Otvorena jedinstvena izložba o monumentalnom otkriću iz Hušnjakova, prapovijesnom lokalitetu neandertalaca

Krapinski pračovjek napokon je stigao i u Slavonski Brod! U Muzeju Brodskog Posavlja otvorena je jedinstvena izložba o monumentalnom otkriću iz Hušnjakova – prapovijesnom lokalitetu neandertalskog čovjeka kojega je 1899. otkrio Dragutin Gorjanović Kramberger.

Autor: Ivica Vlašić | Datum objave: 03.09.2021
Otvorena jedinstvena izložba o monumentalnom otkriću iz Hušnjakova, prapovijesnom lokalitetu neandertalaca


Baština je to stara 130 tisuća godina koja je dijelom prikazana i u gostujućoj izložbi Muzeja krapinskog pračovjeka. "Nalazište Hušnjakovo spada među najznačajnije prapovijesne lokalitete na svijetu. U potpunsoti je istraženo 70-ih godina prošlog stoljeća. Tu je prikupljena najbrojnija zbirka neandertalskog čovjeka koja danas broji 900 komada ljudskih fosilnih kostiju, više od 2000 komada ostataka životinjskih kostiju te 1200 kamenih alatki koje su dokaz materijalne kulture krapinskog pračovjeka, koji je živio na našem području prije 125.000 godina te iza sebe ostavio mnogo vrijednih dokaza o načinu života i običajima koji su vladali u tadašnjim pleistocenskim zajednicama. Zahvaljujući upravo nalazima iz Krapine i njihovoj osteološkoj analizi i interpretaciji, danas znamo kako je pračovjek izgledao, kako se oblačio, čime se hranio ili od kojih je bolesti bolovao te kako je liječio ozljede i sanirao rane", rekao je prilikom otvorenja izložbe u Muzeju Brodskog Posvalja Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog Zagorja, autor izložbe, kustos i voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca i nalazišta Hušnjakovo u Krapini.

Izložba prikazuje način života krapinskog pračovjeka u pećinama, način lova, ali i fosilne ostatke izumrlih životinja poput špiljskog medvjeda, pragoveda, stepskog bizona, vunastog mamuta.

"O tumačenju krapinskog nalazišta postoje različite teorije, koje su danas predmet brojnih rasprava. Nakon višestoljetnog postojanja ono je osobito atraktivno upravo zbog svoje paleontološke važnosti i velikog broja fosilnih uzoraka. Zaštićeno je kao prvi paleontološki spomenik prirode RH (1961.), te uvršteno u jedno od najbogatijih paleolitskih staništa neandertalskog čovjeka u Hrvatskoj i Europi. Muzeju krapinskih neandertalaca i Nalazištu Hušnjakovo je u Bruxellesu 2016. dodijeljena Oznaka europske baštine kao lokalitetu od iznimne važnosti za povijest čovječanstva Europe.", naglasio je ravnatelj Sabol.

Muzej krapinskih neandertalaca jedan je među najposjećenijim muzejima u ovom dijelu Europe te ga je od otvorenja 27. veljače 2010. godine, do danas, obišlo gotovo milijun posjetitelja! 

"Ova je izložba zapravo krenula u Cerknu (Slovenija), nakon čega smo bili u Dubrovniku. To je zaista bila izvrsna promocija Muzeju i Krapini jer je izložbu razgledalo čak 22.000 ljudi, a gostovali smo i u Aquatici - slatkovodnom akvariju u Karlovcu, vrlo atraktivnom prostoru u kojemu je otvorenje bilo povodom Noći muzeja. Od međunarodnih aktivnosti valja svakako istaknuti izložbe u Beogradu i Monte Carlu. Raduje nas da smo po prvi puta i u Slavonskom Brodu, zahvaljujući odlipnoj suradnji koju već godinama imamo s Muzejom Brodskog Posavlja", dodao je Sabol.

Na samo otvorenje izložbe stigli su i glumci iz Krapine, autentično odjeveni u krapinske praljude, koji su zanimljivim interkativnim prikazom života u pećini zabavili posjetitelje, a tijekom cijelog dana animirali i Brođane na gradskim ulicama i trgovima.
 
Postav izložbe u Slavonskom Brodu rezultat je dugogodišnje suradnje Muzeja Hrvatskog Zagorja i Muzeja Brodskog Posavlja, koja je počela još devedestih godina prošlog stoljeća razmjenom nekoliko tematskih izložbi među kojima je bila i prije tri godine "Svijet kristala" pokojnog patera Marija Crvenke", podsjetio je ravnatelj Muzeja Brodskog Posavlja Hrvoje Špicer. Izložba Krapinski pračovjek u Muzeju Brodskog Posavlja osjate otvorena do 15. listopada.
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 

MOŽDA VAS ZANIMA I OVO

Zadnje vijesti

Kravata porijeklo "vuče" iz brodskog pritvrđavskog naselja Cravatten Statt

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Više narušavanja javnog reda i mira tijekom vikenda u alkoholiziranom stanju

FOTO GALERIJA

Održana završna konferencija energetske obnove upravne zgrade bolnice "Dr. Josip Benčević"

Satiričko kazalište mladih iz Slavonskog Broda nastupilo u Bitoli

Župan Marušić na sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina u Zaprešiću

Spojen novi most na Savi kod Stare Gradiška

Župan Marušić obišao radove energetske obnove novogradiške bolnice