Papa Ivan Pavao II preminuo u 85. godini života

Dogodilo se na današnji dan 2. travnja

Autor: Brodportal | Datum objave: 02.04.2020
Papa Ivan Pavao II preminuo u 85. godini života
 1792. Dolar ozakonjen kao novčana jedinica SAD-a.

1902. otvoreno je prvo kino u Los Angelesu.

1905. Željeznički tunel ispod Alpa, kojim je Švicarska povezana s Italijom, otvoren je na današnji dan.

1926. u prizemlju kuće Brlić, na glavnom gradskom trgu, Vilim Buck otvorio je svoju vlastitu tiskaru. Buk će 1937. godine kupiti zgradu u Širokoj ulici i tamo preseliti svoju tiskaru, koja je kasnije postala tiskara Plamen. 

1950. U Drinovcima je rođen Nedjeljko Marko Pandžić, profesor povijesti i povijesti umjetnosti, kustos Muzeja Brodskog Posavalja i načelnik Katedre na HVU „Petar Zrinski“ u Zagrebu. Pandžić je bio istraživač širokog opusa tema iz brodske povijesti. Umro je 30. rujna 1994. godine.

1961. Dr. Ivo Rubić, geograf, antropogeograf i profesor na zagrebačkom sveučilištu umro je na današnji dan. Autor je knjige „Slavonski i Bosanski Brod“. Bio je profesor na brodskoj gimnaziji i suosnivač Hrvatskog kulturnog društva „Berislavić“ u Brodu. 

1975. dovršen je televizijski toranj u Torontu kao najviša građevina na svijetu.

1988. Povjesničar i politolog dr. Zaltko Čepo, stručnjak za opću povijest i političke odnose između dva svjetska rata, umro je na današnji dan u Zagrebu. Živio je u Brodu i bio učenik brodske gimnazije. 

1992. Tadžikistan je priznao Hrvatsku.

2001. Bivši predsjednik Srbije i SR Jugoslavije i optuženi ratni zločinac Slobodan Milošević priznao je da je SR Jugoslavija davala pomoć u oružju i municiji Srbima u BiH i u Hrvatskoj za vrijeme rata.

2005.  Ivan Pavao II ili građanskim imenom – Karol Jozef Wojtyla umro je u 85. godini života u Vatikanu.  Papu Wojtylu  pamtit ćemo kao prvog papu nakon 456 godina da papa nije bio Talijan. Liberalni teolozi su ga smatrali antimodernistom. Neki od razloga su i to što je svojevremeno pobačaj izjednačio s holokaustom, a u isti koš s najtežim grijesima strpao je predbračni seks i pijanstvo. Također je bio žestoki protivnik zaređivanja žena, a o ukidanju celibata nije želio ni čuti.   

2008. Ujedinjeni narodi 2008. godine proglasili su 2. travnja Svjetskim danom autizma.

2009.  U srednjoj školi Matija Antun Relković u Slavonskom Brodu održana dvodnevna  4. šumarska olimpijada Alpe - Adria. Bila je to prilika i pravo mjesto za razmjenu znanja i vještina i sklapanje prijateljstava među mladima podijeljenih u 18 ekipa iz Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske.

2018. Započeli radovi na spajanju vodoopskrbnog sustava Slavonski Brod na crpilište Sikirevci. Prespajanjem sustava u potpunosti je nakon nekoliko mjeseci riješena opskrba Slavonskog Broda pitkom vodom.

Rođeni: Giaomo Casanova, talijanski avanturist (1725), Hans Christian Andersen, danski pisac bajki (1805),  Emile Zola, francuski književnik (1840.), Antun Dobrović, hrvatski kompozitor ((1878), Grga Novak, hrvatski povjesničar (1888), mađarski nogometaš Ferenc Puskas (1927.), Ivica Krajač, skladatelj zabavne glazbe i šansone, pjevač (1938), Goran Karan hrvatski pjevač (1964).

Umrli: Georges Pompidou, bivši francuski predsjednik (1974.), Tommaso Buscetta, mafijaški boss (2000.), papa sv. Ivan Pavao II. (2005.), Mato Došen, hrvatski glazbeni producent (2010).  

Zadnje vijesti

Vozio unatoč izrečenoj zaštitnoj mjeri zabrane upravljanja motornim vozilom

U Štamparevoj teško ozlijeđen 86-godišnji biciklist

Direktor brodske tvrtke skupo platio kupovinu zaštitnih maski koje nije dobio

FOTO GALERIJA

Veliki sportski dan u Slavonskom Brodu održao se u nedjelju na ŠRC Klasije

Uz Dan državnosti položeni vijenci na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu

Ostvarena do sada najveća projektna suradnja u hrvatskom turizmu

Potpisan ugovor o izgradnji i rekonstrukciji novog Autobusnog kolodvora u Slavonskom Brodu

Predstavljena fotomonografija o 810 godina Zlatne doline