Pčelari se suočavaju s pomorom pčela?

Pčelari diljem Hrvatske prijavljuju pomor pčela. U brodskoj Udruzi pčelara, kažu, prebrojali tek uobičajeni zimski gubitak.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.04.2019


 Prije četiri godine pčelari su se suočili s velikim gubitkom pčela od čak dvadeset posto. Početkom ove sezone ponovno su počeli prijavljivati velike pomore i to u cijeloj Hrvatskoj. Kao razloge gubitka košnica navode visoke temperature u veljači zbog kojih su pčele ranije počele s prirodnim procesom proizvodnje meda te pretjeranu uporabu pesticida. No u brodskoj Udruzi pčelara "Zrinski", kažu, stanje nije toliko alarmantno.

Ne kaže se bez razloga da su pčele prave radilice. Naime, čak 90 posto biljnih vrsta bez njih ne bi opstalo. Zato je svaki gubitak ove vrijedne vrste veliki minus za čovječanstvo. Unatoč tome što su se neki pčelari nakon zimskog buđenja suočili s velikim pomorima društava, na našem području, ističu u Udruzi "Zrinski", zabilježeni su uobičajeni zimski gubitci. Od 56 košnica, Damiru Šajnović, predsjedniku Udruge pčelara "Zrinski" su stradale samo tri.

Potvrđuju to i krovne pčelarske organizacije. Pomori pčela pojedinačni su slučaji. No i veliko upozorenje svijetu.

Upravo visoka temperatura i pesticidi, smatraju hrvatski pčelari, velika su opasnost za pčelinji svijet. Zato je privremeno odgođena selidba na repicu. Ta količina i vrsta pesticida, naglašavaju, za pčele bi bila pogubna.

Bez obzira na trenutno stanje, ispred brodskih pčelara, smatra, dobra je sezona. Za detaljne procjene, kaže, još je rano. Jer ona najbolja berba – bagremova, tek dolazi.

 

Zadnje vijesti

Tri nove pozitivne osobe, 25 aktivnih slučajeva

Jagodić obranio naslov prvaka Hrvatske

I mostovi u Brodsko-posavskoj županiji prema BiH bit će obnovljeni

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO / FOTO

Krešine riječi "kroz voljeni grad geslo ljubavi buja" zaživjele na 13. memorijalu "Ostat ću mlad"

FOTO GALERIJA

Teku završni infrastrukturni radovi na izgradnji Kuće Tambure

Novih 9,4 milijuna kuna iz programa ruralnog razvoja za ulaganje u tovno govedarstvo u Slavoniji

11. Kongres pilinara jugoistočne Europe ponovno u Slavonskom Brodu

Svečano otvoren novi vrtić u Sibinju

Obilježen Europski tjedan mobilnosti