Perivoj Grabrik

101 brodska priča od Zvonimira Toldija napisana i u knjigu dana

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 13.12.2015


Kad bi upitali Brođane, koji je njihov najstariji perivoj, svaki bi kao iz topa odgovorio – Klasija, uz baroknu carsku i kraljevsku tvrđavu na rijeci Savi. Ali, ipak nije tako! Najstariji brodski perivoji, prije nego su prvi nasadi Klasije i bili zasađeni, oko 1820. godine, bio je Grabrik na kraju grada, na mjestu koje zatvaraju Šinterski, Crkveni i Balatinski sokak, iščitavamo na planovima Broda iz 18. stoljeća. Ovo nam danas ne govori mnogo, ali ako vam kažemo, da je to danas između Zrinjske, Gundulićeve i Štampareve ulice, sve postaje jasno, ili tek nejasno, jer tu danas nikakvom perivoju niti traga više nema.

Ignjat Alojzije Brlić za Grabrik kaže da je „brodsko mjesto razveselenja ili perivoj“ („Uspomene na Brod“)

U Grabriku je povavara bila, koja je već označena na katastarskom planu kadeta Franje Rexlera iz 1780. godine, dakle 50 godina prije nego je Brlić pisao „Uspomene“. Četiri zgrade pivovare nalazile su se uz Štamparevu ulicu (Ističe se kružna zgrada sa stožastim krovom, što je vjerojatno bio mlin za ječam, možda neka vrst suvare koju su konji okretali?), a perivoj je bio sve do Gundulićeve ulice i sjeverno do Zrinjske. U to vrijeme to je još nenaseljeni dio grada, u štamparevoj ulici, koja postoji samo do križanja sa Strossmayerovom, izgrađene su tek tri kuće, u gornjem dijelu Gundulićeve nijedna i tek po koja u Zrinjskoj ulici.

I na planovima grada iz 1820., 1847., 1854. pa sve do 1884. godine, ucrtana je pivovara i perivoj Grabrik sa stazama simetričnog rasporeda i jednim većim proširenjem u sredini perivoja. Možda je tu neka cvjetna rundela bila (?) a tri manje gradnje na tom mjestu, možda sjenice, po kojima su se ruže penjale?

Brlić, kada o starim brodskim običajima piše, kaže da su u Grabrik znala odlaziti školska djeca na sv. Grgura (12. ožujka). To je bio dan dječjeg veselja, s barjacima su kretali iz školskog dvorišta iz Srednjeg sokaka (Starčevićeva ulica) u Grabrik i do noći se „sigrali“ pjevali, uz bubanj i sviralu.

Ali i za odrasle Brođane, u perivoju Grabriku bilo je i te koliko razonode, te su rado i često u Grabrik odlazili. Moglo se tu, uz holbu piva za tri krajcera, u kuglani kegle rušiti, u hladu grabova (otud i ime perivoju Grabrik) na „cebanjki“ ljuljati, a u saletlu pivaru Gjurice uz glazbu i zaigrati.

U ljetno popodne prostrani perivoj Grabrik pružao je obilje hlada i svježine. Urednim stazama šetale su „djeve Brodkinje“ uz pratnju mama i tetaka, a onda su mame u sjenice na klupe sjele da čitav Brod u razgovoru “prevrnu“, ta svi su se onda znali, pazili i štovali. Dok su one bile zabavljene tim „poslom“ poneki je momak uspio da ukrade i poljubac s usana nježne djeve Brodkinje krhkog struka utegnutog u mider. Niske grane mladih grabova čuvale su njihovu tajnu. A za cebanjku su se svi uprav otimali. Momci su svoje djeve cebali, one su letjele tako visoko u zrak, Grabrikom se orila cika i smijeh mladosti brodske. Široke suknje krinolina djeva Brodkinja na cebanjki, letjele su također zrakom, otkrivajući bijele batistane gaće do gležnjeva duge, sa čipkama, sajmlicama i volanima. U nekoj drugoj prilici bilo bi to šokantno, a sada tako uzbudljivo i momcima naslađujuće. Mame „gospoje“ uživale su u toj nevinoj igri svoje zlatne mladeži. Onda je iz „tanzsaale“ – iz saletla, zasvirala muzika, violina stroga Baloka, Genče i Ede Kadeya, flauta Kovača. Poskočile su djeve Brodkinje, dotrčali momci i već se formirao špalir za menuet, ili četvorke za kadrilu, a kada je zasvirala žestoka „cepelpolka“, Gjuričin saletl se sav tresao, i uglancane daske sve bubnjale…

