Palača Patricijske prošlosti

Istom sada možemo reći, pa to je zaista prava palača! Sada, kada su, nakon pet godina, konačno maknute skele, ukazala se otmjena ljepotica nježnih ružičasto-žutih tonova (kao posaslastica, već su kazali neki), kako i dolikuje njenoj patricijskoj prošlosti. Ova palača, pročelja skladne simetrije, kitnjastih ukrasa s plemićkim grbovima i pozlaćenim krunama iznad balkona, jedinstvena je po tome u Brodu na Savi.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 08.05.2016
Palača Patricijske prošlosti


 A, godinama je bila tek jedana od oronulih, starih zgradurina u najstarijem dijelu grada, s koje su otpadali ukrasi, kojoj se morao poduprijeti urušeni balkon što je ugrožavalo prolaznike.

Palača Horvat u Srednjem sokaku, Gospodskoj ulici, danas Starčevićevoj, građena je osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je Brod nakon okupacije Bosne i Hercegovine, razvojem trgovine i prometa, doživljavao nagli gospodarski i kulturni procvat. Palaču je gradio mesarski obrtnik Stjepan plemeniti Horvat, koji će 1894. godine postati gradonačelnik Broda. Na istom numeru Horvatovi su imali i staru kuću opustošenu u velikom požaru 1872. Tada su stradale kuće 23 brodska građana.
Horvatovi potječu iz Oriovca. Stara je to graničarska porodica, koja je u 17. stoljeću stekla plemstvo boreći se protiv Turaka. U grbu Horvatovih je kruna, nad njom raširena crna krila orla, a između krila ruka savijena u laktu (kao u grbu Bosne) drži sablju na koju je nataknut zeleni vijenac. Ispod grba je natpis: Nobeillis Stephanus De Horwath a 26. Aprili 1684.   
Iako je bio mesarski obrtnik, Stjepan pl. Horvat (rođen 1844. godine) je sposobnošću i inteligencijom dogurao do mjesta gradonačelnika. Naslijedio je gradonačelnika Josipa pl. Filipovića, trgovca, koji je iznenada umro nakon što je samo tri mjeseca načelnikovao. No, ni Horvatovo načelnikovanje nije bilo dugog vijeka, tek godinu dana, i morao je dati ostavku. Povod je bila tučnjava na mađarskom balu između brodskih momaka i oficira. Gradonačelnik nije s tim imao nikakve veze, nije bio opozicionar, ni mađaron, ali... Na tužbu velikom županu u Požegu, da je bio netaktičan prema „bratskom mađarskom narodu“ (kako je to poznato, zvuči kao iz skore prošlosti), nije se htio opravdati nego se zahvalio na časti i dužnosti gradonačelnika.
Bilo je to vrijeme banovanja zloglasnog bana grofa Dragutina Khuena Hedervarya. Vlast oslonjena na žandarmeriju, gradske pandure, vrijeme izbornog krivotvorenja, nasilja, protuzakonitih metoda...
A, Stjepanplemeniti Horvat, kažu, upravo je uživao u dostojanstvu gradonačelnika i tražio je uvijek priliku da svom dostojanstvu i vidljivog znaka da. Običavao je da svakog dana idući u gradsko poglavarstvo naruči redara, koji je tri koraka iza njega išao i nosio njegov „havelok“ (duži kaput, ogrtač u modi tog vremena, nazvan po generalu Havelocku). I ne samo to, u poglavarstvo je išao uvijek dužim putem, ne ulicom sv. Ivana (Zajčevom) i Savskom, nego ravno Gospodarskom, pa pored zgrade pučke škole iza samostana dolazi pred poglavarstvo. Tako ga je pola gospodskoga Broda Vidjelo.
Bio je veseljak, bonvivan, visoko „baždaren“, uživao je u zdravicama i radi toga su ga skoro u svakom društvu birali za stoloravnatelja.
Stjepan plemeniti Horvat bio je ne samo plemenita roda, nego i plemenite duše. Godine 1926. osnovao je zakladu imenom „Đuro Fridrich“ (na spomen brodskog profesora i slikara Đura Fridricha) za potporu siromašnih, a darovitih učenika državne realne gimnazije u Brodu, Zaklda je bila u vrijednosti osam dionica Prve hrvatske štedionice.
Horvat je umro 1927. godine. Sav imentak ostavio je gradu Brodu – kuću u Starčevićevoj (palaču Horvat), pustaru iza groblja, vinograde, a za pomoć gradskoj sirotinji. Zahvalni građani podigoše mu nadgorbni spomenik kraj kapele sv. Lovre. Na spomeniku je brončani reljef, rad kipara Milana Cindrića, s likom Stjepana pl. Horvata i njegove supruge. 
U palaču Horvat, nakon osnutka 1934. godine, smješten je na katu Gradski muzej. U prizemlju, već od ranije, bili su trgovački lokali, trgovina kožom Julija Goldsteina, a kasnije banka. 
Od 1990. godine u palači Horvat ponovno je Muzej Brodskog Posavlja koji svojim sadržajima pretvara njene prostore u kluturno središte na ponos grada Broda. 
 
Zadnje vijesti

Josipu treća nagrada na varaždinskom natjecanju

Bogat vikend za brodske karataše

Ovako izgleda budući prostor za kajak-kanu klubove

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

5 koraka uspješnog mršavljena - Spartan treninzi vam pomažu da postignete rezultate i zadržite ih

FOTO GALERIJA

Ovako izgleda budući prostor za kajak-kanu klubove

Planinarenje uz poeziju od Ivane do Tadije

Od kreativne radionice u Kući ciglica do glazbeno-poetske večeri i projekcije filmova

Zaustavio se pad broja obrtnika, mlade se potiče na upisivanje obrtničkih zanimanja

Mladi vaterpolisti u Korčuli