Pčelari se suočavaju s pomorom pčela?

Pčelari diljem Hrvatske prijavljuju pomor pčela. U brodskoj Udruzi pčelara, kažu, prebrojali tek uobičajeni zimski gubitak.

Autor: Brodportal | Datum objave: 21.04.2019


 Prije četiri godine pčelari su se suočili s velikim gubitkom pčela od čak dvadeset posto. Početkom ove sezone ponovno su počeli prijavljivati velike pomore i to u cijeloj Hrvatskoj. Kao razloge gubitka košnica navode visoke temperature u veljači zbog kojih su pčele ranije počele s prirodnim procesom proizvodnje meda te pretjeranu uporabu pesticida. No u brodskoj Udruzi pčelara "Zrinski", kažu, stanje nije toliko alarmantno.

Ne kaže se bez razloga da su pčele prave radilice. Naime, čak 90 posto biljnih vrsta bez njih ne bi opstalo. Zato je svaki gubitak ove vrijedne vrste veliki minus za čovječanstvo. Unatoč tome što su se neki pčelari nakon zimskog buđenja suočili s velikim pomorima društava, na našem području, ističu u Udruzi "Zrinski", zabilježeni su uobičajeni zimski gubitci. Od 56 košnica, Damiru Šajnović, predsjedniku Udruge pčelara "Zrinski" su stradale samo tri.

Potvrđuju to i krovne pčelarske organizacije. Pomori pčela pojedinačni su slučaji. No i veliko upozorenje svijetu.

Upravo visoka temperatura i pesticidi, smatraju hrvatski pčelari, velika su opasnost za pčelinji svijet. Zato je privremeno odgođena selidba na repicu. Ta količina i vrsta pesticida, naglašavaju, za pčele bi bila pogubna.

Bez obzira na trenutno stanje, ispred brodskih pčelara, smatra, dobra je sezona. Za detaljne procjene, kaže, još je rano. Jer ona najbolja berba – bagremova, tek dolazi.

 

Zadnje vijesti

Dalmatinska pjesma Klape Rišpet oduševila na Božićnom koncertu SBTV-a

Dva brodska kluba u Međunarodnoj košarkaškoj WABA ligi

Hologramska priča Ivaninog svijeta bajki na Adventu iz davnina u Slavonskom Brodu

FOTO GALERIJA

Paljenjem prve adventske svijeće svečano otvoren 12. Božićni sajam

Supružnici osumnjičeni za Zoričino ubojstvo, ali njezino tijelo još nije pronađeno

Godina za pamćenje brodskih gimnastičara, ostvareni rezultati na ponos

Ne propustite Black Friday popuste u BLACK&WHITE STUDIO

U Slavonskom Brodu otvoren 24. po redu Katarinski sajam