Pas ugrizao vozača bicikla

Vlasnici životinja dužni su prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koristiti povodac i brnjicu

Autor: Brodportal | Datum objave: 26.10.2021
Pas ugrizao vozača bicikla


 U ponedjeljak, 25. listopada oko 11 sati, na šumskom putu u mjestu Rastušje, pas mješanac ugrizao je 34-godišnjeg muškarca i lakše ga ozlijedio.

Policijski službenici brodske policije utvrdili su da je pas mješanac, u vlasništvu 71-godišnjeg državljanina Njemačke, ugrizao za nogu 34-godišnjeg biciklistu. Prilikom šetanja, cijepljen i čipiran pas nije bio vezan povodcem i nije imao brnjicu na njušci. Muškarac je zadobio površinske ogrebotine potkoljenice te je vlasniku psa naplaćena novčana kazna.

Policijska uprava brodsko-posavska podsjeća građane da su dužni primjereno držati svoje kućne ljubimce, što znači da su im dužni osigurati adekvatan prostor, mogućnosti kretanja i veterinarski nadzor. Osim toga, kako bi se izbjegle neželjene posljedice i ugrožavanje sigurnosti građana, vlasnici životinja dužni su prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koristiti povodac i brnjicu. 

U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30), Zakona o zaštiti životinja (članak 51 i 53) i Pravilnika o opasnim psima (članak 5), definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.

  • Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog ''tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa''. Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.
  • Članak 51. Zakona o zaštiti životinja propisuje: „Zabranjeno je kretanje kućnih ljubimaca na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost ljudi i životinja.'' Dok je člankom 53. istog Zakona određeno: „Vlasnik kućnog ljubimca mora odgovarajućim odgojem i/ili školovanjem ili drugim mjerama u odnosu na držanje i kretanje kućnog ljubimca osigurati da životinja nije opasna za okolinu.“ Za nepridržavanje zakonskih odredbi predviđena je novčana kazna, koju mogu izreći nadležni komunalni redari.
  • Članak 5. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je ''izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno jedino s brnjicom i na povodcu, od strane vlasnika i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede.

FOTO: MUP

Zadnje vijesti

Visoka pobjeda Omladinca nad Naškom

Hrvoje Mišić se oprostio od NK Marsonije

123 novooboljele osobe od Covid-19 u protekla 24 sata, 5 osoba preminulo

FOTO GALERIJA

Jedinstveni koncert hrvatskog ansambla LADO i ansambla 'Stanisława Hadyne ŚLĄSK' iz Poljske

Društvo multiple skleroze kreativno i osviješteno ususret Božiću

Održan koncert Velikog mještovitog župnog zbora i Brass quinteta iz Požege

Kratka povijest Slavonskog Broda: od prapovijesnog doba preko Marsonije do Broda i Domovinskog rata

Posjet izaslanstva Grada Celja