Otvoreno Sveučilište u Zagrebu

Dogodilo se na današnji dan 19. listopada

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 19.10.2019
Otvoreno Sveučilište u Zagrebu
 1469. održano je jedno od najsudbonosnijih vjenčanja u čitavoj svjetskoj povijesti. Vjenčanje Ferdinanda Aragonskog i Izabele Kastiljske ujedinilo je španjolska kraljevstva Aragona i Kastilje te tako de facto stvorilo jedinstvenu španjolsku državu kakvu danas poznajemo.

1812.  Napoeleon se povukao iz Moske.

1874. Premda Sveučilište u Zagrebu vuče korijene još iz 1669. godine kad je Isusovačka akademija dobila povlastice sveučilišta, ono je u suvremenom smislu riječi otvoreno na današnji dan 1874. godine. Otvorio ga je ban Ivan Mažuranić.“ Prvi rektor modernog sveučilišta bio je kanonik Matija Mesić, koji je predavao povijest. Sveučilište se isprva nalazilo u staroj zgradi gimnazije na Katarininom trgu i imalo je tri fakulteta: Bogoslovni, Pravni i Mudroslovni (filozofski). Ukupno je bilo upisano 205 studenata, od toga 7 na Bogoslovnom fakultetu, 175 na Pravnom i 23 na Mudroslovnom. Rektorat Sveučilišta preselio se u današnju zgradu ispred HNK tek 1882. godine, a do tada je u toj zgradi bila tvornica duhana.

1935. Gradska električna centrala u Brodu objavila je javnosti slijedeće: „Budući da se u zadnje vrijeme pokazalo da mnogi konzumenti električne struje neuredno i neredovito plaćaju račune, pa se do sada izgubilo mnogo vremena na ukopčavanja i iskopčavanja strujomjera, to izdajemo naređenje da se svako ukopčavanje i iskopčavanje naplaćuje. Gornje konzumentima dajemo na znanje i ravnanje“. 

1942. Bitka za Staljingrad i „Operaca Uran“. 

1943. Otkriven antibiotik streptomicin.

1959. nastala je prva diskoteka na svijetu Scotch-Club u njemačkom gradu Aachenu.

1981. umro je u 82. godini života poštar Đuro Požega. Kao listonoša Slavonskog Broda je radio od 1920. do 1952. godine i poznavao ga je cijeli grad. 

1991. u Slavonskom Brodu nepoznati počinitelji na Trgu pobjede devastirali su tri biste narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata.

1991. Snage JNA počinile pokolj u Nadinu, ubivši 14 hrvatskih civila, spalivši i opljačkavši selo Nadin kod Benkovca.

1991. Utemeljena 133. brigada HV, Otočac. 

1992. Zbrinjavanje ranjenika u župnoj crkvi u Novoj Bili počelo je na današnji dan. Kasnije je to rezultiralo osnivanjem ratne Franjevačke bolnice „Dr. fra Mato Nikolić“ za potrebe opkoljenih Hrvata Lašvanske doline. 

1995. Žitelji Velike Kopanice bili su šokirani na ovim prostorima nezapamćenim vandalizmom na mjesnom groblju kada je nepoznati počinitelj oskvrnuo devet grobnih mjesta. Sa sedam grobnica bačene su nadgrobne ploče a sa dva grobna mjesta bačeni su križevi. 

1998. slika Vincenta van Gogha „Portret umjetnika bez brade“ prodana je aukciji za 71,5 milijuna dolara.

2003. Majku Tereziju beatificirao papa Ivan Pavao II.

2005. Saddamu Husseinu u Bagdadu započelo suđenje za zločine protiv čovječnosti.

2007. Sabor Republike Crne Gore ustanovio novi Ustav Republike Crne Gore u kojem je službenim jezikom umjesto ijekavskog srpskog imenovan crnogorski.

2017. U Slavonskom Brodu osnovan prvi multidisciplinarni tim za osteoporozu u Hrvatskoj. Voditeljica tima je doc.dr Blaženka Miškić, a ovo je nastavak svjetske prakse koja već desetak godina ima multidisciplinarne timove jer takav timski rad predstavlja najbolji način uštede. Sada je u tom smjeru krenula i slavonskobrodska Opća bolnica „Dr. Josip Benčević“.

Rođeni: princ Dimitrije, ruski vladar (1582.), Nikola I Petrović Njegoš, crnogorski kralj (1841.), talijanski slikar i kipar Umberto Boccioni (1882.), Indira Gandi, indijska političarka (1917.), Robert Reed, američki glumac (1932.), Jodi Foster, američka glumica (1962.), Heikki Kovalainen, finski automobilist (1981.). 

Umrli: Franz Schubert, austrijski skladatelj (1827.), hrvatski arheolog i povjesničar Šime Ljubić (1896.), znanstvenik Ernest Rutherford (1937.), Karlo Bulić, hrvatski glumac (1986.), bosanskohercegovački, političar Alija Izetbegović (2003.).

Zadnje vijesti

Vrijednost 27,1 milijun kuna, dovršetak za godinu dana

U javnosti se svađali, tukli i opijali

Policajci isključili iz prometa vozača s 3,18 promila

VIJESTI

Novi autobusni kolodvor u Slavonskom Brodu

Vrijednost 27,1 milijun kuna, dovršetak za godinu dana

NAJČITANIJE DANAS

VIDEO

Francuz Romain biciklom iz Marseillea preko Slavonskog Broda do Japana

FOTO GALERIJA

Profesori i učenici Klasične gimnazije fra Marijana Lanosovića misom zahvalnicom zaključili još jednu školsku godinu

Budite dio "Mreže suradnje"

Pavić: EU fondovi i na ovaj način jasno pokazuju da pomažu Republici Hrvatskoj

Potpisan Sporazum o dogradnji i rekonstrukciji Muzeja Brodskog Posavlja

Za svećenike zaređeni Matija Aušić iz Slavonskog Broda i Matej Perić iz Tovarnika