Otvoreni most Trogir- Čiovo

Dogodilo se na današnji dan 17. srpnja

Autor: Brodportal | Datum objave: 17.07.2019
Otvoreni most Trogir- Čiovo


 1453. konačno je završio famozni Stogodišnji rat između Engleske i Francuske.

1897. u Posavskoj Hrvatskoj je objavljen oglas da se u gostioni Hertza Steinera, brata poznatog književnika Isidora Steinera, otkupljuju poštanske marke. To je jedan od najranijih podataka o počecima filatelije u Brodu. Isidor Steiner imao je knjižaru u jednom od malih lokala na jugoistočnoj strani glavnog gradskog trga, a 1908. unajmljuju veliki lokal i u njemu prodaje i filatelistički pribor i marke. Drži se da je to bila jedina prodavaonica za filateliste u Europi istočno od Zagreba i južno od Budimpešte. 

1918. godine boljševici su ubili posljednjeg ruskog cara Nikolaja II. zajedno s njegovom brojnom obitelji.

1927. tadašnji brodski župnik Antun Leskovac posvetio je novootvoreni dom Hrvatskog seljačkog sokola u Varošu.

1942. rođen je u Slavonskom Brodu pisac i pjesnik Stjepan Dujmović. 

1946. godine komunističke su jugoslavenske vlasti smaknule poznatog četničkog vođu Dražu Mihailovića.

1993. U izlogu prodavaonice „Seka“ u Slavonskom Brodu izložen je autorski rad, prijedlog uređenja Trga Ivane Brlić Mažuranić. Sve sugestije i prijedloge građani su pismeno mogli dostaviti u gradsku upravu.

1955. otvoren Zabavni park Disneyland u Kaliforniji. 

1995. Počelo uređenje dijela Trga pobjede u Slavonskom Brodu i to prostora ispred hotela Park, prostora koji se naslanja na brodsko korzo a dijeli ih samo Ulica Petra Krešimira IV. Nakon završetka uređenja ovog prostora počet će radovi na temeljitoj rekonstrukciji brodskog korza, središnjeg trga koji će izgledati zaista reprezentativno i malo koji grad u Hrvatskoj će se moći pohvaliti tako uređenim prostorom.

1989. dogodio se prvi let nevidljivog bombardera B-2 Spirit.

2009. U 62. godini života preminuo Marko Lovinčić, domoljub s duhom i dahom. Osnivač udruge „Zavičajno društvo Stari Slatinik, te dugogodišnji politički i sportski radnik.

2016. Nakon što su nova dječja igrališta postavljena u Naselju Jelas i Kolonija novi prostor za igru dobili su i mališani Podvinja, koje je postavljeno u dvorištu Osnovne škole „Blaž Tadijanović“ Gradska uprava Slavonskog Broda tim povodom apelira na građane da čuvaju novu opremu na javnim gradskim površinama, uključujući i elemente na dječjim igralištima.

2018. povijesni dan za Trogir i Čiovo. Napokon, nakon 50 godina pregovaranja je otvoren novi čiovski most vrijedan 250 milijuna kuna, koji će riješiti prometne čepove u turističkoj sezoni. Na otvorenju je bio i premijer Andrej Plenković.

Rođeni: hrvatski skladatelj i gitarist, Ivan Padovec (1800.), Georges Lemaitre, belgijski svećenik i znanstvenik (1894.), Donald Saderland, glumac (1935.), Angela Merkel, njemačka političarka (1954.), bosanskohercegovački glumac, Miraj Grbić (1976.). 

Umrli: Auguste Rodin, francuski kipar (1917.), August Cesarec, hrvatski književnik (1941.), Billie Holiday, jazz i blues pjevačica (1959.), John Coltrane, američki jazz glazbenik (1967.), Juan Manuel Fangio peterostruki šampion u „Formuli1“, (1995.), Feliks Hladnik, kolekcionar, planinar (2002.).

Zadnje vijesti

Održan 1. Ljetni dječji nogometni "Legen kup 2019"

Azil "Sretna šapica" udovoljava uvjetima propisanim za sklonište za životinje

I dalje se možete prijaviti za bespovratne potpore Brodsko-posavske županije za poduzetnike

FOTO GALERIJA

Tea Pavičić spremna za izbor za Miss Hrvatske

Radovi na izgradnji Kuće tambure teku prema planu

Pobjednik 2. sibinjske Čobanijade je Stjepan Bertović

Blagdan Velike Gospe u znaku proslave 25 godina osnutka župe Uznesenja Marijina

Započeli radovi na rekonstrukciji Zagrebačke ulice u Brodskom Varošu