Otvorena zgrada Zavoda za mirovinsko osiguranje u Slavonskom Brodu

Danas je 296. dan u godini. Do kraja godine je još 70 dana.

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 22.10.2017
Otvorena zgrada Zavoda za mirovinsko osiguranje u Slavonskom Brodu


 1814. godine u srpnju se srušio, u pola bijelog dana, cijeli krov južnog krila franjevačkog samostana u Brodu. Krov se urušio, jer je nestručno složen prilikom obnove samostana 1806. godine. Brođani se odmah priskočili u pomoć raščišćavanja srušenog krovišta i prikupljanjem dobrovoljnih priloga u novcu za nabavku nove građe. Posebno su se u izdašnosti priloga istakle brodske porodice bogatih trgovaca Jarića, Muravića i Benčevića. Brodski magistrat darovao je samostanu građu, a i vojska iz Tvrđave je priskočila u pomoć. Popravak krova u potpunosti je završen na današnji dan 1814. godine. Početkom studenoga samostan je obišao biskup đakovački Antun Mandić. Tom prilikom odsjeo je u poznatoj gostioni Tome Jarića na glavnom gradskom trgu.

1847. godine za načelnika Broda imenovan je kapetan Ludvig Ratky de Salmonfa. Bio je gradonačelnik do 24. listopada 1854. godine, kada na njegovo mjesto dolazi major Maksimilijan Wegheimer. 

1878. današnji dan smatra se danom osnutka Crvenog križa u Hrvatskoj. Naime, tog je počela djelovati „Domoljubna zadruga za pomoć stradalnicima“ u Zadru. Bila je to prva dobrovoljačka udruga na području Hrvatske koja je svoje djelovanje provodila na međunarodno prihvaćenim načelima Pokreta Crvenog križa. Izvorno puno ime te udruge bilo je „Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima“. Međunarodni Crveni križ je i osnovan na poticaj Švicarca Henrija Dunanta, inspiriranog užasima krvoprolića kojima je sam svjedočio u Bitki kod Solferina 1859. godine. Godine 1878. većina hrvatskog područja pripadala je Austrougarskoj Monarhiji. Zadar je pripadao austrijskoj polovici Monarhije, a Zagreb ugarskom dijelu (unutar kojeg je Hrvatska imala određenu autonomiju). Budući da po pravilima Međunarodnog Crvenog križa u jednoj državi može postojati samo jedan Crveni križ, Hrvatska nije imala vlastiti Hrvatski Crveni križ sve do 1991. kad se osamostalila od Crvenog križa Jugoslavije.

1905. godine u prostorijama Građanske kasine održana je javna pučka skupština, na kojoj je tema rasprave bila Riječka rezolucija i prava hrvatskog naroda. Riječkom rezolucijom, donesenom 5. listopada iste godine, zahtijevalo se sjedinjenje banske Hrvatske s Dalmacijom i uvođenje širih demokratskih sloboda. Protiv Rezolucije istupili su pravaši, haesesovci i kršćanski socijalisti. U Brodu je na pučkoj skupštini također došlo do žestokog sukoba frankovačkih pravaša na čelu sa Stjepanom Benčevićem i socijaldemokrata, koji su Rezoluciju podržavali. 

1907. godine brodsko gradsko zastupstvo raspravljalo je o zahtjevu za otkup parka Klasije od vojnog zapovjedništva u Zagrebu. Grad je u zamjenu ponudio vojsci dio erara na Vijušu, a vojska uz Klasije nudi za rušenje četiri tvrđavske zidine, od kojih bi cigla pripala gradu, te zatrpavanje opkopa oko Tvrđave u roku od sedam godina. Gradsko zastupstvo je sklopilo ugovor s vojskom i zidine srušene, a opkop zatrpani. Nakon 90 godina Gradsko poglavarstvo Broda odlučilo je rekonstruirati devastirane dijelove Tvrđave – podići zidine i ponovno otkopati opkope. 

1919. Etnografski muzej u Zagrebu osnovan je na današnji dan na poticaj Salamona Bergera, trgovca tekstilom i tvorničara, porijeklom iz Slovačke, koji je Muzeju ostavio jednu od prvih i najvećih zbirki narodnih nošnji i tekstila. Muzej danas posjeduje oko 80.000 predmeta, nalazi se u reprezentativnoj secesijskoj zgradi nekadašnjeg Obrtnog doma, a obuhvaća uglavnom etnografsku baštinu Hrvatske.

1931. godine brodska Osnovna škola „Ivana Brlić-Mažuranić“, izgrađena na Budainki, imala je 26 odjela zajedno s područnim školama u Brodskom Varošu i Gromačniku. Učenika je bilo 653. 

1941. godine u Zagrebu su strijeljani komunisti Josip Kavaj i Mika Babić. 

1964. rođen je Dražen Petrović, hrvatski košarkaški reprezentativac i jedan od najboljih svjetskih košarkaša ikada. Rodio se u Šibeniku, a njegov prerano prekinut život završio je na kišnoj i skliskoj autocesti u Bavarskoj, kad je tegljač njemačkih registarskih oznaka izgubio kontrolu nad vozilom, probio ogradu i uletio u suprotan smjer. Tog kobnog trenutka vozačica golfa, kojoj je suvozač bio Dražen Petrović, velikom brzinom naletjela je na prepriječeni kamion. Na mjestu nesreće poginuo je slavni „dječak s Baldekina“, a vozačica i druga suputnica teško su ozlijeđene U sjećanje na velikana hrvatske, europske i svjetske košarke ostao je Trg, sportska dvorana i muzej Dražena Petrovića, uz posljednje počivalište u tišini zagrebačkog groblja Mirogoj.

