Pčelari se suočavaju s pomorom pčela?

Pčelari diljem Hrvatske prijavljuju pomor pčela. U brodskoj Udruzi pčelara, kažu, prebrojali tek uobičajeni zimski gubitak.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.04.2019
 Prije četiri godine pčelari su se suočili s velikim gubitkom pčela od čak dvadeset posto. Početkom ove sezone ponovno su počeli prijavljivati velike pomore i to u cijeloj Hrvatskoj. Kao razloge gubitka košnica navode visoke temperature u veljači zbog kojih su pčele ranije počele s prirodnim procesom proizvodnje meda te pretjeranu uporabu pesticida. No u brodskoj Udruzi pčelara "Zrinski", kažu, stanje nije toliko alarmantno.

Ne kaže se bez razloga da su pčele prave radilice. Naime, čak 90 posto biljnih vrsta bez njih ne bi opstalo. Zato je svaki gubitak ove vrijedne vrste veliki minus za čovječanstvo. Unatoč tome što su se neki pčelari nakon zimskog buđenja suočili s velikim pomorima društava, na našem području, ističu u Udruzi "Zrinski", zabilježeni su uobičajeni zimski gubitci. Od 56 košnica, Damiru Šajnović, predsjedniku Udruge pčelara "Zrinski" su stradale samo tri.

Potvrđuju to i krovne pčelarske organizacije. Pomori pčela pojedinačni su slučaji. No i veliko upozorenje svijetu.

Upravo visoka temperatura i pesticidi, smatraju hrvatski pčelari, velika su opasnost za pčelinji svijet. Zato je privremeno odgođena selidba na repicu. Ta količina i vrsta pesticida, naglašavaju, za pčele bi bila pogubna.

Bez obzira na trenutno stanje, ispred brodskih pčelara, smatra, dobra je sezona. Za detaljne procjene, kaže, još je rano. Jer ona najbolja berba – bagremova, tek dolazi.

 

Zadnje vijesti

Brodski policajci razotkrili dobro organiziranu mrežu dilera

Još pet oosba pozitivno na COVID19 u Brodsko posavskoj županiji

Višemilijunski projekt županije za djecu i mlade

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Na domaćem terenu Olimpiku sva tri naslova prvaka Hrvatske

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja