Ovisnost o internetu i igricama sve češća među djecom i mladima

Ovisnost o internetu, društvenim mrežama i igricama sve češća među djecom i mladima...stručnjaci daju savjete – kako to prevenirati i kada potražiti pomoć?

Autor: Brodportal | Datum objave: 09.02.2020
 Od prošle godine na popisu ovisnosti Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je još jednu. Riječ je o poremećaju igranja videoigara koja je uvrštena kao bolest u skupinu mentalnih poremećaja ovisnog ponašanja. Ovisnost o igricama, internetu, društvenim mrežama sve je raširenija pojava u društvu. Ono što zabrinjava – najčešće među djecom i mladima koji umjesto na dječjim igralištima i druženjima, vrijeme provode zatvoreni u svoja četiri zida. 

Plaćanje računa mobitelom, besplatna platforma na kojoj se svake minute diže 300 sati video materijala, nevjerojatno realne računalne igrice koje stvaraju dojam da ste doista na tom mjestu....još prije 20-ak godina sve bi ovo bila znanstvena fantastika. No danas je sve to realnost koja olakšava život i čini ga zanimljivijim. No u isto vrijeme od nas stvara prave ovisnike. 

Tu već, tvrde stručnjaci, počinju prvi problemi. Ne trebaju proći desetljeća istraživanja da bi se došlo do zaključka: prekomjerno korištenje interneta posebno video igrica utječe na psihičko i tjelesno zdravlje djeteta. Kada nastupi prva faza ovisnosti, tada posla ima cijeli tim stručnjaka u Službi za za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Kada se dogode problemi s učenjem, socijalizacijom ili ponašanjem djeca i mladi često završavaju u poludnevnom boravku Centra za pružanje usluga u zajednici "Kuća sretnih ciglica". Socijalna pedagoginja s dugogodišnjim iskustvom rada ističe: gotovo uvijek odgovornost je roditelja.  

Isključiti dijete iz svijeta novih tehnologija, zabraniti mu Internet, igrice, društvene mreže – stručnjaci ističu ipak da to nije rješenje: svi se ipak slažu u jednom. Treba dozvoliti umjereno korištenje i to uz nadzor. 

Jer uz ovisnost Internet, a pogotovo društvene mreže, kriju opasnost za djecu i mlade. I to nisu tek priče već situacije koje se događaju i u Slavonskom Brodu. 

Više pogledajte u VIDEO prilogu SBTV-a!

Zadnje vijesti

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

U posljednja 24 sata 5 novooboljelih u županiji

Brodsko-posavski HSS-ovci obilježili 92. godišnjicu smrti Stjepana Radića

VIJESTI

HODOČASNIČKI DAN GOSPI BRZE POMOĆI

Apostolski ordinarij mons. Milan Stipić posvetio drevnu ikonu Presvete Bogorodice

FOTO GALERIJA

Slavonac iz Bukovlja pobjednik Memorijalnog turnira NK Budainka Kolonija

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Kadeti Oriolika drugi, a juniori treći na Prvenstvu Hrvatske

Projekt Zaželi u Općini Klakar bliži se kraju nakon dvije godina nemjerljive pomoći starijim korisnicima

Članovi HKUU "Trenk" NG iznenadili nastupom na otoku Pagu