1991. godine Odlukom Kriznog štaba na brodskom području ukinuta je naredba o zamračivanju. 

1992. godine u dubrovačkom zaleđu započela je vojna Operacija Vlaštica.

1992. otkrivena je masovna grobnica na Ovčari.

2008. otvorena zgrada Zavoda za mirovinskom osiguranje, Područne službe u Slavonskom Brodu. Ovaj projekt vrijedan 11 milijuna kuna ima zadatak osigurati nov način rada s korisnicima koji osim prilagodbe poslovnog procesa prate i prilagodba poslovnog prostora. Zgradu je u nazočnosti brojnih gostiju i pratnji ravnateljice Vinke Vujnović na upotrebu predao župan Danijel Marušić.

2011. Moto klub Brod vrlo je uspješno organizirao i 3. slavonskobrodsku pečenkijadu. Natjecala se 31 ekipa a pobjednik je ekipa „Galeba“ iz Šibenika. Drugi su bili bikeri iz Gunje a treći momci iz Vinkovaca. Ipak, neovisno o pobjednicima sve su pečenke u slast pojedene bez obzira koje su mjesto zauzele njihove ekipe.

Ostali događaji:

  • 1746. godine osnovano je Sveučilište Princeton, isprva pod imenom College of New Jersey.
  • 1938. Službenik u američkom patentnom uredu Chester Carlson izumio je na današnji dan fotokopiranje.
  • 1962. godine predsjednik John F. Kennedy televizijskim putem objavio je američkoj naciji da su Sovjeti postavili raketne lansere za nuklearno oružje na Kubi.
  • 1964. Nobelov institut objavio je da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost za francuski filozof i književnik Jean-Paul Sartre. Međutim, Sartre je tu nagradu odbio.
  • 1975. Sovjetska letjelica Venera 9 spustila se „meko“ na Veneru.
  • 1976. U SAD-u je zabranjena prehrambena crvena boja br. 4.
  • 1978. Ustoličenje pape sv. Ivana Pavla II. 
  • 1979. kroz ulazna vrata Disney Worlda, devet godina nakon otvorenja, prošao je stomilijunti posjetitelj zabavnog parka. Jubilarni gost kojeg je u Orlandu pozdravio Mickey Mouse bio je tada osmogodišnji Kurt Miller iz Marylanda.
  • 1986. umro je slavni znanstvenik i nobelovac Albert Szent-Györgyi, koga se smatra zaslužnim za otkrivanje vitamina C.
  • 2008. godine lansirana je prva indijska misija na Mjesec bez ljudske posade. Nosila je ime Chandrayaan-1, što u prijevodu sa sanskrta otprilike znači „Mjesečevo vozilo“.
Rođeni na današnji dan su: Franz Listz, austrijski skladatelj mađarskog porijekla (1811.), francuska glumica Sarah Bernhardt (1844.), Ivan Aleksjevič Bunin, ruski književnik (1870.), engleska književnica i nobelovka Doris Lessing (1919.), Timothy Leary, američki pisac i psiholog (1920.), francuska filmska glumica Catherine Deneuve (1943.), Karino Hromin Sturm, hrvatski ekonomist i diplomat (1946.), američki filmski redatelj i scenarist Bill Condon (1955.), Chaswe Nsofwa, zambijski nogometaš (1978.). 
 
Umrli na današnji dan su: franački vojskovođa Karlo Martel (741.), Jean Grolier de Servières (1565.), Vilim IV. od Oranja (1751.), Sahle Selassie (1847.), francuski slikar Paul Cézanne (1906.), Borisav Stanković (1927.), Pretty Boy Floyd (1934.), Edward Carson, lord Carson (1935.), Ernst Rüdin (1952.), Vladimir Turina (1968.), Pau Casals (1973.), Albert Szent-Györgyi (1986.), Géraldine Apponyi de Nagyappony (2002.), Richard Helms (2002.), Ève Curie (2007.), Sultan bin Abdulaziz (2011.).
Zadnje vijesti

Predbožićni susret nadbiskupa Hranića i medijskih djelatnika

11 odličja Karate kluba Slavonski Brod u Osijeku

Oprezno u prometu, prošli tjedan 23 nesreće

VIJESTI

Božićna čestitka

Predbožićni susret nadbiskupa Hranića i medijskih djelatnika

NAJČITANIJE DANAS

"Čist Božić i Bistra Nova Godina"

Brodski ronioci sudjelovali u eko akciji u Splitu

FOTO GALERIJA

Veleučilište u Slavonskom Brodu počelo s provedbom projekta STEM Eco&Energetics

Muzej Brodskog Posavlja predstavlja brodsku arheološku zonu

SVJETSKI KUP: Bronca za Nikolinu i Mihaela

Prihvaćena reorganizacija natjecanja

Motomrazovi darivali mališane u Sibinju