Ove godine u Županiji zatvoreno 302 obrta

Posljedice sada već višegodišnje recesije neminovno trpe i obrtnici Brodsko – posavske županije.

Autor: Anita Benić | Datum objave: 17.12.2012


Potvrdio je to, na Skupštini obrtničke komore održane sredinom prosinca, i predsjednik županijske komore Zvonimir Ćirić kazavši da je se, iako manje nego prethodnih godina, i dalje bilježi pad obrta, pa je u 2012. godnini evidentiran 71 obrt manje u odnosu na 2011. U odnosu na godine prije gospodarske krize kada je na području Brodsko – posavske županije bilo oko 3500 obrta, sada ih je za tisuću manje.

„U 2012. godini imamo registrirano 2523 obrta, od čega je u Udruženju obrtnika Slavonski Brod 1846 aktivnih obrta, a u Udruženju obrtnika Nova Gradiška 677. Ove je godine otvoren 231 obrt, a zatvorena su 302 obrta“, kaže Ćirić, dodajući da su najviše zatvarani obrti u oblasti trgovine i prijevoza.

„Pred nama je ulazak u EU iduće godine, a to su možda potencijali za boljitak, za što treba biti organiziran. Nadamo se da će likvidnost biti puno bolje kontrolirana, a očekujemo i zakon prema kojemu obrtnik više neće morati jamčiti osobnom imovinom“, optimističan je predsjednik županijske OK. Govoreći o fiskalizaciji Ćirić je kazao da je uvođenje reda nužno pa je to jedan od parametara kako se to može napraviti.

Na Skupštini su dodijeljena i priznanja Obrtničke komore, a među obrtnicima je i Brodsko – posavska županija. I ako nije dobitnik priznanja, jedan od uspješnih obrtnika je i Jakša Lović, vlasnik istoimene pekare. „Teško nam je kao i drugima, ali povećavamo količinu rada da bi opstali na tržištu. Problema je jako puno, a najveći je što je proizvodnja u Hrvatskoj zanemarena. Moramo svojim radom stvoriti novu vrijednost da bi došli do novca, a ne potrošnjom i zaduživanjem“, poručuje Lović, u čijem je obrtu pored supruge i troje djece još 18 uposlenih. Dodaje da je potpuno odustao od otkupa i prerade mlijeka jer se mljekara pokazala neisplativom.

Pratite nas i najnovije vijesti na Facebooku i Twitteru

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Prošli tjedan 374 prometna prekršaja, 17 prometnih prekršaja s 3 ozlijeđene osobe

4 nove pozitivne osobe u Brodsko-posavskoj županiji, dvije preminule osobe od Covid-19

Unatoč ograničenjima u radu, goste posluživali unutar ugostiteljskog objekta

FOTO GALERIJA

Obilježena 29. obljetnica osnutka 101. bosansko - brodske brigade HVO-a

Slavonski Brod priključio se nacionalnoj kampanji „Zasadi stablo, ne budi panj“

Premijer Plenković posjetio novu zgradu pedijatrije Doma zdravlja

Završeni radovi na parkiralištu u Strossmayerovoj ulici

Završeni 18. Dani plesa u čast Mije Čorak Slavenske