Otvoreni most Trogir- Čiovo

Dogodilo se na današnji dan 17. srpnja

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.07.2019


 1453. konačno je završio famozni Stogodišnji rat između Engleske i Francuske.

1897. u Posavskoj Hrvatskoj je objavljen oglas da se u gostioni Hertza Steinera, brata poznatog književnika Isidora Steinera, otkupljuju poštanske marke. To je jedan od najranijih podataka o počecima filatelije u Brodu. Isidor Steiner imao je knjižaru u jednom od malih lokala na jugoistočnoj strani glavnog gradskog trga, a 1908. unajmljuju veliki lokal i u njemu prodaje i filatelistički pribor i marke. Drži se da je to bila jedina prodavaonica za filateliste u Europi istočno od Zagreba i južno od Budimpešte. 

1918. godine boljševici su ubili posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. zajedno s njegovom brojnom obitelji.

1927. tadašnji brodski župnik Antun Leskovac posvetio je novootvoreni dom Hrvatskog seljačkog sokola u Varošu.

1942. rođen je u Slavonskom Brodu pisac i pjesnik Stjepan Dujmović. 

1946. godine komunističke su jugoslavenske vlasti smaknule poznatog četničkog vođu Dražu Mihailovića.

1993. U izlogu prodavaonice „Seka“ u Slavonskom Brodu izložen je autorski rad, prijedlog uređenja Trga Ivane Brlić Mažuranić. Sve sugestije i prijedloge građani su pismeno mogli dostaviti u gradsku upravu.

1955. otvoren Zabavni park Disneyland u Kaliforniji. 

1995. Počelo uređenje dijela Trga pobjede u Slavonskom Brodu i to prostora ispred hotela Park, prostora koji se naslanja na brodsko korzo a dijeli ih samo Ulica Petra Krešimira IV. Nakon završetka uređenja ovog prostora počet će radovi na temeljitoj rekonstrukciji brodskog korza, središnjeg trga koji će izgledati zaista reprezentativno i malo koji grad u Hrvatskoj će se moći pohvaliti tako uređenim prostorom.

1989. dogodio se prvi let nevidljivog bombardera B-2 Spirit.

2009. U 62. godini života preminuo Marko Lovinčić, domoljub s duhom i dahom. Osnivač udruge „Zavičajno društvo Stari Slatinik, te dugogodišnji politički i sportski radnik.

2016. Nakon što su nova dječja igrališta postavljena u Naselju Jelas i Kolonija novi prostor za igru dobili su i mališani Podvinja, koje je postavljeno u dvorištu Osnovne škole „Blaž Tadijanović“ Gradska uprava Slavonskog Broda tim povodom apelira na građane da čuvaju novu opremu na javnim gradskim površinama, uključujući i elemente na dječjim igralištima.

2018. povijesni dan za Trogir i Čiovo. Napokon, nakon 50 godina pregovaranja je otvoren novi čiovski most vrijedan 250 milijuna kuna, koji će riješiti prometne čepove u turističkoj sezoni. Na otvorenju je bio i premijer Andrej Plenković.

Rođeni: hrvatski skladatelj i gitarist, Ivan Padovec (1800.), Georges Lemaitre, belgijski svećenik i znanstvenik (1894.), Donald Saderland, glumac (1935.), Angela Merkel, njemačka političarka (1954.), bosanskohercegovački glumac, Miraj Grbić (1976.). 

Umrli: Auguste Rodin, francuski kipar (1917.), August Cesarec, hrvatski književnik (1941.), Billie Holiday, jazz i blues pjevačica (1959.), John Coltrane, američki jazz glazbenik (1967.), Juan Manuel Fangio peterostruki šampion u „Formuli1“, (1995.), Feliks Hladnik, kolekcionar, planinar (2002.).

Zadnje vijesti

Obilježavanje Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO "Oluja"

Policija upozoravala na stradavanje djece od dehidracije u vozilima

Više osoba se potuklo u ugostiteljskom objektu

VIJESTI

FOTO

Obilježavanje Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. obljetnice VRO "Oluja"

FOTO GALERIJA

Proslavljen blagdan Gospe od anđela - Porcijunkula

Nova rasvjeta u Tvrđavi Brod

Putnici autobusa napustili Slavonski Brod

Uređenje parka u Ulici Josipa Jurja Strossmayera

"Da umrem ne bih stao" - arheološke i povijesne priče o trčanju