Otvoreni Migalovci, nekad ponos grada - danas ruševine

Dogodilo se na današnji dan 7. kolovoza

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 07.08.2018
Otvoreni Migalovci, nekad ponos grada - danas ruševine


 1494. tiskan je Senjski glagoljski misal u senjskoj tiskari koja je djelovala od 1494. do 1508. godine. Senjski misal, prva je knjiga na hrvatskome jeziku tiskana nakon prvotiska Misala iz 1483. godine.

1783. u svratištu Kod lađe, na savskoj obali u Brodu, došlo je do oružanog sukoba između kažnjenika koji su u to vrijeme vukli trgovačke brodove Savom uzvodno i posade broda. Kažnjenici su pijanim mornarima oteli oružje i izazivali tuču u kojoj je bilo mrtvih i ranjenih. Red je uspostavila vojna posada brodske Tvrđave. 

1895. otvorena prva međunarodna izložba moderne umjetnosti u Veneciji, koja se otada održava svake druge godine.

1962. rođen u zagrebu Željko Pervan, hrvatski komičar, scenarist, voditelj i glumac, koji je karijeru započeo 1985. na zagrebačkom Radiju 101, a zatim prešao na OTV na kojem je nastala legendarna Večernja škola.

1970. održan prvi turnir u šahu sa kompjuterom.

1981. je Sportsko-rekreacijski centar u Migalovcima na površini od oko 80-tak tisuća četvornih metara s tri igrališta za mali nogomet, većim brojem košarkaških terena, odbojkaškim i rukometnim igralištem, dječjim igralištem, dva bazena, četiri teniska igrališta, terenima za stolni tenis, garderobama, ambulantom, tuševima i restoranom kapaciteta 600 posjetitelja. Danas poznatim pretvorbenim akrobacijama Sportsko rekreacijski centar Migalovci uslijed sustavne nebrige devastiran je gotovo do neprepoznatljivosti.

1992. Brođani su se „povukli“ u Podvinje i Brodsko brdo nakon jučerašnjeg žestokog napada na Brod. No, ni tamo nije sigurno. Grad je obasut granatama u 10.30 sati, a potom u 11.55, 14.48, 16.55 sati. Ukupno 200 granata različitih kalibara. Najviše je stradala okolica Korza. Kod Grilla je poginuo jedan vojnik. Pogođena je RK „Vesna“ i zgrada Gradskog magazina s dvorišne strane. U Širokoj ulici pogođeno je nekoliko kuća. 

1995. Zrakoplovstvo RS kao ispomoć pobunjenim Srbima napalo hrvatske položaje u Županji, Virovitici, Požegi, Kutini i na Savi.

1995. Borci Petog korpusa Armije BiH zauzeli Veliku Kladušu i time je prestala postojati Autonomna pokrajina Zapadna Bosna pod vodstvom Fikreta Abdića.

1995. Otvoren Varšavski metro.

1997. Oslobodilačka vojska Kosova preuzela je odgovornost za niz oružanih napada na policijske stanice na Kosmetu i pozvala Albance u pokrajini da podrže oružanu pobunu protiv srpskih vlasti.

2002. Najmanje 332 ljudi poginulo je u poplavama i odronima zemlje diljem Nepala.

Ostali događaji:

  • 461. godine okrutno je smaknut jedan od posljednjih careva Zapadnog Rimskog Carstva – Majorijan.
  • 1498. Kristofor Kolumbo je otkrio Karibe.
  • 1560. rodila se jedna od najzloglasnijih žena u povijesti. Elizabeta Báthory poznata je danas diljem svijeta pod nadimkom „Krvava grofica“, a njena popularnost, naročito među goth krugovima dosiže onu grofa Drakule.
  • 1815. godine Napoleon je ukrcan na brod prema svom posljednjem boravištu – otoku Svetoj Heleni.
  • 1998. U simultanim napadima na američka veleposlanstva u Nairobiju (Kenija) i Dar esSalaamu (Tanzanija) 224 mrtvih. Napadi povezani sa Osamom bin Ladenom.

Rođeni na današnji dan su: Vlaho Paljetak, hrvatski šansonjer i skladatelj (1893.), Marija Kohn, hrvatska glumica (1934.), hrvatski komičar, scenarist i glumac, Željko Pervan (1962.), hrvatski nogometaš, Goran Vlaović (1972.), Vanda Božić, hrvatska glumica (1978.), meksički glumac i pjevač, Christian Chavez (1983.).

Umrli na današnji dan su: Matijaš Laáb, gradišćanski hrvatski pisac i prevoditelj (1823.), Dragutin Accurti, hrvatski političar i publicist (1885.), Wilhelm Liebknecht, njemački političar, osnivač Druge internacionale (1900.), Joza Ivakić, prozaist, dramatičar, kritičar redatelj i prevoditelj (1932.), Konstantin Sergejevič Stanislavski, ruski glumac, teatrolog i redatelj (1938.), Oliver Hardy, američki glumac (1957.), Mira Trailović, srpska kazališna redateljica (1989.), Igor Krasavin, bjeloruski glumac (2009.), Veljko Rogošić, hrvatski plivač (2012.).

Zadnje vijesti

Za Rekord Tim 3 domaće pobjede

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

Beauty lounge RITUAL by Marko Zirdum pretvara snove o sjajnoj i njegovanoj kosi u stvarnost

NAJČITANIJE DANAS

Zabava Udruge "Prsten"

VIDEO Mate Bulić: "Kada dođem u Slavoniju, osjećam se kao doma"

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu potpisalo ugovore o stipendiranju s osam studenata

U tijeku radovi na izgradnji novog gradskog dječjeg vrtića u Kažotićevoj ulici

Obilježena 84. obljetnica stradanja Vrbsko-ruščičkih žrtava

Pljeskom ispraćeni mladi Brođani, Zagrepčani i Zadrani

Trešnjevka prejaka za Brod na Savi