Pala Bosanska Posavina i Bosanski Brod

Dogodilo se na današnji dan 6. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 06.10.2019
Pala Bosanska Posavina i Bosanski Brod
 1878. počela je gradnja proizvodnog pomoćnog drvenog mosta preko Save. Most je bio završen u lipnju 1879. Gradnja paralelnog betonsko željeznog mosta počela je 20. lipnja 1879., a potpuno završena 13. rujna 1884. godine.

1889. otvoren je Moulin Rouge, pariški noćni klub i cabare u boemskoj pariškoj četvrti Montmartre.

1927. svjetlo dana je ugledao prvi film popraćen glazbom. Bio je to američki film „Jazz Singer“.

1975. završeni su drugi Susreti profesionalnih kazališta Hrvatske u Brodu. U 113 prikazanih kazališnih predstava nastupilo je preko 200 profesionalnih glumaca pred oko 10.000 gledatelja. 

1979. prvi je put u povijesti jedan papa stupio nogom u Bijelu kuću. Američki predsjednik Jimmy Carter srdačno je u svom domu dočekao papu bl. Ivana Pavla II. koji je bio u posjetu SAD-u.

1988. u prometnoj nesreći poginuli su dr. Anđelko Barbić, znanstveni istraživač i novinar i publicist Krešimir Šimić. 

1991. Hrvatske snage obranile Zadar od velikosrpskog osvajačkog nasrtaja.

1992. Do kasnih noćnih sati neprijatelj je napadao na Slavonski Brod. U tim napadima ispaljeno je 70-ak razornih granata. Osim grada neprijatelj je napadao i sela Gornju i Donju Bebrinu, Jaruge i Novi Grad na koje je ispalio oko 20 topničkih projektila. Osim napada na Slavonski Brod jake borbe vode se i na prilazima Bosanskom Brodu, jer neprijatelj svim snagama nadire u taj grad kako bi ga osvojio. U večernjim satima to mu i uspijeva pa se Bosanski Brod nalazi u okupatorskim rukama. Zbog pada Bosanskog Broda vlada uznemirenost među građanima Slavonskog Broda. Veliki broj izbjeglica, više od 8.000 prelazi iz Bosne na našu stranu. Tako je padom Bosanskog Broda tragično završila borba za Bosansku Posavinu. Pad Bosanskog Broda predstavljao je fazu vojne operacije vojske Republike Srpske Koridor 92 koja je započela u lipnju 1992. s ciljem osiguravanja tvz. „puta života“ između Republike Srpske i Savezne Republike Jugoslavije.

2000. Na prigodnoj svečanosti obilježen je izlazak tjednika Posavska Hrvatska u boji. Taj iskorak u suvremeno novinarstvo ostvaren je u suradnji s Medijskim centrom Glas Slavonije iz Osijeka. Kako je u toj prigodi istaknuo direktor Posavske Hrvatske Branko Penić, ove novine nastavljaju tradiciju brodskog novinarstva započetu upravo s imenom Posavska Hrvatska 1894. i Brodskim listom koji je trajao od 1947. i iz kojega je sadašnja Posavska Hrvatska i ponikla, držeći korak s vremenom, slijedeći potrebe suvremenog novinstva i novinarstva, ali i zahtjeve čitatelja. 

2000. Slobodan Milošević konačno dao ostavku na mjesto predsjednika Jugoslavije i to nakon masovnih prosvjeda u Srbiji.

2000. Vojislav Koštunica pobijedio Slobodana Miloševića na izborima za predsjednika Savezne Republike Jugoslavije.

2003. umrla je u 73. godini života književnica Stanislava Čarapina rođena Čulanić. Objavila je četrnaest knjiga svojih radova i bila je član Društva hrvatskih književnika. Zastupljena je svojim pjesmama u dvije antologije. 

2016. počeli radovi na rekonstrukciji drvenog mosta u Tvrđavi u Slavonskom Brodu. Radnici tvrtke „Piramida  Brod“ postavili su prvu drvenu gredu u sklopu posla obnove tvrđavskog mosta. Riječ je o mostu između Kapelanovog stana i Oružnog trga koje dugačak 48 i širok 6 metara, a radovi su stajali oko 1,8 milijuna kuna.

Rođeni: George Westinghouse, američki izumitelj (1846.), hrvatski redatelj i scenarist Ante Babaja (1927.), Ivo Daneu, slovenski košarkaš, (1937), Bruno Bušić, hrvatski domoljub, mislilac i borac za neovisnost (1939.), Nikša Butijer, hrvatski glumac (1978.).

Umrli: Bette Davis američka glumica (1989.), Ernest Radetić hrvatski književnik i javni djelatnik (1980.), Anwar el-Sadat, egipatski državnik (1981.), Bette Davis, američka glumica (1989.), Akira Kurosava, japanski redatelj (1998.), Laza Ristovski, glazbenik (2007.). 

Zadnje vijesti

Županija privremeno obustavlja donacije koje su dodijeljene javnim pozivima

Raspred za Veliki tjedan i Uskrs u Župi Gospe Brze Pomoći

Završena kratka sezona za košarkašice Broda na Savi

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji