Otvorena u Brodu Klasična gimnazija „Fra Marijana Lanosovića“

Dogodilo se na današnji dan 19. siječnja

Autor: Dunja Kokanović | Datum objave: 19.01.2020
Otvorena u Brodu Klasična gimnazija „Fra Marijana Lanosovića“
 1926. godine državnu realnu gimnaziju u novoj Gradiški pohađali su, osim učenika novogradiškog kraja, učenici s područja Novske, Pakraca, Bosanske Gradiške, Kutine i drugih mjesta.

1929. Nakon što je kralj Aleksandar Karađorđević proglasio šestojanuarsku diktaturu 6. siječnja 1929. godine, emigrirao je Ante Pavelić. Iz Jugoslavije je stigao prvo u Beč, zatim u Mađarsku, pa u Bugarsku. Na kraju je Pavelić otišao u Italiju. Fašističkom dužnosniku Davanzatiju predao je  prijedlog stvaranja nezavisne hrvatske države uz pomoć Italije.

1943. Američka pjevačica Janis Joplin rođena je u Port Arthuru, 19. siječnja.

1944. Osnovan je na današnji dan 10. zagrebački korpus Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.

1945. u jednom od najžešćih bombardiranja Saveznika od početka rata, u zatvoru koji se nalazio na mjestu današnjeg spomen-parka, preko puta Crkve sv. Trojstva prema Starčevićevoj ulici, poginula je 131 osoba, a samo je 25 preživjelo. Bombardiranje je počelo između 11 i 12 sati, a , građani Broda, navinuti na učestala bombardiranja pred kraj rata, sklanjali su se na mjesta koja su pružala neku sigurnost ili su bježali na Poloj ili u Brodsko brdo. Bombardiranje je trajalo više od sva sata u razmacima od pet do petnaest minuta. Stotinu bombardera u 58 navrata ispustilo je više od 1000 bombi  teških od 100 do 500 kilograma. Srušen je most, razorena željeznička stanica, a više od 300 zgrada je srušeno i teško oštećeno. Računa se da je toga dana ukupno poginulo 250 osoba.

1964. u Omladinskom domu u Donjim Andrijevcima mještani su mogli prvi put gledati TV program. Okupilo ih se oko pet stotina. 

1966. Indira Gandhi, izabrana  je za premijerku Indije.

1970. Sava je poplavila Vijuš, stadion i istočni dio grada.  

1972. na prijedlog Socijalističkog saveza općine Brod, odbor Hrvatskog kulturnog društva „Davor“ odlučio je rasformirati društvo. 

1978. Volkswagen Buba prestao se proizvoditi u Njemačkoj. 

1986. za najboljeg sportaša Broda proglašen je Stjepan Toth, član Tae Kwon Do kluba. Toth je u protekloj godini bio najuspješniji član reprezentacije, Prvak Europe i drugi na svjetskom prvenstvu u Glasgowu. Bio je trostruki prvak države. Ana Šarac, kajakašica Oriolika, najbolja je sportašica. Prvakinja je Hrvatske i Jugoslavije, peta na Balkanu, a na prvenstvu svijeta u Rimu bila je deseta.  

1989. Na današnji dan održan je značajan sastanak u vikendici Ante Ledića u Stošincu pokraj samoborske Plešivice. Na njemu je dogovoreno osnivanje HDZ-a. Gosti su bili dan:  Franjo Tuđman,  Marko Veselica,  Vlado Veselica, Drago Stipac,  Tomislav Ladan, Anto Matković,  Ivan Maglica,  Hrvoje Šošić,  Vlado Marić,  Mladen Marić,  Nikola Gagulić,  Vlado Jurčević,  Marko Turić,  Ante Ledić. Dakako, ti će ljudi osim na osnivanje HDZ-a, imati uloge i u drugim političkim strankama u hrvatskom višestranačkom životu. Navodno je upravo Tomislav Ladan imao zaslugu da je za HDZ odabrano ime Hrvatska demokratska zajednica. 

1991.  „Đuro Đaković“ potpisao ugovor o proizvodnji 50 diesel motornih vlakova za potrebe Hrvatskog željezničkog poduzeća. Ugovor je vrijedan 110 milijuna dolara.

1992.U Slavonskom Brodu ustrojena 157. brigada Hrvatske vojske. Prvi zapovjednik bio je Ivo Petrić koji je ujedno obnašao zapovjednika obrane grada Slavonskog Broda. Zona odgovornosti 157. brigade bila je od Slavonskog Šamca pa sve do ušća Orljave, a jedno vrijeme i do sela Davor. Isto tako brigada je djelovala na području Bosanske Posavine, na novogradiškom ratištu, a dio je djelovao na južnom bojištu  pod zapovjedništvom generala Bobetka. Kroz brigadu je prošlo oko 7000 boraca, poginulo ih je 27 i 18 je ranjeno. 

1992. Velikosrbi su poduzeli pješački napad na Perušić. 

1994. U Ženevi su Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija potpisale deklaraciju o normalizaciji odnosa.

1995. Vojska Ruske Federacije slomila je otpor Čečenije.

1998. U Slavonskom Brodu u renoviranim prostorima bivše vojarne svečano je otvorena, u nazočnosti ministrice Ljilje Vokić, klasična gimnazija „Fra Marijana Lanosovića s pravom javnosti“. Počela je s radom 4. rujna 

2006. NASA lansirala najbržu svemirsku letjelicu u okviru misije  Novi horizonti, što je prva misija posvećena Plutonu.

Rođeni na današnji dan su: hrvatski književnik Milan Begović (1876.), Dragica Martinis, hrvatska sopranistica (1922.), Marko Culej, hrvatski biskup (1928.), Janis Joplin, američka pjevačica (1943),  hrvatski biskup Josip Mrzljak (1944.), Dragan Holcer, hrvatski nogometaš (1945.), američka country pjevačica Dolly Parton (1946.), Irfan Mensur, glumac (1952),  Žarko Laušević, glumac (1960), Jelena Peričin, hrvatska glumica (1981.), američki reper Mac Miller (1992.). 

Umrli na današnji dan su: kraljica Maria Sophia (1925.), carica Carlota od Meksika (1927.),Branislav Nušić, srpski književnik (1938), Jan Palach, češki domoljub (1969.), Bettino Craxi , bivši talijanski glumac (2000.), Hedy Lamarr ,američka glumica (2000.), Vava, brazilski nogometaš (2002), Wilson Piket, američki pjevač (2006), Darko Plažanin, haiku pjesnik (2009).

Zadnje vijesti

Brođanima ne smetaju rigorozne mjere protiv epidemije

Epidemija stvorila probleme i hrvatskim uzgajivačima junetine

Županija otvorila Javni poziv za financiranje programa projekata udruga

FOTO GALERIJA

Potresi u Zagrebu: Velike štete, ima ozlijeđenih

Županijska smotra LiDraNo 2020. i ove godine okupila mlade kreativce

Od kola do sevdalinki Nedžada i Hanke i slavonskog "štiha" Kiće Slabinca

Obilježena 28. obljetnica osnutka 101. bosanskobrodske brigade HVO-a

Važna pobjeda Marsonije u Županji