Ovogodišnja sezona dječjih viroza vrlo zahtjevna, uz Covid prisutne i druge epidemije

Šmrkav nos, temperatura i kašalj kod djece u ovom su razdoblju uobičajena pojava.

Autor: Brodportal | Datum objave: 28.11.2021


 Iako roditelji od nje zaziru, dijete godišnje prosječno pokupi i desetak viroza.

"Ova godine je izuzetno zahtjevna i trenutno kola 5-6 epidemija. Osim Covida koji se pojavljuje učestalo i kod djece, bronhiolitis je dominantan kod male djece. To je upala malih dišnih puteva prije alveola koju uzrokuje respiratorni sincicijski virus", kaže pedijatar Ivo Ilak

Prisutni su i rota te adenovirusi, bolest usta, šaka i stopala, peta i šesta bolest, vodene kozice. Dosta je i djece oboljele od koronavirusa. 

"Ove godine možemo testitati svu djelu ako su roditelji suglasni i pola testirane djece je pozitivno, ogromna je učestalost kod djece, ali na svu sreću simptomni su dosta blagi", ističe dr. Ilak.

Iako su brojke veće nego godinu ranije, rezultat je to, smatra, većeg broja testiranja. Najava za pregled u Domu zdravlja Slavonski Brod, kaže, nema. No kada je u pitanju bilo koja zarazna bolest, ulazi se na poseban ulaz. Odvojen je ulaz i čekaonica i za drugu bolesnu djecu. Sve to omogućeno je u novim prostorima Doma zdravlja. Sve je osmišljeno kako ne bi bilo kontakta zdravih i bolesnih. Prostor je uređen po mjeri najmlađih. A svoj kutak dobile su i dojilje. Osim prostora, novom zgradom osigurana je i nova oprema. Tako se u Domu zdravlja sada može obaviti ultrazvuk kukova za bebe. U redu u Općoj bolnici više se ne mora čekati ni za druge osnovne preglede. Čime se značajno, smatra dr. Ilak, povećala kvaliteta primarne zdravstvene zaštite najmlađih članova našega društva.

Zadnje vijesti

Dvije žene pale sa bicikala i teško se ozlijedile

Svečano obilježeno 30. godina Udruge Dragovoljaca i Veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije

Izbila „Balvan-revolucija“ u Hrvatskoj

FOTO GALERIJA

Proslavljena svetkovina Velike Gospe u Brodskom Vinogorju

Što je uzrok pomora ribe u kanalima Tvrđave Brod?

Na 14. Kukuruzijadi u Gornjima Andrijevcima podijeljeno više od 700 kuhanih kukuruza

Odana počast za sve poginule i pale branitelje

Otvorena izložba „Dopisnica kroz vrijeme – gotovo zaboravljeni način komuniciranja“