavimo sustav, a djeci uzmimo smartphone i stavimo lopte u ruke

Ovo je manje priča o Peri Kuterovcu, a više o hrvatskom sportu. Fenomenu sporta prepričanom kroz životnu pustolovinu tog adrenalinskog 45-godišnjeg Slavonca koji, kao top kondicijski trener, svojim ostvarenjima pomiče granice.

Autor: Brodportal | Datum objave: 12.03.2018
Pero Kuterovac: Dosta je improvizacije, postavimo sustav, a djeci uzmimo smartphone i stavimo lopte u ruke


 Široke ruke, spreman svima pomoći, krajnje dobronamjeran, stručan, kao kondicijski trener jednim je dijelom uvijek dio nekog sustava, no prije svega i u svemu taj je čovjek u potpunosti svoj: uspravan, principijelan i tvrd, piše Glas Istre.

On stalno osvaja medalje: njegova borilišta su olimpijade, svjetska i europska prvenstva u raznim sportovima… Ekipni sport, individualni, svejedno mu je. Živi u svom sportskom centru, dvoranama i bazenima. Samo se izmjenjuje na tim lokacijama. Vrijeme u životu mjeri u ciklusima priprema i održavanja natjecanja. Radi na vrhunskoj razini s vrhunskim sportašima. Pokreće ga ljubav i strast prema poslu kondicijskog trenera i neizmjerno poštovanje koje osjeća prema našim sportašima. Svojim promišljanjem odavno je napustio samo sferu sporta. U fokusu su mu ozbiljni problemi nacije – pretilost djece, prekomjerna težina, hipokinezija (nedostatak kretanja), izostanak sustavnog rješavanja problema u sportu…

Medalja kao doktorat

I zato ne bez razloga Kuterovac kaže: "Sve nas je manje i sve smo nezdravija nacija". Borac je za povećanje broja sati tjelesnog odgoja u osnovnim školama. Smatra da djeci u ruke treba staviti loptu, a ne smartphone. Osebujan je lik, pomalo nekonvencionalan. Akademski je realiziran: završio je Kineziološki fakultet, magistrirao, a sad priprema doktorat.

- Svaka medalja na olimpijskim igrama u čijem sam stvaranju i sam sudjelovao još je jedan doktorat. Nakupilo se toga, i to je iskustvo neprocjenjivo, kaže Kuterovac. Nema tome dugo da je proglašen, u izboru britanskog, sportskog, specijaliziranog časopisa, za jednog od pet najboljih svjetskih trenera za kondicijsku pripremu.

"Ma daj, pusti to, koga to zanima. Nije to bilo ništa službeno pa se nisam htio ni hvaliti", kaže Kuterovac. No inzistiramo, tko je bio među tih pet veličanstvenih kondicijskih trenera.

- U Londonu je organizirana sportska konferencija na kojoj smo držali predavanje. Redom: kondicijski trener Barcelone koja je tu godinu osvojila Ligu prvaka, pa kondicijski trener NBA prvaka Clevelanda Cavaliersa, kondicijski trener svjetskih prvaka u ragbiju Old Blacka, kondicijski trener osvajača NFL New England Patriotsa i ja koji sam te godine sudjelovao u osvajanju tri olimpijske medalje u Rio De Janeiru. Kriterij za naš odabir bila je uspješnost u onome čime se profesionalno bavimo. To su sve ljudi golemog znanja i iskustva, s vrhunskim ugovorima i milijunskim plaćama. Eto, imao sam zadovoljstvo biti jedan od njih, kaže Kuterovac.

Razgovarali smo ovog petka u kultnoj zagrebačkoj Kutiji šibica, u njegovom sportskom centru gdje istodobno vodi nekoliko treninga vrhunskih sportaša. Galami na njih, gestikulira, nalazi načine da ih motivira i tjera da idu preko svojih granica.

- Ima jako puno vrhunskih trenera koji imaju puno znanja, no malo je onih koji uz to imaju i znanje i sposobnost vođenja ljudi. Ako su cilj vrhunski rezultati, jedno bez drugoga ne može. Takvi treneri moraju imati socijalnu i emotivnu inteligenciju. Moj posao je izguravati ljude, vrhunske sportaše, iz comfort zone u kojoj se ugodno osjećaju, gdje ih ništa ne boli i gdje im je baš onako lijepo. Guram ih u suprotnu zonu, zonu boli, odricanja, povraćanja, muke. Za to moraš biti dobar psiholog. Ja dobro procjenjujem ljude, svakome pristupam pojedinačno, tražim mu slabu točku gdje ću tu osobu isprovocirati te transferirati iz te sigurne zone u zonu krajnjih granica. Moje metode da iz njih izvučem taj maksimum su razne, svakojake, normalan čovjek to ne bi izdržao, kaže Kuterovac.

