Pad Vukovara nakon višemjesečne opsade

Dogodilo se na današnji dan 18. studenog

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 18.11.2021
Pad Vukovara nakon višemjesečne opsade


 1307. Wilhelm Tell strijelom je prema legendi skinuo jabuku sa sinove glave.

1664. tijekom lova poginuo je znameniti hrvatski ban Nikola VII. Zrinski. Nikolu je navodno ubio vepar. 

1927. Društvo Kolo Jahača „Ljudevit Posavski“ u Brodu na Savi organiziralo je konjske trke. Prva je bila seljačka, druga ravna trka, treća internacionalna i četvrta preponska. Trke su održavane na trkalištu „Poloj“.

1940. počeo je štrajk učenika sedmih i osmih razreda brodske gimnazije usmjeren protiv klerofašističkog odgojnog duha koji je sprovodio direktor Josip Gunčević. Na njegovom indexu bili su i svi humanistički orijentirani profesori gimnazije. 

1941. Prvi sukob četnika i partizana u Hrvatskoj bio je zapravo četničko čišćenje vlastitih redova od komunista. Bilo je to u Počitelju, dva mjeseca nakon četničke pobune 27. travnja 1941.

1954. Prvi tranzistorski radio.

1959. održana je premijera slavnog filma Ben-Hur s Charltonom Hestonom u glavnoj ulozi.

1991. JNA uz pomoć srpskih dobrovoljačkih jedinica ušla u Vukovar, nakon višemjesečne opsade. Branitelji Mitnice predali su se oko 15 sati i 30 minuta. Svaki organizirani otpor prestao je tek 2 dana nakon ulaska JNA, 20. studenog. Tijekom Bitke za Vukovar više od 90% zgrada je uništeno. Neprijatelj je angažirao desetke tisuća vojnika, neke procjene govore čak o 80.000 neprijateljskih vojnika pri završnim operacijama. U tom je razdoblju poginulo 86-ero djece i više tisuća branitelja i civila. Zadržavanje neprijatelja na 3 mjeseca za vrijeme bitke dalo je ostatku Hrvatske vremena za organizaciju i bilo je među odlučujućim čimbenicima za krajnju obranu zemlje. 

1991. Pobunjeni hrvatski Srbi uz pomoć snaga JNA počinili su masakr u Škabrnji pobivši 86 osobe. Paralelno uz Škabrnju, zauzeto je obližnje selo Nadin. Oba mjesta su etnički očišćena od nesrpskog stanovništva te pripojena Republici Srpskoj Krajini.

1991.  Mate Boban proglasio hrvatsku državu u zapadnoj Hercegovini pod nazivom „Hrvatska zajednica Herceg –Bosna“, koja je kasnije 28 kolovoza 1993. preimenovana u „Hrvatsku republiku“.

1994. u Calgaryju u Kanadi umro je arheolog i povjesničar Vladimir Markotić, Hercegovac rođen u Banjoj Luci 16. srpnja 1920. godine. Bio je sin brodskog odvjetnika i političara, HSS-ovog političkog prvaka i poslanika Filipa Markotića. Bio je predavač na nekoliko sveučilišta u Kanadi i SAD-u. 

1996. umro je u Lipiku Mirko (Mića) Dimitrijević. Čitav život je proživio kao boem i neženja. Poznavao ga je cijeli grad. Hobi mu je bio čitanje, politika, glazba, pa je ostao u pamćenju kao spomena vrijedna slavonskobrodska „intelektualna maskota“. 

1996. požar u tunelu La Manche.

2004. Češki predsjednik Vaclav Klaus potpisao je zakon kojim se nakon 140 godina ukida vojni rok, a od siječnja 2005. uvodi potpuno profesionalna vojska. 

2006. Engleski premijer Tony Blair, priznao da je vojna intervencija u Iraku, koju je predvodio SAD, od samog početka bila greška.

2020. u vukovarskoj Koloni sjećanja, kojom je obilježena 29. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, okupilo se oko 10.000 domoljuba. Kolona sjećanja zbog epidemioloških mjera krenula je ispred a ne iz dvorišta vukovarske bolnice, a predvodili su ju tradicionalno branitelji i stradalnici grada Vukovara. U koloni su bili i najviši državni dužnosnici predsjednik sabora Gordan Jandroković i vlade Andrej Plenković.

Rođeni na današnji dan su, hrvatski pjesnik Antun Branko Šimić (1898.), George Horace Gallup, američki statističar (1901), Klaus Mann, njemački pisac (1906), Alan Shepard, američki astronaut (1923) američka glumica Linda Evans (1942), Owen Wilson, američki glumac (1968.), Davor Janjić, hrvatski glumac (1969).

Umrli na današnji dan su: Marcel Proust, francuski književnik (1922), Gustáv Husák, čehoslovački predsjednik (1991.), Ante Lambaša utemeljitelj jugoslavenskog plivanja i vaterpola (1993), Ela Peroci, slovenska književnica (2001.), James Coburn, američki glumac (2002).

Zadnje vijesti

Za mlade poljoprivrednike i mala gospodarstva – novi rokovi za prijave

U Bukovlju ocijenjena najbolja mlada vina

Sapci jesenski prvaci 2. ŽNL – skupine A

FOTO GALERIJA

Advent iz davnina među najljepšim u Hrvatskoj

5. Slavonska trka – atletska manifestacija koja stvara promjene

Podijeljene diplome polaznicima škole klizanja

Novogodišnje slavlje na glavnom gradskom trgu

Najmlađi građani dočekali Novu godinu uz Djeda Božićnjaka i vatromet