Otvoreni Migalovci nekad ponos grada Broda a danas ruševina

Dogodilo se na današnji dan 7. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 07.08.2022
Otvoreni Migalovci nekad ponos grada Broda a danas ruševina


 1494. tiskan je Senjski glagoljski misal, prva knjiga na hrvatskome jeziku nakon prvotiska Misala iz 1483. godine.

 
1498. Kristofor Kolumbo otkrio Karibe
 
1783. u svratištu Kod lađe, na savskoj obali u Brodu, došlo je do oružanog sukoba između kažnjenika koji su u to vrijeme vukli trgovačke brodove Savom uzvodno i posade broda. Kažnjenici su pijanim mornarima oteli oružje i izazivali tuču u kojoj je bilo mrtvih i ranjenih. Red je uspostavila vojna posada brodske Tvrđave. 
 
1815. Napoleon je ukrcan na brod prema svom posljednjem boravištu – otoku Svetoj Heleni.
 
1895. Otvorena prva međunarodna izložba moderne umjetnosti u Veneciji, koja se otada održava svake druge godine.
 
1970. Održan prvi turnir u šahu sa kompjuterom
 
1981. na površini od oko 80-tak tisuća četvornih metara otvoren je Sportsko-rekreacijski centar u Migalovcima. Centar je imao tri igrališta za mali nogomet, većim brojem košarkaških terena, odbojkaškim i rukometnim igralištem, dječjim igralištem, dva bazena, četiri teniska igrališta, terenima za stolni tenis, garderobama, ambulantom, tuševima i restoranom kapaciteta 600 posjetitelja. Danas poznatim pretvorbenim akrobacijama Sportsko rekreacijski centar Migalovci uslijed sustavne nebrige devastiran je gotovo do neprepoznatljivosti.
 
1992. Brođani su se „povukli“ u Podvinje i Brodsko brdo nakon jučerašnjeg žestokog napada na Brod. No, ni tamo nije sigurno. Grad je obasut granatama u 10.30 sati, a potom u 11.55, 14.48, 16.55 sati. Ukupno 200 granata različitih kalibara. Najviše je stradala okolica Korza. Kod Grilla je poginuo jedan vojnik. Pogođena je RK „Vesna“ i zgrada Gradskog magazina s dvorišne strane. U Širokoj ulici pogođeno je nekoliko kuća. 
 
1995. Zrakoplovstvo RS kao ispomoć pobunjenim Srbima napalo hrvatske položaje u Županji, Virovitici, Požegi, Kutini i na Savi.
 
1995. Borci Petog korpusa Armije BiH zauzeli Veliku Kladušu i time je prestala postojati Autonomna pokrajina Zapadna Bosna pod vodstvom Fikreta Abdića
 
1995. Otvoren Varšavski metro
 
1996. U Ateni su se sastali predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman i postigli dogovor o normalizaciji odnosa između SR Jugoslavije i Hrvatske. Sporazum je stupio na snagu 23. 8. 1996. 
 
1997. Oslobodilačka vojska Kosova preuzela je odgovornost za niz oružanih napada na policijske stanice na Kosmetu i pozvala Albance u pokrajini da podrže oružanu pobunu protiv srpskih vlasti.
 
2002. Najmanje 332 ljudi poginulo je u poplavama i odronima zemlje diljem Nepala.
 
2008. Izbio Rusko-gruzijski rat napadom Gruzije na južnu Osetiju, koja je proglasila neovisnost 1992. godine. Uz posredovanje EU potpisan je mirovni sporazum 15. kolovoza iste godine
 
2021. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnice protiv 14 umirovljenih generala Hrvatske vojske iz operacije Bljesak koje terete za počinjene ratnih zloćina tijekom te vojno-redarstvene operacije. Optuženi generali su šokirani optužbama jer kako kažu iz BiH je po nama tukla srpska artiljerija, mi bi trebali tužiti njih
 
Rođeni na današnji dan su: Vlaho Paljetak, hrvatski šansonjer i skladatelj (1893.), Abebe Bikila, legendarni etiopski atletičar (1932), Marija Kohn, hrvatska glumica (1934.), hrvatski komičar, scenarist i glumac, Željko Pervan (1962.), hrvatski nogometaš, Goran Vlaović (1972.), Vanda Božić, hrvatska glumica (1978.), meksički glumac i pjevač, Christian Chavez (1983.).
 
Umrli na današnji dan su: Wilhelm Liebknecht, njemački političar, osnivač Druge internacionalne (1900.), Joza Ivakić, prozaist, dramatičar, kritičar i redatelj (1932), Oliver Hardy, američki glumac (1957.), Mira Trailović, srpska redateljica (1989.), Igor Krasavin, bjeloruski glumac (2009.), Veljko Rogošić, hrvatski plivač (2012.).

Zadnje vijesti

Trideset prijavitelja imat će solarne panele na vlastitim kućanstvima

Odabran izvođač radova za izradu geoinformacijskog sustava

Počinio niz prekršaja, pa pokušao pobjeći od policije – oduzet mu automobil

NAJČITANIJE DANAS

Spartan treninzi by Tomislav Siser

Učinite napokon uslugu sami sebi i upišite se na Spartan treninge!

FOTO GALERIJA

Predstavljen "Brodski glazbeni vremeplov" Duška Svilara

Kazališna družina premijerom predstave "Vuk i sedmi kozlić" proslavila 10. rođendan

Počele 23. Poljoprivredno-poduzetničke ideje u Novoj Gradiški

Policija i građani zajedno u brodskom hodatonu

Obilježena 31. godišnjica stradavanja Luke Andrijanića, heroja obrane Vukovara