On živi po svojim pravilima. Zato ni ne skriva da su uz njega neizostavna cigareta, kava i pivo. Ne glumi. Ono je što je. Spontan, brz, direktan. Samostalan je, što mu omogućava da kao kondicijski trener koji se mora staviti u funkciju kolektiva radi kompromise samo kad želi, a ne kad netko s pozicije autoriteta misli da mora. Takvog će Kuterovac isprašiti. Po vokaciji je plivač koji je od karijere morao odustati zbog problema s kralježnicom. Što god još radio, zbog ljubavi prema plivanju kao prvoj ljubavi, uvijek drži jednu nogu u bazenu. Trenutno je glavni trener zagrebačkog plivačkog kluba. Bio je i glavni trener plivačke reprezentacije, ali se povukao kad je uvidio da njegova borba s vjetrenjačama ne daje rezultate. Plivanje je, kaže, takav sport koji zahtijeva 200 dana godišnje priprema i 35 sati tjedno plivanja.

Osuđeno na propast

- To je u Hrvatskoj bilo osuđeno na propast koju sad doživljavamo. Plivanje je, unatoč tome, moj sport, moja ljubav, moj život i zato sam i dalje unutra. U juniorskom razdoblju i dalje postižemo odlične rezultate, no kad plivači i plivačice upišu fakultete, školstvo ih naprosto ne prati u njihovom ostvarenju vrhunskih rezultata i oni odustaju od treninga i natjecanja. Plivači i plivačice uglavnom su vrlo inteligentna bića i upisuju fakultete, i to one teže, zahtjevnije, poput medicine, strojarstva, elektrotehnike, što u ovako organiziranoj Hrvatskoj automatski znači prekid karijere. Profesori im kažu – odlučite se ili sport ili fakultet. To je užasno. Zato nam treba jedan dokument države koji će sportašima omogućiti i jedno i drugo: i stjecanje znanja i nastavak vrhunskih karijera, kaže Kuterovac.

Država, kad je sport u pitanju, nije izdašna. Iz prve ruke svjedoči nepravdama i nelogičnostima. Kriteriji su čudni, u što se i on uvjerio. Po Uredbi RH za izvrsnost svaki igrač iz vaterpolo reprezentacije za nedavno osvajanje naslova svjetskog prvaka dobio je 50 tisuća kuna. Isto kao i glavni trener.

- Nas šest ostalih iz stožera podijeli smo samo 100 tisuća kuna. Igrači koji su osvojili olimpijske i svjetske medalje nakon 45. godine imaju pravo na doživotnu naknadu za izvrsnost. Za trenere toga nema. Za Ivicu Tucka koji je bio glavni trener vaterpolo reprezentacije i koji je vodio te reprezentativce nema te naknade. Suludo i nepošteno, kaže Kuterovac. On definitivno nije opterećen novcem. Njega pokreću neke više vrijednosti i ciljevi, no novac je uvijek tema. Ona četiri kondicijska trenera s kojima je u Londonu držao predavanja zarađuju enormno. Njihovi su godišnji ugovori od 200 tisuća pa do milijun dolara, kaže Kuterovac.

Na Olimpijadi u Rio De Janeiru 2016. godine Pero Kuterovac je bio kondicijski trener vaterpolo reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju, bio je kondicijski trener Damira Martina koji je u veslanju osvojio također srebrnu medalju, izgubivši u finalu zlato za 7 tisućinki sekunde, kao i Filipa Hrgovića koji je u boksu osvojio brončanu medalju. Na Olimpijadi prije, u Londonu 2012. godine., Pero Kuterovac je bio kondicijski trener vaterpolo reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju i Damira Martina u veslanju u četvercu s braćom Sinković. Definitivno, specijaliziran je za osvajanje medalja u potpuno različitim sportovima.

Kuterovac razmišlja brzo, skače s teme na temu, a opet je sve povezano. Njegov izniman tok svijesti možžete pročitati na Glasu Istre.

Zadnje vijesti

Šuma u slikama, riječima i mirisima proljeća

Raspored odvoza krupnog otpada u 2019. godini u akciji "Volim svoj grad"

Obilježava se Nacionalni dan invalida rada

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Ljeto je pred vratima, vaga pod krevetom – upište Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Svečano otkrivene brončane ploče s imenima Maria Mandžukića, Ivice Olića i Ivana Rakitića

Petnaest odličja za Brođane

Zagrebačka Uspinjača osvojila Kup Hrvatske u odličnom finalu

Harmonikaši iz Livna pobjednici 9. Međunarodnog festivala harmonike Bela pl. Panthy

Ponovno buknuo požar na pilani u Trnjanima