Pavle Matuško: Jedini košarkaš među glumcima kojega je pohvalio i Mustafa Nadarević

Rođen je na dan potpisivanja Daytonskog sporazuma u Slavonskom Brodu i igrao je košarku u Prvoj i Drugoj ligi. Ozljeda mu je poremetila sportsku karijeru i odvela ga u glumu.

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.04.2019
Pavle Matuško: Jedini košarkaš među glumcima kojega je pohvalio i Mustafa Nadarević


 Talentiran i scenski upečatljiv, u svakodnevici i prirodno glumstven. Pavle Matuško artist je koji se izdvaja iz grupe mladih glumaca koji su nedavno igrali na Akademijinoj sceni F22 u naslovu "Ludi dani, Figaro se ženi, Figaro se rastaje", što je bila diplomska predstava klase Dolenčić-Prohić. Utjelovio je glavnog lika, Figara, u predstavi nastaloj po tekstovima dvojice autora, Pierrea Beaumarchaisa i Odona von Hortha, koje dijele stoljeća i revolucije. U hrvatskom je aktualnom kazališnom prostoru komad razdijeljen u memoriji njegova izvođenju na kultnu izvedbu iz godine Univerzijade u Zagrebu, u režiji Paola Magellija, i novu studentsku verziju koju su pogledali i današnji glumački veterani koji su onomad "Lude dane" igrali u kazalištu Gavella. Tako je scenu u dvorištu Frankopanske prije Uskrsa pohodio i Mustafa Nadarević, ondašnji Figaro, čestitavši današnjem Figaru, 23-godišnjem Pavlu Matuški.

"Veliki značaj, motivaciju i dojam za mene je imala čestitka Mustafe Nadarevića, najpoznatijeg i najboljeg Figara. 'Dobar si, odličan si, jedino je važno da ostaneš i normalan', poručio mi je Nadarević",priča Pavle Matuško, student pete godine glume koji će diplomirati na jesen i nema ideju gdje će nakon diplome raditi. 

Kod Tanovića

Volio bih djelovati u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Zagrebačka kazališta su privlačna, no glumac sam: mogu biti i maneken, pjevač ili lutka - razmišlja Matuško, s neskrivenom ironijom na hiperinflaciju zanimanja glumac koje proizvodi svake godine nekoliko glumačkih akademija u zemlji i regiji. Dosad je epizodno igrao u RTL-ovoj seriji "Pogrešan čovjek", tumačeći sjećanja mladog Mihajla, kao i u HBO-ovoj seriji na hrvatskom "Uspjeh" u režiji Danisa Tanovića. 

"Koliko sam uspio steći dojam, Danis Tanović je bio zadovoljan kako sam odradio posao u ulozi Viktora. Njegova osobna i profesionalna skromnost bit će mi uzor za budućnost", govori o suradnji s oskarovcem glumac koji je rođen u Slavonskom Brodu na dan potpisivanja Daytonskog sporazuma, u obitelji hercegovačkih, ličkih i dalmatinskih korijena, gdje je majka medicinska sestra, starija sestra Ivana profesorica u Medicinskoj školi, otac umirovljeni branitelj i bivši košarkaš, kao što je bivši košarkaš, a danas trener i stariji brat Karlo. 

Na putu od fotostudija do novinske redakcije preskače tri stepenice od metar visine u košarkaškom dvokoraku. Visok je 190 cm i gluma nije bila njegov prvi životni izbor. Krenuvši očevim i bratovim stopama, već s 16 godina profesionalno je igrao košarku. Do 20. godine, dokad je trajala njegova košarkaška karijera, a već je u tom razdoblju bio i student glume, bio je bek Svjetlost Broda i KK Rekord Tim Oriovca, igrao je za Prvu hrvatsku košarkašku ligu i Drugu ligu istok. No, nevolje s karijerom pod koševima počele su puno ranije, još u 16. godini istegnuo je ligamente na utakmici, nije pauzirao idući susret i krivo doskočivši smrskao je meniskus koljena, što ga je koštalo dulje sportske pauze i boljih perspektiva za budućnost u košarci. 

Debi u mjuziklu

"Oporavljajući se kod kuće, počeo sam strahovati za zdravlje, izgubio sam vjeru u sport te se odlučio okušati i u kazalištu. Zbog viška vremena tijekom oporavka odlučio sam pristupiti audiciji za školski mjuzikl 'Briljantin'. Dobio sam ulogu Kenickieja i počeo prve glumačke korake. Košarkom sam se i dalje bavio, čak i tijekom studija glume, no prevelik pritisak sa svih strana i količina obaveza natjerali su me da se odlučim za život na daskama i setu, a ne na dvoranskom parketu", kaže Matuško koji je završio Klasičnu gimnaziju u Brodu. 

"Bivši sam sportaš i znam što je disciplina koja je glumcu potrebna koliko i opernom pjevaču. Kao što pjevač čuva glas, glumac mora čuvati zdravlje i dušu i raditi na intelektu, načitanosti, borbi s tremorn. Nisam izbirljiv: mogao bih raditi u dječjem, u satiričkom, u lutkarskom ili dramskom teatru. Za sve to sam se školovao", zaključuje. 

izvor: Ivana Mikuličin / STUDIO / JUTRANJI LIST

foto: Biljana Blivajs / Hanza Media

Zadnje vijesti

Održana 8. biciklijada „Tko prvi magarac“

Obilježen Europski tjedan mobilnosti

Zagrebačka Isusovačka akademija uzdignuta na status sveučilišta

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Spartan treninzi pripremili poseban paket članarina za učenike i studente

FOTO GALERIJA

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

Udahni, okusi, doživi vinograde Brodskog Stupnika!

TraMEnac time - gastronomsko putovanje na Ranču Ramarin

Započela izgradnja Inovacijskog inkubatora InnoBROD

Otvorena izložba 40. saziva Akvarelističke kolonije „Sava“