Igrala bi cepelpolku s gospodinom mladim,

A sa starim ja ne marim, cepelpolku kvarim!

U smiraj dana perivoj je opustio, samo još koji zaljubljeni momak zapjevao bi, pun uzdaha za onom djevojkom koji je tako žarko ljubio:

Oj Marice sumbul pravi

Na tebi je mider plavi;

Il ga skini il se mahni

Za tobom se ja pomamih;

Jer si ona slavuj ptica

U prozorje liepo pjevaš,

Pa ti pjevaš vrlo glasno,

Da ti čujem grlo jasno.

Hodiš kao paunica,

Sjediš kano golubica,

Sjedi meni na koljena,

Draga dušo umiljena!

Rumenom licu, crnim očima, obrvicama što su kao pijavice, mednim ustima…

Poljubi me dušo s` njima

I budi mi uvik virna,

Jel si oni alem kamen

Po sve vieke viekom amen!

Ali, djeve Brodkinje nisu bile baš tako „krijeposne“, kao što se misli. Brlić je zabilježio i ovu pjesmu koja se u starom Brodu pjevala. Dvije sestre su „priko polja išle“ i za njima momak Ivo,…

Kad su Ivu vi-vi-vidile, tad su

Suknje di-di-dimom vrlo smrdiše,

Jer kod vatre sidiše, sidiše.

Ivo doći sad-sad će,

Odveži mu ga-ga-gavrana

Gakče dolamu,

Podaj Ivi maramu, maramu.

A za šankom kod Gjurice pivopije su ostajale do duboko u noć. Naviku ispijanja piva, koju su u mali „militerkomunitet“ donijeli njemački doseljenici, obrtnici, časnici tvrđave, prihvatili su i domaći sinovi.

I tako, stotinu i više godina Brođani su u Grabriku nalazili razveselenje. Pred kraj 19. stoljeća nema više stare pivovare u Grabriku. Dombovići su 1898. godine kupili pivovaru nekog Zeinera, možda baš ovu iz Grabrika, a pogone nove pivovare podigli kod „Crnog križa“.

U Grabriku je tada sve utihnulo i polako je padalo u zaborav. Posječeni su grabovi, ispercelirano zemljište perivoja, podignute kuće u Gundulićevoj, Zrinjskoj, Karadžićevoj ulici. Ovom pričom Grabrik smo uskrsnuli, ali vratiti ga više ne možemo

Zadnje vijesti

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

Potpisan ugovor za energetsku obnovu Osnovne škole “Mato Lovrak” Nova Gradiška

Otkriven kradljivac

VIJESTI

BLOKADA PROMETA I U SLAVONSKOM BRODU

I brodski vozači prosvjedovali zbog preskupog goriva

SPORT

Osvojili titulu najbolje ekipe na državnom prvenstvu

Boksačice i boksači BK Brod kod župana Marušića

NAJČITANIJE DANAS

Uskoro novi album

VIDEO Premijera: Hojsak & Novosel s "Hodaj" najavili suradnju s Gibonnijem

FOTO GALERIJA

Odličan uspjeh učenika iz Slavonskog Kobaša u nacionalnom natjecanju iz robotike i programiranja

Održan 6. Međunarodni turnir limača "Josip Weber"

Učenici OŠ Ljudevita Gaja peti put među najuspješnijim ekolozima

Berba odličja za brodske karataše na tri natjecanja

Zajednica žena HDZ-a "Katarina Zrinski“ općine Vrpolje održala javnu tribinu "Ohrabri se i postani poduzetnica“